16 Şubat 2009 01:00

Öğrencilerden muhalif ses: Devrim Korosu


MERSİN’de düzene, günlük hayattaki çürümüşlüğe, insanın insana ve kendisine yabancılaşmasına itirazı olan üniversiteliler, bir yandan dertlerini anlatmak öte yandan alanlara soluk olmak için ‘Devrim Korosu’nu kurdular.
Mersin Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden 14 öğrencinin oluşturduğu Devrim Korosu, her geçen gün artan sayısı ve müzikal niteliğiyle, sokakta mücadele eden emekçilere şarkılar ve marşlarla eşlik ediyor. Eylemlerde yaratıcı sloganlarıyla tanınan koro üyeleri, var olan marş ve şarkılara yenilerini ekleme gayretinde.
Alternatif koro çalışmasını hep birlikte öğrenen koro üyeleri, aynı zamanda müzikle ilgili eğitim ve araştırma çalışmaları da yürütüyor. Müzikte umut ve direncin dili olduğu için marşlara öncelik veren koro üyeleri, yakın tarihte bir de orkestra kuracaklar.
Grubun kurucularından Serdar Türkmen koronun tarihini anlattı. Üniversitenin yaptığı resmi etkinliklere alternatif olacak ya da muhalif etkinliklere katılacak grup yokluğu nedeniyle böyle bir oluşuma yönelmişler. Geçen yıl şair Nâzım Hikmet’in ölüm yıl dönümü anması için bir araya gelen 11 kişi, yaptıkları çalışmayla koroyu kurmuş. Türkmen, bu çalışmanın içe dönük müzikal gelişimlerinin yanı sıra müzikle ilişkili olarak diğer alanlardaki gelişimlerine de katkıda bulunduğunu düşünüyor.
Koro üyeleri, aralarında Kürt Müziği, Üretim Aşamasında Müzik ve Sesin Oluşumu ve Duyumu gibi konu başlıklarında sunumlar yapıyor. Devrim Korosu, sadece şarkı söylemeye değil, genel olarak müzikle ilgili diğer konulara da eğiliyor. “Burada yarattığımız paylaşımı, dışarı aktarmaya çalışıyoruz” diyen Türkmen, çalışmalarını yapabilecekleri salon bulamadıkları için zorluk yaşadıklarını ifade ediyor.
Devrimci şarkıları doğru şekil, biçim ve sözlerle ifade edebilmek için haftanın iki günü bir araya geldiklerini söyleyen konservatuvar öğrencisi Özgün Öztürk ise bu birlikteliğin daha fazla insanı kapsaması gerektiğini düşünüyor. “Yaklaşık bir yıl içinde koromuzdaki arkadaşlarla çok yol kat ettik” diyen Öztürk, koronun geleceğinden umutlu.
Serdar Türkmen ve Özgün Öztürk ile birlikte Emre Üzümcü, Kurtuluş Alabaş, Önder Doğan Demirkol, Yalçın İldas, Hamdiye Aydın, Gönül Karataş, Zeliha Yiğit, Ekin Akpınar, Mahir Bahtiyar Bakır, Nuray Koç ve Sevgi Özaltınoğlu, Devrim Korosu’nun diğer seslerini oluşturuyor.
Devrim Korosu’nun üyeleri, Mersin Limanı’ndan atılan TÜMTİS üyesi işçiler için yürüyor, İsrail’in soykırım yaptığı Filistin’e kendilerine özgü destek sloganları atıyor, nükleer santrallerin kurulmasını engellemek ve ezilenlerin iktidara seslerini duyurabilmesi için şarkılar besteliyor. Üniversiteden mezun oluktan sonra okudukları kente ve yeni öğrencilere bir şey bırakmak istediklerini söyleyen Türkmen, Devrim Korosu’yla anılmaktan mutluluk duyacaklarını belirtiyor. (Mersin/EVRENSEL)
Kadir Baziki

Evrensel'i Takip Et