29 Ağustos 2009 00:00

Karzai için zor günler

20 Ağustos’ta Afganistan’da yapılan seçimlerin sonuçları hâlâ açıklanmadı. Oyların yaklaşık yüzde 30’unun sayıldığı ülkede, mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin en yakın rakibi eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’tan az farkla önde gittiği söylendi.

Paylaş

20 Ağustos’ta Afganistan’da yapılan seçimlerin sonuçları hâlâ açıklanmadı. Oyların yaklaşık yüzde 30’unun sayıldığı ülkede, mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin en yakın rakibi eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’tan az farkla önde gittiği söylendi. Ancak ülke genelinde katılımın düşüklüğü ve seçim sonrası gündeme gelen yolsuzluk ve hile iddiaları, ABD ile Karzai’nin arasını açmış görünüyor. Bu da, ABD destekli Karzai hükümetinin sonunun geldiği yönünde değerlendiriliyor. ABD’nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’la Karzai arasında 21 Ağustos’ta yapılan gergin görüşme de, anlaşmazlığın su yüzüne çıkması olarak yorumlanıyor.
ABD’li bir yetkili, Karzai ile Holbrooke’un 21 Ağustos’ta yaptıkları görüşmenin gergin geçtiğini açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, Afganistan’da yapılan seçimlerin ertesine rastlayan bu görüşmede iki yetkilinin seçimlere hile karıştığı suçlamalarına ilişkin gergin bir konuşma yaptıklarını, görüşmenin bir ‘ağız dalaşı’na dönüştüğünü ve Holbrooke’un görüşmeyi terk ettiğini söyledi. Aynı yetkili, başkent Kabil’de yapılan bu görüşmeyle ilgili olarak ayrıca, “Görüşme zorluydu ve gergin konuşmalar yapıldı” ifadesini kullandı ve Holbrooke’un Karzai’yi seçim yolsuzluklarıyla ilgili iddialar konusunda sıkıştırdığını belirtti.
HİLE VE YOLSUZLUK SORUN OLDU
Seçimleri gözlemci olarak izleyen Holbrooke, Afganistan’ın Herat vilayetinde 23 Ağustos’taki açıklamasında, ABD’de de seçimlerle ilgili tartışmalar yaşandığını belirterek, bu tür iddiaların gündeme gelmesine şaşırmayacağını, hatta gelmesini beklediğini söylemişti. Seçimin meşruluğunu sorgulamadan önce ABD’nin, Afganistan seçim komitesinin kararını bekleyeceğini belirten Holbrooke, “ABD ve uluslararası toplum, Afganistan’ın kendi sürecine saygı duyacaktır” demişti. Bu olayın, önde gelen bir Batılı yetkili tarafından bu durumun açıkça ifade edildiği ilk örnek olduğu belirtildi.
İKİNCİ TURA GİDİLEBİLİR
Öte yandan, Holbrooke’un, iki kez ikinci tur bir seçim daha yapılmasının, seçim sürecini daha güvenilir kılacağını söylediği açıklandı. Kazanan aday, yüzde 50’nin altında oy alırsa Afganistan’da ekim ayında ikinci tur seçim yapılacak.
DOSTUM KRİZİ
Bu arada Karzai yönetimi ile Washington arasındaki başka bir gerginlik konusu da, Karzai’nin seçimlerden önce son anda Özbek General Raşit Dostum’la yaptığı ittifak oldu. ABD’li yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Washington, Karzai’yi seçimlere hile ve yolsuzluk karıştırıldığı iddialarıyla ilgili sabrının bittiği konusunda açıkça uyardı. Yetkililere göre Karzai’nin Dostum’la son anda yaptığı ittifak, Karzai’nin halkın gözünde değer kaybetmesine neden oldu. Sovyetler Birliği ile Afganistan savaşında bir ABD müttefiki olan Dostum, geçen süreçte Afganistan’daki iç savaşta taraf değiştirdiğinden ABD tarafından savaş suçu işlemiş olabilir diye değerlendiriliyor.


ESKİ NATO KOMUTANI YENİ GENELKURMAY BAŞKANI
İngiltere Savunma Bakanlığı, Afganistan’daki işgalci NATO güçlerinin eski komutanı Orgeneral David Richards’ı yeni Genelkurmay başkanı olarak atadı. Genelkurmay başkanlığı görevine 2006’da atanan Orgeneral Richard Dannatt’tan boşalan göreve getirilen Richards, dün resmen görevine başladı. İngiltere’deki ekonomik kriz yüzünden savunma bütçesinde yapılan kesintilerin, Afganistan ve diğer yerlerdeki operasyonların zarar görmesi tehlikesini doğurduğunu ifade ederek sık sık milletvekilleriyle tartışmalara giren Dannatt’ın yerine atanan Richards, İngiltere’nin Afganistan’daki varlığının 30-40 yıl daha süreceği yolunda yaptığı uyarılarla tanınıyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Castro: ABD’nin amacı Chavez’i devirmek

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...