2 Eylül 2008 00:00

Rusya-Türkiye ilişkileri de zorda


Türkiye, Kafkaslarda yaşanan gelişmeler karşısında dengeli bir politika izlediğini öne sürse de Karadeniz’deki NATO gemileri nedeniyle bozuşan Rusya ve Türkiye arasındaki ticari kriz de alevleniyor. Rusya'nın farklı gerekçelerle yaklaşık bir aydır Türk ihraç ürünlerine uyguladığı engellemelere karşı Türkiye de Rus ürünlerini kırmızı hatta aldığı öne sürüldü. Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasının ardından büyüyen Rusya-Batı krizinin ortasında Türkiye'yi ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bölgedeki gelişmeler ve 'ikili ilişkiler' ele alınacak.
‘Kırmızı hat’ muamması
Çin’de bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in talimatıyla dış ticaret yetkilileri Rusya’ya yönelik tedbirlerin hayata geçirildiğini duyurdu. Ancak bakanlar kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, “Tüzmen talep etti, biz kabul etmedik” şeklinde konuştu.
Çiçek, “Dış Ticaretten sorumlu bakan arkadaşımız Sayın Tüzmen’in bu olumsuz gelişmeler karşısında mukabil tedbirlerin alınmasına yönelik bir talebi söz konusu olmuştur. Bakanlar Kurulunda bu da değerlendirildi. Bu konuda olumlu bir karar almadık. Biz ilişkilerin en iyi şekilde sürdürülmesini arzu ediyoruz. Ümit ediyoruz ki yarınki görüşmelerden sonra bu sorun çözüme kavuşmuş olsun” dedi. Bölgede yaşanan gelişmelere paralel Rusya’ya yönelik ihracatta son dönemde ortaya çıkan ve iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyen bir durumun söz konusu olduğunu belirten Çiçek “Rusya, bir taraftan komşumuzdur, öbür taraftan ekonomik ve ticari ilişkilerimizin en üst seviyede, hem en üst noktada sürdürdüğümüz önemli bir ülke. Yaşanan sıkıntının ortadan kaldırılması için değişik seviyelerde görüşmeler sürdürülüyor” dedi. Çiçek, “ Yarın da Rus Dışişleri Bakanı Türkiye’ye gelmiş olacak. Hem Kafkaslardaki konular hem de bu konu görüşmeler içinde yer alacak” diye konuştu.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Rus mallarına karşı uyguladıkları kırmızı hattın teknik bir şey olduğunu ve bunun bakanlar kurulu kararını gerektiren bir şey olmadığını öne sürdü. Tüzmen şöyle devam etti: ‘’Kırmızı hat tamamen dış ticaret müsteşarlığının kendisiyle ilgili olarak yaptığı çalışmalarda dışarıdan farklı ülkelerin farklı ihraç ürünleriyle ilgili, uygulamada her hangi bir şekilde sıkıntıya neden olabilecek ürünleri daha sıkı denetlenmesini içermektedir. Belirlenmesi dış ticaret müsteşarlığı tarafından yapılır ve uygulayıcı birim olan gümrüklere bildirilir. Gümrükler de bunu uygularlar. Bugüne kadar hep böyle olmuştur. Bizim yaptığımız uygulama biriminden bunu uygulamasını istemektir” dedi.DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür ise bu adımla çok ciddi bir sonuç alınamayacağını söyledi. Rusya’nın Türk mallarına karşı bu yaptırımı neden uyguladığının cevabının bulunması gerektiğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

Sergey Lavrov Türkiye’de
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’ye günübirlik çalışma ziyaretinde bulunacak.
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Babacan ile Lavrov arasında İstanbul’da yapılacak görüşmelerde, Kafkaslar’da son dönemde yaşanan gelişmelerin yanı sıra ikili konular ele alınacak. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz ile Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vladimir Titov arasında Moskova’da önceki gün gerçekleşen buluşmadan, Ankara’nın ortaya attığı ‘Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’nun detayları üzerinde görüşmeler için Lavrov’un Türkiye’ye gelmesi kararı çıkmıştı. Türkiye, Lavrov’dan önce de Gürcistan Dışişleri Bakanı Ekaterine Tkeşelaşvili ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’u ağırlamıştı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et