1 Mart 2009 01:00

KAYIPLARIN BULUNMASINI İSTEMEK DE SUÇ


Uzun bir süredir ülkenin gündemine oturan Ergenekon Davası’nda “gizlilik” kararı alınmasından bu yana davaya dair pekçok haber hakkında TCK’nın 285. maddesinde yer alan “Gizliliğin ihlali” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Ancak, gazetemiz muhabiri Cem Gurbetoğlu’na aynı suçtan başlatılan soruşturma “pes” dedirtecek türden.
Gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Kenan Bilgin’in Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan örgüt tarafından öldürülmüş olabileceği belirtilen ve davaya müdahillik talebinde bulunulan basın açıklamasını, “Bilgin dosyasında gözler Ergenekon savcılarında” başlığıyla haber yapan muhabirimiz Cem Gurbet oğlu’na açılan soruşturma, ‘savcıların karanlık olayları aydınlatmak için göreve çağrılması gizliliği ihlal etmek midir?’ ve ‘gizlenen ne’ sorusunu akla getiriyor.
Ergenekon soruşturması hakkında “gizliliğin ihlali” gerekçesiyle davalar açılmaya devam ediyor. Türkiye’de yaşanan bir çok karanlık olaya ışık tutabilecek olan ve halkın ilgiyle takip ettiği bir dava olmasına rağmen ‘Ergenekon Davası’na ilişkin neredeyse yazılan her şey, ya da yapılan her haber soruşturma ve dava konusu oluyor. Ergenekon davasında “gizlilik” kararı alınmasından bu yana davaya dair pek çok haber hakkında TCK’nın 285. maddesinde yer alan “Gizliliğin ihlali” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
BU KADARINA PES!
Ergenekon İddianamesi’nin içeriğine dair alınan bir karar olmasına rağmen ‘gizliliğin’ sınırları o kadar genişletilmiş durumda ki, Ergenekon’a dair bir yorum yapmak, Ergenekon’a ilişkin yapılan bir basın açıklamasının haberini yapmak ya da kamuoyunun yakından tanıdığı ve ‘bu tür’ davalara ilişkin araştırmalar yapan kişilerle yapılan bir röportaj da ‘gizliliği ihlal’ suçu kapsamında değerlendiriliyor.
Ancak, gezetemiz muhabiri Cem Gurbetoğlu’na aynı suçtan başlatılan soruşturma “pes” dedirtti. Gurbetoğlu, “Bilgin dosyasında gözler Ergenekon savcılarında” başlıklı haber nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdi. Gurbetoğlu hakkında başlatılan soruşturmaya konu olan haberin içeriğinde ise iddianameye ilişkin tek bir kelime geçmiyor. Fakat haberin başlığında ‘Ergenekon’un adı geçiyor! Hal böyle olunca akıllara ‘söz konusu Ergenekon olunca savcıları göreve çağırmakta mı suç?” sorusu geliyor.
SORUŞTURMA KONUSU BİLGİN BAŞVURUSU
Gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin, Kenan Bilgin’in de Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan örgüt tarafından öldürülmüş olabileceğini belirterek davaya müdahil olmak istemişti. Ancak, Ergenekon Soruşturması’nı yürütmek için özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bilgin olayı Ankara’da yaşandığı için, müdahillik talebinin Ankara’ya iletilmesini istemişti. Bunun üzerine İrfan Bilgin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Ergenekon davası İstanbul’da yürütüldüğü için başvuruyu, davayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na ileteceğini bildirmişti. Muhabirimiz Cem Gurbetoğlu, bu gelişmeleri “Bilgin dosyasında gözler Ergenekon savcılarında” başlığıyla haber yapmıştı.(Ankara/EVRENSEL)

GURBETOĞLU İFADE VERDİ
Geçtiğimiz günlerde ilginç bir gelişme yaşandı. Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, sözkonusu haber için Gurbetoğlu hakkında “gizliliğin ihlali” gerekçesiyle TCK 285. Madde’den soruşturma başlattı. Gurbetoğlu, önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’na giderek ifade verdi. İstanbul’dan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen dosyada haberin yer almaması, “Acaba soruşturma haberin başlığına bakılarak mı açıldı?” sorusunu akıllara getirdi. Çünkü Gurbetoğlu’nun haberinde Ergenekon dosyasının içeriğine dair hiçbir bilgi bulunmuyordu.

Evrensel'i Takip Et