22 Ağustos 2008 00:00

CMS’de TİS beklentileri


Metal iş kolunda 150 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri eylül ayında başlayacak. Türkiye’nin en büyük özel sektör grup sözleşmesi olan metal TİS’i, sadece doğrudan sendikalı olan işçileri ilgilendirmiyor. Sektördeki birçok fabrika hatta diğer grup TİS’leri, metal TİS’inden çıkan sonuca göre belirleniyor.
2008 TİS’i yaklaşırken tarafların tutumu da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. MESS’in (Metal Sanayicileri Sendikası) son dönem yayınları takip edildiğinde genel olarak metal sektöründe ve kendi işletmelerindeki esnek çalışma uygulamaları karşılaştırıldığında , buralarda esneklik uygulamalarının yeterli düzeyde olmadığı görülüyor. Ayrıca esnek çalışmanın yeterince kavranmadığından yakınan patronlar, bu sözleşme masasına da esnek çalışmayı getirmeye hazırlanıyor.
Eylül ayında başlayacak görüşmeler öncesi patronlar yayınlarında sürekli kriz söylentileri yayıp sendikaları ve işçileri kendi isteklerini kabule zorlamak için girişimlerde bulunuyorlar. İşçi sendikalarında ise bu saldırılara ve söylentilere nasıl hazırlandıkları konusunda bir muamma var. Konuyla ilgili görüştüğümüz işçiler TİS ile ilgili beklentilerini gazetemizle paylaşırken fabrikadaki işyeri temsilcileri ile görüşmek istediğimizde ise kapıdaki güvenlik görevlileri, temsilcilerin içeride olmadığını söyleyerek görüşmemizi engelledi.
Adaletsizlik giderilsin
Çiğli Organize’de MESS ile yapılan TİS’te tek muhatap olan CMS fabrikasından işçiler, bu yılki grup sözleşmesinden umutlarının olmadığını söylüyorlar. İş çıkışı fabrika önünde görüşlerini aldığımız işçilerden Ercan Murat, “TİS’ten bir beklentimiz var elbette, umut ediyoruz. Sürekli sendikacı arkadaşları uyarıyoruz, biz bu kadarına razı değiliz diye. Yakacak gibi bazı haklarımız var ama işyerinde arkadaşlarımız zamma odaklanmış. Ümitleri pek yok gibi, yeterince tepkili olacaklarını sanmıyorum” diyor.
Bir başka işçi Ramazan Şenol ise TİS’ten pek de umutlu olmadığını görüşmelerde konuşulanların beklentileri karşılamadığını kaydetti. Yüzde 20 oranında zam talep edildiğini belirten Şenol, geçen sene yüzde 18 talep edildiğini ancak yüzde 10 oranında zam aldıklarını hatırlattı.
Sene başından beri enflasyon farkının yüzde 12-13’lere çıktığını ifade eden Şenol, “Önümüzdeki aylarda daha da yükselecek bu oran. Enflasyon farkı yok, sosyal haklar yüzde 40 istenmiş, verilmiyor zaten. Bizim istediğimiz zam yüzde 16’nın altına düşmesin” şeklinde konuştu.
İşyerinde ücret dağılımında adaletsizlik olduğunu kaydeden Şenol, aynı işi yapan iki işçiden biri 800 YTL maaş alırken diğerinin 1600 YTL maaş aldığını söylüyor. Yıpranma payının göz ardı edilmemesini isteyen Şenol, arada bu kadar uçurum olmasını ise doğru bulmuyor. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et