23 Mart 2009 01:00

İsrail-Hamas pazarlığı bitmedi


HAMAS’ın Şam’daki siyasi lideri Musa Ebu Marzuk, BBC’ye verdiği röportajda, İsrail ve Hamas’ın, esir İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili bir anlaşmaya varmaktan başka seçeneklerinin olmadığını söyledi. Marzuk, Şalit üzerine görüşmelerde hata yapmadıklarını, İsrail’in Şalit’e karşılık serbest bırakacağını duyurduğu isimler üzerinde Hamas’ın ayrıcalık yapmadığını, böyle bir ayrıcalığın mahkumlarda ve ailelerinde ruhsal acıya neden olacağın ekledi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Mark Regev, başbakanlıktan görüşmelerin bittiği yönünde gelen işaretlere rağmen konunun kapanmadığını ve Şalit’in serbest bırakılmasında başarıya ulaşılacağını söyledi. Hamas’ın Gazze şeridindeki lideri İsmail Haniyeh de, Hamas gazetesinde, Hamas’ın temsilcilerinin hâlâ Mısır’ın aracılığında yapılan görüşmeleri tazelemeye çalıştıklarını yazdı.
5’İ HARİÇ HEPSİ BIRAKILABİLİR
Öte yandan Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin haberine göre, İsrail, mahkum takası konusunda Hamas’ın istediği mahkumlardan 5’i hariç hepsinin serbest bırakılmasını onaylamıştı. Habere göre, bu isimler, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadet ile Hamas’ın askeri kanadı komutanlarından İbrahim Halid, Abdullah Barguti, Hasan Salame ve Amana Muna. İsrail’in önde gelen Dinci-Siyonist hahamlarından Şmuel Eliyahu ise, Gilad Şalit için Hamas’la tutuklu takası anlaşmasına karşı olduğunu belirtti.
Bazı sinagoglarda hafta sonu dağıtılan Haham Şmuel Eliyahu imzalı yazılarda ise, “Sadece 100 terörist katili bile serbest bıraksalar bu aptalca bir davranış olup, dini açıdan da caiz değildir. Esirlerin kanları, adlarını bile bilmediğimiz kurbanlarınkinden daha değerli değildir” denildi.
BOMBALI SALDIRI
‘TESADÜFEN’ ÖNLENDİ
Öte yandan, İsrail’in liman kenti Hayfa’da, bomba yüklü bir araçla düzenlenmek istenen saldırı tesadüfen ortaya çıktı. Hayfa’nın en büyük alışveriş merkezinin önündeki açık alana bırakılan bombalı aracın içinde meydana gelen ufak patlama çevredekiler tarafından polise bildirilince, aracın bombayla dolu olduğu öğrenildi. Patlayıcıların düzeneğinin çalışmadığı, patlama olsaydı onlarca kişinin ölmüş olabileceği belirtildi. Olayı, daha önce de adı birkaç kez gündeme gelen “Celile Özgürlük Savaşçıları” üstlendi. Grup, saldırının, “Doğu Kudüs’teki ev yıkımlarına karşı bir cevap” olduğunu ifade ederken, polis, İsrail’de halen böyle bir grubun faaliyette olduğuna ilişkin iddiaya şüpheyle bakıyor.
‘OBAMA’YLA İSRAİL’İN ARASI BOZULABİLİR’
Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait evlerin yıkımı bir süredir uluslararası kurumlar tarafından eleştiriliyor. Bu konuda İsrail ile ABD arasındaki uzlaşmazlık giderek yoğunlaşırken, Haaretz gazetesi, “Yeni Obama yönetimi ile İsrail’in Benyamin Netanyahu başkanlığında kurulacak yeni hükümeti arasındaki ilk çatışma konusunun muhtemelen Kudüs’teki ev yıkımları olacağını” yazdı.
ABD, ev yıkımlarının Yol Haritası’ndaki yükümlülüklerin ihlali anlamına geldiğini belirtirken, İsrail tarafı ise bunun bir iç mesele olduğunu ve Kudüs’ün gelecekteki muhtemel konumunun, ancak barış görüşmelerinin nihai aşamasında tartışılacağını savunuyor.
ABD yönetiminin bu konuya dikkatinin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bölge ziyareti sonrasında başladığı hatırlatılan haberde, Clinton’un İsrail’i bu konuda eleştirdiğine işaret edildi. Hillary Clinton, ziyareti sonunda, Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait evlerin yıkımının, barış sürecine yardımcı olmayacağını vurgulamıştı. Filistinliler, Kudüs Belediyesi’nin evleri için ruhsat vermediğini ve yıkımların siyasi amaçla yapıldığını söylüyor. İsrail ise evlerin yasa dışı yapıldığı gerekçesiyle yıkıldığını iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et