19 Eylül 2009 00:00
TTBnin OVP yorumu: Domuz gribi hafif kalır
GÜNÜN YAZILARI
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, hükümetin sağlık alanında Orta Vadeli Ekonomik Program kapsamında gerçekleştirdiği 3 milyar TLlik kısıtlamanın halkın sağlık hizmetine ulaşımını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Hükümetin Hizmetlerin nitelik ve kapsamında değişiklik olmayacak söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirten Gürsoy, Hükümetin halkın sağlığı açısından yarattığı tehdidin yanında domuz gribi gibi hastalıkların yarattığı risk hafif kalır dedi.
Hükümetin Orta Vadeli Programının ardından açıkladığı sağlık alanındaki tasarruf kararları TTBnin tepkisini çekti. Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programına yönelik eleştirilere 1. Basamak Sağlık hizmetleri ücretsiz diyerek yanıt verdiğini hatırlatan Gürsoy, yoksul kesimin en çok başvurduğu 1. basamak hizmetlerin artık yeşil kartlılar için dahi ücretli hale getirildiğini vurguladı.
Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlığı piyasaya terk etme programı olduğunu belirten Gürsoy, Bu gidiş gidiş değildir. Bu sistem sürdükçe bu açığın kapanması mümkün değildir. Sistemin kökten değişmesi gerekir dedi.
HALK İÇİN YAŞAM KATLANILMAZ OLDU
Sağlık Bakanı Recep Akdağın fark ücretinin yüzde 30la sınırlı olmasını Türkiyede cebinden para ödeyerek sağlık hizmeti alabilecek insan sayısı az diyerek savunduğuna dikkat çeken Gürsoy, halkın ekonomik durumunun iyiye gitmediği ortadayken fark ücretinin neden yüzde 70e çıkarıldığını sordu.
Gürsoy, hükümetin yapacağını iddia ettiği tasarrufun ilaç ayağının boşlukta kaldığını belirterek, akılcı ilaç kullanımı sağlanmadan ve hasta olmayı önleyecek tedbirler alınmadan ilaç harcamalarının azaltılamayacağını söyledi. Hükümetin son tedbirlerinin zenginler için olduğunu kaydeden Gürsoy, şunları söyledi: Halkın çoğunluğu için yaşam işsizlik, zamlar, sağlık kuruluşlarına gidebilenler için katkı payı ve fark uygulamalarıyla iyice katlanılmaz olmuştur. Hükümetin halkın sağlığı açısından yarattığı tehdidin yanında domuz gribi gibi hastalıkların yarattığı risk çok hafif kalmaktadır.
HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu da, planlanan tasarrufun sağlık bütçesinin 4de biri oranında olduğuna dikkat çekti. Buna rağmen hizmetlerin nitelik, kapsam ve erişiminde kısıtlama olmayacağının söylenmesinin gerçekçi olmadığını belirten Bilaloğlu, eğer bu mümkünse şimdiye kadar her yıl 3 milyar TLnin boşa harcanmış olduğunu ve sorumluları hakkında işlem yapılması gerektiğini söyledi. Bilaloğlu hükümetin uzun vadeli önlemlerinin halk sağlığı için kısa vadede ciddi tehditler doğuracağı uyarısında bulundu.
AİLE HEKİMLİĞİ YÜRÜMÜYOR
Aile hekimliğinin sevk zinciri olmadan bir anlam ifade etmeyeceğini belirten Gençay Gürsoy, bunun hem masrafları arttırdığını hem de daha çok enerjinin boşa harcanmasına neden olduğunu söyledi. Sevk zincirinin uygulandığı pilot bölgelerde önemli sorunlarla karşılaşıldığını hatırlatan Gürsoy, bunun altında Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 1. basamak sağlık hizmetinin yok edilmesinin yattığını kaydetti.
ANKARA
Evrensel'i Takip Et