15 Eylül 2008 00:00
İrandan Kafkaslarda diplomasi hamlesi
GÜNÜN YAZILARI
Rusya ve Gürcistan arasındaki küçük çaplı savaşın ardından Türkiyenin önerdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunda İran da yer almak istiyor. Ermenistan basınına açıklamada bulunan İran Erivan Büyükelçisi Kemal Zare, Tahranın da Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunda yer alması gerektiğini söyledi. İranın Kafkasların üç ülkesi Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycana yönelik barışçıl politikalarının göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Zare, Kafkaslarda barış için kendi deneyimlerimizi ortaya koymaya hazırız. Bölge için ortaya koyduğumuz çabalar unutulmamalı dedi. İranlı diplomat, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu çerçevesinde 3+3 formatının (Güney Kafkasyanın 3 ülkesi: Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ve bunları çevreleyen Rusya, İran ve Türkiye) bölgede barış için en doğru yol olacağını söyledi.
Etkin oyuncu olma çabası
İranın bu hamlesi kendisini kuzeyden de kuşatmaya çalışan ABDnin etkinliğine karşı diplomasi hamlesi olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansının sorularını cevaplayan Rusya Stratejik Analizler ve Değerlendirmeler Enstitüsü Başkanı Vagif Guseynov, Tahranın Kafkaslarda varlığını artırmaya çalıştığını belirtti. İranın ABDnin bölgede güçlenmesinden endişe ettiğini kaydeden Rus uzman, Tahran askeri ve stratejik olarak bölgede etkin olmak istiyor. Bölgede ABDnin etkisinin artmasından endişeli. Kendi dengesini oluşturmak istiyor. İranın bölgedeki tek müttefiki Ermenistan. Özellikle enerji alanında Erivanla ilişkileri geliştiriyor. Tahran Bakü ile de temas halinde. Bölgede etkin bir oyuncu olma çabasında. Bu şekilde ABDnin etkinliğini de zayıflatacağına inanıyor değerlendirmesinde bulundu. Ancak Rus uzman Guseynov, Tahranın Kafkaslardaki siyasi etkinliğini artırmasına Azerbaycan ve Türkiyenin karşı çıkacağını savundu. Rus uzman, İranın Türkiyenin ortaya attığı Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu projesinde yer alması, Tahranın Güney Kafkasyada siyasi nüfusunu artırmak için önemli bir fırsat sunabilir. Tahran bunun farkında. Ancak İranın bu projede yer alabileceğini düşünmüyorum. Çünkü buna ne Bakü ne de Ankara olumlu bakar. Ayrıca ABD de Tahranın bölgesel politikalarda aktif olmasını istemez şeklinde konuştu.
IAEA raporunu açıklayacak
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İranın nükleer enerji programıyla ilgili yeni raporunu açıklayacak. İran Resmi Haber Ajansı (İRNA), IAEA sözcülüğüne dayandırdığı haberinde, İranın nükleer enerji faaliyetleri hakkındaki raporun bugün açıklanacağını bildirdi. Raporun, önce IAEAdaki 35 ülkenin temsilcilerinin değerlendirmesine sunulacağı ve ardından genel kurul toplantısında ele alınacağı belirtildi. IAEAnın önceki raporunda, İranın nükleer enerji faaliyetlerinin askeri olduğunu kanıtlayan bir delil yok ifadesi yer almıştı. (DIŞ HABERLER)
İrana karşı askeri çözüme karşıyız
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, nükleer programı nedeniyle İrana karşı atılacak herhangi tek taraflı bir adıma ve askeri çözüme karşı olduklarını söyledi. Medvedev, Haaretze yaptığı açıklamada, şu aşamada İrana yaptırımların genişletilmesine bir gerek olmadığını da ifade etti. Medvedev, Rusyanın daha önce Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi bir Ortadoğu konferansına ev sahipliği yapıp yapmayacağı sorusuna ise Rusya, Sovyetler Birliğinden tümüyle farklı bir değerler sistemine sahip. Bir arabuluculuk hizmeti önerdiğinde tüm niyeti, hem Araplara hem de Yahudilere memnun olacakları bir barışın getirilmesine katkıda bulunmaktır şeklinde cevap verdi. Medvedevin danışmanı Oleg Tsatsurin de gazeteye, Rusyanın Ortadoğuda dengeleri değiştirecek herhangi bir hareketi olmayacağını, Rusya ile İsrail arasındaki harika diye nitelediği ilişkilere zarar verecek bir davranışta bulunmayacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et