12 Eylül 2009 00:00

İstanbul’da ‘Hayalet’ dolaşıyor

Sanatın muhalif tüm renklerine kucak açan Karşı Sanat “My Name is Casper” “Hayalet” başlığıyla çeşitli sanat etkinliklerini bir araya getiriyor.

Paylaş

Sanatın muhalif tüm renklerine kucak açan Karşı Sanat “My Name is Casper” “Hayalet” başlığıyla çeşitli sanat etkinliklerini bir araya getiriyor. “Hayalet” adı altında bir araya gelen sanatçılar, inisiyatifler ve grupların eylül ayı boyunca sürecek, resim, heykel, fotoğraf, video enstalasyonları, film gösterimleri, konser ve tiyatro oyunlarının ilk durağı Ghetto’da bugün “Hayalet”in partisi ve konseri var.
YENİ BİR HAKİKAT İÇİN: ‘HAYALET’ SANATI
“Hayalet” kendisini şöyle anlatıyor: “Modern sanat, modern toplumla doğdu. Modern toplum ve düşüncenin, sanatın merkezindeyse eleştiri var. Ezelden beri süregelen, süre gidenin sorgulanması, var olana muhalefettir... Başka türlü’nün, farklı’nın, yeni’nin aranması, keşfi ve inşasıdır. “Devrim”dir. Komünist Manifesto (1848), eleştirellikten doğan yeninin kendisini de aşan etkisini, yarattığı algıyı saptayarak başlar işe: Avrupa’da bir hayalet kol geziyor... Aradan geçen 150 yılda Dünya, Hayalet’in kendisi ve algılanışı, sanat sonsuz değişimlere, dönüşümlere uğradı. 21. yüzyılın ilk on yılı her alanda birbirini tetikleyen “kriz”lere sahne olurken bir kez daha Hayalet’le karşı karşıyayız. Hakikatle yüzleşmek, aşmak, dönüştürmek için.”
“Yeni bir bakış, yeni bir söz, yeni sanat, yeni bir hakikat için” hareket edenler sanatçılar eleştiriden, muhalefetten yoksun sanatın piyasa – endüstri güdümüne gireceğini düşünüp “Hayalet”te bir araya gelmiş.
Çeşitli disiplinlerde eserler üreten sanatçılar, “Hayalet”in Ghetto’da düzenlenecek gecesine çeşitli katkıda bulunacaklar. Caner Karavit, Cem Arslan, Eşber Karayalçın, Grup İskele, Tiyatro Simurg, gece boyuncu sergileyeceği bir performans ile Ali Herischi, kent ve mimariyle ilgili düzenlemeleri ile Burcu Aksoy, “Anatomi” isimli çalışmasından işlerle Dilemma, “Fotoğraf Eğretilemeleri” isimli fotoğraf kolajlarıyla D&B Moushamba, kent figürleri ile ilgili fotoğraf çalışmalarıyla, Ergun Turan ve Süreyya Y. Dernek, grafik enstalasyonlarıyla Savaş Çekiç, dev boyutlu fotoğrafları ile Şafak Taner ve Kamil Fırat...
BURJUVA MEKANLARA VUR-KAÇ
Karşı Sanat’ın kurucularından Feyyaz Yaman, “Hayalet” projesinin ekonomik kriz nedeniyle Marx’ın fikirlerinin ve sınıf kavramının yeniden gündeme gelmesi sonucu kolayca hayat bulduğunu söylüyor. Bugün başlayacak 11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin Bertolt Brecht’in bir sözünden yola çıkması ve bienal etkinliklerinin Marksist fikirlere göndermelerle dolu olması da “Hayalet”in oluşum aşamasını tetiklemiş. Feyyaz Yaman, bu süreç içinde çalışmalarında yoksulluğa, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken sanat gruplarının da kendilerini bir söz söylemek zorunda hissettiğini ifade ediyor.
“Hayalet” projesinin ilk etkinliğinin yerinin Ghetto olması da dikkat çekici. Feyyaz Yaman, mekan tercihini şöyle açıklıyor; eylül ayı bu mekanda etkinliklerin çok az gerçekleştiği bir dönem ve Ghetto emekten yana eserler üreten sanatçıların sözlerini burjuvazinin simgelerinden biri olarak kabul edilen bir mekanda söylemesine olanak tanıyor. Yaman, proje kapsamında kullanılacak mekanların seçimindeki bu tercihi, “Hayalet”te yer alan sanatçıların eser ve fikirlerinin bir “vur-kaç” hareketi ile burjuvazinin mekanlarına girmesi olarak değerlendiriyor.
“Hayalet” projesinin koordinatörü Cem Arslan ise “Hayalet”i zaten çoğu zaman çeşitli inisiyatifler çerçevesinde bir araya gelen sanatçıların ortaklaşa gerçekleştirdiği baskı, grafik, fotoğraf ve heykel, müzik gibi değişik sanat dallarında üretilmiş eserlerini sergilendiği bir “operasyon” olarak tanımlıyor.
‘HAYALET’ GEZECEK
Karşı Sanat Çalışmaları’nın “Hayalet”in Ghetto’daki gösterimi dışındaki programı şöyle; 30 Eylül -29 Ekim 2009 “Hayalet” Karaköy Bankalar Caddesi, Sümerbank, 25 Eylül-30 Ekim 2009 “Öznesiz”, Beyoğlu Karşı Sanat Çalışmaları, 18 Eylül-18 Ekim 2009 “Taş yüzler” Seyrantepe Oto Sanayi Yoyo Prodüksiyon film ve fotoğraf stüdyosu.
Ayrıca 19 Eylül-19 Ekim 2009 arasında Galatasaray Aznavur Pasajı Ada Sanat Galerisi, Taksim Talimhane Başka Kültür Merkezi ve İstanbul Tüyap Sanat Fuarı’nda da “Hayalet” kapsamında çalışmalar sergilenecek. Bu akşam 20.00’de Ghetto’da gerçekleşecek “Hayalet” partisine Blacksifichi ve Siya Siya Bend katılıyor. Blacksifichi sert, muhalif sözlerle dolu özgün bir tarzda yaptıkları müziklerini İstanbul’a ilk defa taşıyacak. Siya Siya Bend ise geniş bir bölümü doğaçlama müzik, semahlar, deyişler ve Pir Sultan Abdal, Hayyam, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, J. Coltrain, R&Blues, R.Shankar, Tanburi Cemil Bey, Ali Ufku Bey gibi ünlü isimlerin dizelerinden oluşan repertuarlarıyla dinleyicilerin karşısına çıkacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: cemarslan.rh@gmail.com
ÖNCEKİ HABER

Sanatçılar, Kenan Evren’in ‘gerçek’eserlerini gösteriyor

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...