12 Eylül 2009 00:00
İstanbulda Hayalet dolaşıyor
GÜNÜN YAZILARI
Sanatın muhalif tüm renklerine kucak açan Karşı Sanat My Name is Casper Hayalet başlığıyla çeşitli sanat etkinliklerini bir araya getiriyor. Hayalet adı altında bir araya gelen sanatçılar, inisiyatifler ve grupların eylül ayı boyunca sürecek, resim, heykel, fotoğraf, video enstalasyonları, film gösterimleri, konser ve tiyatro oyunlarının ilk durağı Ghettoda bugün Hayaletin partisi ve konseri var.
YENİ BİR HAKİKAT İÇİN: HAYALET SANATI
Hayalet kendisini şöyle anlatıyor: Modern sanat, modern toplumla doğdu. Modern toplum ve düşüncenin, sanatın merkezindeyse eleştiri var. Ezelden beri süregelen, süre gidenin sorgulanması, var olana muhalefettir... Başka türlünün, farklının, yeninin aranması, keşfi ve inşasıdır. Devrimdir. Komünist Manifesto (1848), eleştirellikten doğan yeninin kendisini de aşan etkisini, yarattığı algıyı saptayarak başlar işe: Avrupada bir hayalet kol geziyor... Aradan geçen 150 yılda Dünya, Hayaletin kendisi ve algılanışı, sanat sonsuz değişimlere, dönüşümlere uğradı. 21. yüzyılın ilk on yılı her alanda birbirini tetikleyen krizlere sahne olurken bir kez daha Hayaletle karşı karşıyayız. Hakikatle yüzleşmek, aşmak, dönüştürmek için.
Yeni bir bakış, yeni bir söz, yeni sanat, yeni bir hakikat için hareket edenler sanatçılar eleştiriden, muhalefetten yoksun sanatın piyasa endüstri güdümüne gireceğini düşünüp Hayalette bir araya gelmiş.
Çeşitli disiplinlerde eserler üreten sanatçılar, Hayaletin Ghettoda düzenlenecek gecesine çeşitli katkıda bulunacaklar. Caner Karavit, Cem Arslan, Eşber Karayalçın, Grup İskele, Tiyatro Simurg, gece boyuncu sergileyeceği bir performans ile Ali Herischi, kent ve mimariyle ilgili düzenlemeleri ile Burcu Aksoy, Anatomi isimli çalışmasından işlerle Dilemma, Fotoğraf Eğretilemeleri isimli fotoğraf kolajlarıyla D&B Moushamba, kent figürleri ile ilgili fotoğraf çalışmalarıyla, Ergun Turan ve Süreyya Y. Dernek, grafik enstalasyonlarıyla Savaş Çekiç, dev boyutlu fotoğrafları ile Şafak Taner ve Kamil Fırat...
BURJUVA MEKANLARA VUR-KAÇ
Karşı Sanatın kurucularından Feyyaz Yaman, Hayalet projesinin ekonomik kriz nedeniyle Marxın fikirlerinin ve sınıf kavramının yeniden gündeme gelmesi sonucu kolayca hayat bulduğunu söylüyor. Bugün başlayacak 11. Uluslararası İstanbul Bienalinin Bertolt Brechtin bir sözünden yola çıkması ve bienal etkinliklerinin Marksist fikirlere göndermelerle dolu olması da Hayaletin oluşum aşamasını tetiklemiş. Feyyaz Yaman, bu süreç içinde çalışmalarında yoksulluğa, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken sanat gruplarının da kendilerini bir söz söylemek zorunda hissettiğini ifade ediyor.
Hayalet projesinin ilk etkinliğinin yerinin Ghetto olması da dikkat çekici. Feyyaz Yaman, mekan tercihini şöyle açıklıyor; eylül ayı bu mekanda etkinliklerin çok az gerçekleştiği bir dönem ve Ghetto emekten yana eserler üreten sanatçıların sözlerini burjuvazinin simgelerinden biri olarak kabul edilen bir mekanda söylemesine olanak tanıyor. Yaman, proje kapsamında kullanılacak mekanların seçimindeki bu tercihi, Hayalette yer alan sanatçıların eser ve fikirlerinin bir vur-kaç hareketi ile burjuvazinin mekanlarına girmesi olarak değerlendiriyor.
Hayalet projesinin koordinatörü Cem Arslan ise Hayaleti zaten çoğu zaman çeşitli inisiyatifler çerçevesinde bir araya gelen sanatçıların ortaklaşa gerçekleştirdiği baskı, grafik, fotoğraf ve heykel, müzik gibi değişik sanat dallarında üretilmiş eserlerini sergilendiği bir operasyon olarak tanımlıyor.
HAYALET GEZECEK
Karşı Sanat Çalışmalarının Hayaletin Ghettodaki gösterimi dışındaki programı şöyle; 30 Eylül -29 Ekim 2009 Hayalet Karaköy Bankalar Caddesi, Sümerbank, 25 Eylül-30 Ekim 2009 Öznesiz, Beyoğlu Karşı Sanat Çalışmaları, 18 Eylül-18 Ekim 2009 Taş yüzler Seyrantepe Oto Sanayi Yoyo Prodüksiyon film ve fotoğraf stüdyosu.
Ayrıca 19 Eylül-19 Ekim 2009 arasında Galatasaray Aznavur Pasajı Ada Sanat Galerisi, Taksim Talimhane Başka Kültür Merkezi ve İstanbul Tüyap Sanat Fuarında da Hayalet kapsamında çalışmalar sergilenecek. Bu akşam 20.00de Ghettoda gerçekleşecek Hayalet partisine Blacksifichi ve Siya Siya Bend katılıyor. Blacksifichi sert, muhalif sözlerle dolu özgün bir tarzda yaptıkları müziklerini İstanbula ilk defa taşıyacak. Siya Siya Bend ise geniş bir bölümü doğaçlama müzik, semahlar, deyişler ve Pir Sultan Abdal, Hayyam, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, J. Coltrain, R&Blues, R.Shankar, Tanburi Cemil Bey, Ali Ufku Bey gibi ünlü isimlerin dizelerinden oluşan repertuarlarıyla dinleyicilerin karşısına çıkacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: [email protected]
Evrensel'i Takip Et