27 Mart 2009 00:00

BU PAKETTE DE EMEKÇİYE ÇÖZÜM YOK

BAŞBAKAN’ın açıkladığı krize karşı 5. önlem paketinde, hükümet yine vergi indirimi yöntemine gitti.

Paylaş

BAŞBAKAN’ın açıkladığı krize karşı 5. önlem paketinde, hükümet yine vergi indirimi yöntemine gitti. Pakette, konut alım satımlarında; mobilya, bilişim sektöründe, bazı sanayi ve iş makinelerinde vergi indirimleri yapılması önerileri bulunuyordu. Açıklanan paketin hemen ardında, bazı sektör temsilcileri de paketle ilgili yorumlarını dile getirdiler. Bilgisayar ve mobilya sektörü paketten memnunken, sanayiciler beklentilerinin karşılanmadığını söylediler. KESK, yaptığı açıklama ile önlemlerin sadece patronları kurtarmaya yönelik girişimler olduğuna dikkat çekti.
‘PAKET EMEKÇİLERİ
KURTARMIYOR’
Pakette emekçilerin taleplerini görmezden geldiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bilindiği gibi siyasi iktidarın krize yönelik olarak daha önce uygulamaya koyduğu önlemlerde, kriz karşısında işsizlik, yoksulluk tehdidiyle yaşayan milyonlarca emekçinin yaşam koşullarını düzeltmek hedefinden uzak, sadece sermayenin kollanması, piyasanın canlandırılması hedefleniyordu” denildi. KESK, açıklamasında, kredi kartı borcu mağdurlarının 1.7 milyona çıktığına da dikkat çekerek, “Bu son paketle teşvik edilmeye çalışılan konut alımının kimler tarafından yapılacağı merak konusudur. Mobilya ve bilişim sektöründe yapılan geçici KDV indirimi ise krize stokla yakalanmış sermaye kesimini ve büyük ithalatçıları korumaktan başka bir şeye yaramayacaktır” denildi. KESK, krizden emekçilerin ve çalışanların korunması amacıyla da asgari ücretten vergi alınmasına son verilmesi, kamu emekçilerine ek zam yapılması, doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamların geri alınması, ilaç ve sağlık giderleri ile temel ihtiyaç ve gıda maddelerinden alınan KDV’nin sıfırlanması gibi taleplerde bulundu.
SOSYAL PROGRAM
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de paketi şöyle değerlendirdi: "İç talebin canlandırılmasını esas alan bu tedbirler, gerileyen sanayi üretiminin canlanmasına küçük de olsa katkı yapabilir. Ama tedbirler sanayi sektörlerinin tümünü kapsamamıştır. Ayrıca KDV'nin indirilmesi de yetersiz bir tedbirdir. İç talebi artıracak ve sanayi üretimini artıracak tedbirler birlikte, bir bütün halinde tasarlanmamıştır. Dolayısıyla 5. Paket yetersizdir, geçicidir, krize karşı kapsamlı bir bütünsellikten uzaktır. Sorunun çözümü için uzun vadeli, toplumun çoğunluğunu kapsayıcı, bütünsel bir sosyal bir programa ihtiyaç vardır. Kriz çok daha ağırlaşmadan, toplumsal bir çöküş gerçeklemeden hükümeti sosyal bir programı hayata geçirme konusunda bir kez daha uyarıyoruz."
MOBİLYACILAR
PAKETTEN MEMNUN
Buna karşılık paket, patronlar tarafından olumlu bulundu. Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Yedikardeş, uygulanacak yüzde 10’luk bir KDV indiriminin mobilya sektöründe canlanma sağlayacağını söyledi. Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil ise kısa bir süre öncesine kadar İnegöl’de mobilya sektöründe 12 bin kişi istihdam edildiğini, ancak bu sayının 10 bine kadar düştüğünü dile getirdi. İdil,
Bilgisayar şirketi Casper adına açıklama yapan Yalçın Yıldırım, yüzde 10’luk indirimin ciddi bir rakam olduğunu ve bu indirimle bilgisayar piyasasının rahatlayacağını söyledi. HP temsilcileri de bu yönde açıklama yaptılar. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, tedbir paketinin, dolaylı vergi indirimleri ile piyasada canlılığa katkılar sağlayacağını iddia etti.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Orhan Turhan da bu indirimin fırsat olduğunu kaydetti.
SANAYİCİ UMDUĞUNU BULAMADI
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ise ağırlığın ticarete verilmesiyle beklediklerini bulamadıklarını söyledi. Küçük, açıklamasında şunları söyledi: “Vergi, prim ödemeleri mutlaka ertelenmeli, hammadde yatırım malı ithalatından alınan KKDF için bir açılım yapılmalı. Bankalar kredi konusunda hâlâ isteksiz davranıyorlar.”
VERGİ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK
Maliye Bakanı Unakıtan ise vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceğine yönelik sorularına “Bazı sektörlerde uygulanan ÖTV indirimi 3 ay için yapıldı. Bu uzayacak gibi laflar yanlış” dedi. Paketle ilgili yorum yapmayacağını söyleyen Unakıtan, bazı yerlerde yapılan vergi indirimlerinin yine yapılacağını söyledi. Bir gazetecinin “Emeklilere yardım verilecek mi” sorusu üzerine bakan, bu soruyla Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ilgilendiğini söyleyerek soruyu geçiştirdi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı tırmanıyor

SONRAKİ HABER

Bölgede yarış AKP ile DTP arasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...