31 Ağustos 2009 00:00
Karaburunda 80den sonra tartışılacak
GÜNÜN YAZILARI
İzmirin Karaburun ilçesinde gerçekleştirilen Karaburun Bilim Kongresinin dördüncüsü gerçekleştiriliyor. Kongre fikri, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve 9 Eylül Üniversitesinden bir grup araştırma görevlisinin kadrolarının, 33Adan 50Dye geçirilmesinin ardından ortaya çıkmıştı.
Bu yılki Karaburun Bilim Kongresinin ana teması, 80den sonra olarak belirlendi. Kongrede, ekonomi, sanat, politika ve üniversitede 1980 sonrası, ele alınacak.
Karaburun Bilim Kongresi, 3-6 Eylül günlerinde İzmir Karaburun ve Mordoğanda yapılacak. Kongrenin internet sitesinde, Neden 80den sonra sorusuna şu yanıt verildi: 80li yıllarda yaşadığımız kırılma ile ortaya çıkan tarihsel-toplumsal süreçler derinleşerek devam etmekte ve umut/umutsuzluklarımızı, düşlerimizi, korkularımızı, beceriksizliklerimizi, tek kelimeyle bugünümüzü etkilemeye/belirlemeye devam etmektedir. İşte böylesi bir tema üzerinden kongre düzenlememizin temel amacı, tam da burada yatmaktadır: Darbe sonrası Türkiyedeki değişim pratiklerini olabildiğince bütünlüklü bir şekilde tartışmaya açarak, Türkiyenin bugününü anlamaya katkı sağlamak.
YANIT ARANACAK SORULAR
Kongre Düzenleme Kurulundan görüştüğümüz E.Ü. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Barış Alpaslan, 80den sonra ülkenin yaşadığı toplumsal siyasal dönüşümlere odaklanarak, kongreyi devam ettirmek istediklerini belirtti. Alpaslan, Olabildiğince değişim süreçlerinin gerisindeki sınıfsal ilişkilere, güç ilişkilerine bakarak, meseleyi tartışmak istediğimizi çağrı metinlerimizde vurgulamaya çalıştık. Bu kongrenin temel soruları şunlardır: Türkiyede devlet ve iktidar ağları nasıl ve ne yönde değişmektedir? Yerel iktidar ağları ile küresel iktidar ağları arasında ne gibi uyum ve çelişkiler bulunmaktadır? Nasıl oluyor da, dünya düzeyindeki liberal uygulamaların Türkiyedeki tezahürü olan ve hemen her alanda büyük çoğunlukun aleyhine işleyen mevcut süreç, yeterince güçlü bir dirençle karşılaşmıyor? Söz konusu sürecin bu şekilde işlemesinde belirleyici olan zor ve ikna araçları nelerdir ve bu araçlar nasıl bir bileşim ve tarihsel akış içinde, ne şekilde uygulanmışlardır/uygulanmaktadırlar? Bu süreç nasıl değiştirilebilir? diye konuştu.
24 AYRI OTURUM
Kongre düzenleyicilerinden Sosyolog Gülçin Yörük, kongre için 166dan fazla tebliğin kendilerine ulaştığını belirtti. Bu tebliğlerin Hakemler Kurulu tarafından değerlendirildiğini aktaran Yörük, yer ve zaman kısıtlamaları da dikkate alınarak, 24 ayrı oturumun belirlendiğini söyledi. Yörük, oturumların sadece tebliğlere göre yapılmadığını, davetli konuşmacıların da bulunduğunu sözlerine ekledi. Yörük, kongrede tarım, kadın ve üniversitelerde korku adlı çalışma grupları da bulunduğunu söyledi. Bir diğer Düzenleme Kurulu Üyesi, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü Arş. Gör. Emel Yuvayapan ise kongrede oturumlar dışında sinema, tiyatro ve sergilerden oluşan bir sosyal program da olduğunu söyledi.
BAZI OTURUM BAŞLIKLARI
*Yeni Emperyalizm ve Türkiye Ekonomisi - Cem Somel, yürütücü
*Türkiye Ekonomisi ve Krizler - Yöneten Ahmet Tonak
*Bir Yüzleşme ve Özgürleşme İmkanı Olarak Sanat - Aydın Çubukçu
*80den Sonra Sosyalist Solun Dönüşümü - Ahmet Haşim Köse
*Türkiyede Devlet ve İktidar Ağlarının Dönüşümü
*Emperyalizm, Uluslarüstü Kuruluşlar, Küresel Entegrasyonlar
*İktidar ve Hukuk Sistemindeki Dönüşüm
*İdeoloji ve Söylemdeki Dönüşümler
*Toplumsal Kimliklerdeki Dönüşüm: Cinsiyet Ayrımcılığı, Etnisite
*Kültür, Gündelik Hayat
*Sanat, Edebiyat, Estetik
KATILIMCILAR
Karaburun Bilim Kongresi, çok sayıda uzman, akademisyen, aydın ve yazarı bir araya getirecek. İzzettin Önder, Cem Somel, Fatma Gök, Aydın Çubukçu, Orhan Miroğlu, Gaye Yılmaz, Sungur Savran, Oğuz Oyan, Berna Güler Müftüoğlu, Metin Çulhaoğlu, Cem Terzi gibi isimler, kongrede sunum yapacak olan isimlerden bazıları.
KONGREYİ DESTEKLEYEN KURUMLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi, Mordoğan Belediyesi, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Tabip Odası, Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube, Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği, Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21 ve Türk Sosyal Bilimler Derneği.
(İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar
Evrensel'i Takip Et