7 Eylül 2008 00:00
6 ay içinde 100 bin öğretmen atanmalı
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmen açığının giderilebilmesi için 6 ay içerisinde 100 bin öğretmen ataması yapılmasını istedi.
Koncuk, dün yaptığı basın toplantısında eğitimin sorunlarına dikkat çekti. Öğretmen açıklarına karşı Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı 18 bin 193 atamanın çok yetersiz kaldığını kaydeden Koncuk, OECD ortalamasına göre öğretmen açığının 256 bin 627 olduğunu ve altı ay içerisinde 10 bin öğretmenin atamasının yapılması gerektiğini söyledi.
Öğretmen açığının sözleşmeli ya da ücretli öğretmenler eliyle çözülmeye çalışılmasının da yanlışlığını dile getiren Koncuk, bu şekilde çalıştırılan öğretmenlerin hiçbir hakları ve güvenceleri olmadığını da belirtti. Koncuk, kadrolu öğretmenlik dışındaki tüm istihdam türlerinin ivedilikle kaldırılmasını istedi.
Derslik açığı da OECDnin üzerinde
Okullarda derslik açığının da büyük olduğunu belirten Koncuk, OECD ülkelerinde derslik başına ilköğretimde 21.5, ortaöğretimde 24.1 öğrenci düştüğünü, Türkiyede ise bu rakamların 34.4 ve 32.1 olduğunu dile getirdi. OECD ortalaması dikkate alındığında, Türkiyede ilköğretimde 189 bin 720, ortaöğretimde 33 bin 807 olmak üzere toplam 223 bin 527 derslik açığı olduğunu kaydeden Koncuk, okullardaki vekalet dönemini de sorun olarak gösterdi.
Yönetici Atama Yönetmeliğiyle MEBin sık sık yargı duvarına çarptığını, bu anlamda okullarda tam bir kargaşa yaşandığını kaydeden Koncuk, bakanlığın ısrarla kariyer ve liyakata öncelik vermeyen, hak edene değil yandaşa yöneticilik sağlayan anlayışını sürdürmesini eleştirdi. 59 ilde 16 bin 488 okulun vekaleten yönetildiğini kaydeden Koncuk, 81 il düşünüldüğünde bu rakamın 25 binlere çıktığını söyledi.
Koncuk, kayıt parası tartışmalarının devam ettiğini ve bağış adı altında velilerden 5 YTLden 4-5 bin YTLye kadar çıkan miktarlarda paralar alındığını, bakanlığın okullara yeterli ödenek ayırmadığını, okulların kendi yağlarıyla kavrulmaya terk edildiğini aktardı. (Ankara/EVRENSEL)
Eğitim harcamaları cep yakacak
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, eğitim harcamalarının bu yıl da velilerin bütçesini zorlayacağını ifade etti. Eğitim hakkının bir hak olmaktan çıkıp, fırsat haline dönüştürüldüğünü belirten Kılıç, okula yeni başlayacak çocuğu olan her velinin yıl boyunca ortalama 2 bin 695 YTL harcama yapmak zorunda kalacağını aktardı.
Kılıç, öğrenciler arasındaki eşitsizlikleri derinleştiren paralı eğitim uygulamaları nedeniyle her yıl çok sayıda çocuk ve gencin ekonomik nedenlerden dolayı eğitimine devam edemediğini belirterek, bu durumun öncelikli sorumlusunun halkın ödediği vergileri, halkın ihtiyaçları için harcamaktan kaçınanlar olduğunu kaydetti.
2002-2003 Eğitim-Öğretim Yılında bir öğrenci velisinin yaptığı eğitim harcaması 720 YTL iken, aradan geçen 6 yıllık AKP iktidarı döneminde bu rakamın 3 kattan fazla artarak 2 bin 695 YTLye yükseldiğini bildiren Kılıç, Eğitimi tamamen paralı hale getirmek isteyenler, eğitim harcamalarını çocuklarımızın ve velilerimizin üstüne yıkmak isteyenler, bu tablonun hesabını vermelidir. Binlerce okulda çeşitli adlar altında yapılan soyguna artık son verilmeli, herkes için eşit, parasız eğitim hakkı hayata geçirilmelidir dedi. (Ankara/EVRENSEL)
İstikrar korunacak mı?
Eğitim Sen Gaziantep Şubesi de eğitim yılının Gaziantepte de sorunlarla başlayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, eğitimde geri sıralarda olan Gaziantepin önlem alınmazsa geri kalmaktaki istikrarını koruyacağına vurgu yapıldı.
Öğretmenevi önünde yapılan açıklamada konuşan Şube Başkanı Ali Ersönmez, kentte birçok okulda sınıf mevcutlarının 50nin üzerinde olduğunu söyledi. Milli Eğitim Müdürlüğünün açıkladığı rakamlara göre 3 bin 800 öğretmen açığı bulunduğunu belirten Ersönmez, Gaziantepin eğitimde geri kalmasının engellenmesi için bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi. Ersönmez, Bütün bunlar önümüzdeki öğretim yılında da Türkiye sıralamasında Gaziantepin gerilerdeki istikrarlı yerini koruyacağını göstermektedir dedi. (Gaziantep/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et