29 Ağustos 2009 00:00

Türk: Kırmızı çizgimiz özgürlük

DTP Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Diyarbakır il binasında yaptığı basın toplantısında 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapılacak kitlesel mitinge katılım çağrısı yaptı.

Paylaş

DTP Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Diyarbakır il binasında yaptığı basın toplantısında 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapılacak kitlesel mitinge katılım çağrısı yaptı. Kürt sorunundaki gelişmeleri de değerlendiren Türk, bölgede yürütülen operasyonların Kürt halkının barış inancını zayıflattığını söyledi.
DTP’DEN BARIŞ MESAJI
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Diyarbakır kitlesel bir mitinge hazırlanırken, DTP Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, 1 Eylül hazırlıkları kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. DTP Diyarbakır il binasında yapılan basın toplantısına, DTP Eş Başkanı Emine Ayna da katıldı. 1 Eylül mitingini kitle örgütlerinin ve halkın örgütlediğini belirten Türk, mitingde güçlü bir şekilde barış talebinin dile getirileceğini söyledi. 1 Eylül tarihinin dünya için önemine dikkat çeken Türk, “Türkiye için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreçte bugünü karşılıyoruz. Kürt sorununun demokratik çözümü ile ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir süreç yaşıyoruz. Umut ediyoruz ki, 1 Eylül’le başlayacak olan süreç, geçmişin izlerini tamamen ortadan kaldıracak, Kürt halkının özgürleşmesini de beraberinde getirecek önemli bir fırsatın olumlu bir noktaya taşınmasıdır. Barışı her zaman özledik. Çabalarımızla barışı aradık. Bugünkü inancımız da barışın diyalogla sağlanabileceğidir” dedi. Barışa olan inançlarını kaybetmeden yollarına devam edeceklerini belirten Türk, barışın tek taraflı olmayacağını ifade ederek, “Barışa olan inancımızı hep söyledik, bu kararlılığı hep gösterdik. Tabii ki hükümetten de gerçekten barışı esas alan, kararlı bir duruş ortaya koymasını bekliyoruz” diye konuştu. Toplumun hassasiyetlerini göz önüne alarak barışa ulaşılabileceğini söylediklerini kaydeden Türk, “Ancak on binlerce askerin katıldığı operasyonların sürdürülüyor olması, halkımızın, insanlarımızın, barışseverlerimizin inançlarında bir azalma yaratmaktadır. Bu tutum, süreci gerçekten çözümsüz bir noktaya taşıma anlayışıdır. Eğer gerçekten barış için yola çıkılıyorsa, operasyonların durması, Kürt halkının hassasiyetinin göz önünde bulundurulması lazım” dedi.
BARIŞ NÖBETİ
1 Eylül’de alanlarda olacaklarını ve süreçle ilgili taleplerini ortaya koyacaklarını söyleyen Türk, Diyarbakır mitinginin Kürt halkının barış sesi olacağını ifade etti. On binlerin barışı haykırmasının büyük bir ibadet olduğunu belirten Türk, “Barış da mübarek ramazan ayı kadar değerlidir. Bütün halkımızı o gün meydanlara davet ediyoruz. Barış sesimizi bütün dünya duymalı. Bu halkımızın düzenlediği bir barış eylemidir. Bu bir parti mitingi değildir. Barıştan yana olan herkesi meydanda görmek istiyoruz” dedi. 1 Eylül’den bir gün önce kitle örgütleriyle birlikte Sümer Park’ta barış nöbeti tutarak sabahlayacaklarını ve mitinge katılacak olanları orada karşılayacaklarını ifade eden Türk, sıcak günler olmasına rağmen barışın sıcaklığının daha önemli olduğunu ve bu sıcaklığı meydanlarda yaşayacaklarına inandıklarını söyledi.
Açıklamalarından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, kendi kırmızı çizgilerinin Kürt halkının özgürleşmesi olduğunu söyledi.
Genelkurmay’dan gelen açıklamaları da değerlendiren Türk, asıl olarak hükümetin açıklamalarını önemsediklerini kaydetti.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Rasmussen’den masaj gibi mesajlar

SONRAKİ HABER

Sanki başbakan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...