30 Eylül 2009 00:00

Sonra da ‘bankamatik memur’ derler!

Tütün ve Tütün Mamulleri İzmir İşletme Müdürlüğü’nde çalışan 16 tütün teknoloji mühendisinin tayinleri, ülkenin değişik yerlerindeki işletmelere çıkarıldı.

Paylaş

Tütün ve Tütün Mamulleri İzmir İşletme Müdürlüğü’nde çalışan 16 tütün teknoloji mühendisinin tayinleri, ülkenin değişik yerlerindeki işletmelere çıkarıldı.
Kendi istekleri dışında Batman, Silvan, Tokat, Sason, Kozluk gibi ülkenin dört bir yanına gönderilen mühendislerin tayinleri sürgün olarak nitelenirken, işin bir diğer ilginç yönü de mühendislerin tayin edildiği yerlerden biri dışındakilerde tütün işlemesinin yapılmıyor olması! İşin olmadığı yerlere sürgün edilen mühendislerle ilgili bir süre sonra “bankamatik memur” haberleri çıkarılırsa şaşırmamak lazım. Mühendislerin işin olmadığı bu yerlere bile bile gönderilmesinin nedenleri konusunda ise çeşitli görüşler var.
TEKEL AMERİKALILARA SATILINCA…
Dün TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, 16 mühendisin durumu konuşuldu. Tayinleri Tokat ve Batman’a çıkarılan iki mühendisin de katıldığı basın toplantısında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, 1980’lerde başlayan özelleştirme furyasının AKP Hükümeti tarafından da kararlı bir şekilde uygulandığını dile getirdi. Özelleştirmelerden nasibini alan kurumlardan birisinin de TEKEL olduğunu hatırlatan Çiftçi, kurumun alkollü içkiler bölümünün 292 milyon dolara Mey AŞ’ye satıldığını, 2 yıl sonra Mey AŞ’nin yüzde 90’ının Amerikan Texas Pasifik’e geçtiğini aktardı. İhale öncesi kurumda çalışan işçi sayısı 3 bin 631 iken bugün Mey AŞ bünyesinde sadece 323 işçi kaldığı bilgisini veren Çiftçi, TEKEL’in tütün bölümünün de British American Tobacco’ya satıldığını, burada da işçi sayısının 30 binlerden 12 binlere gerilediğini dile getirdi.
TEK-EL Mİ OLSUN İSTENİYOR?
Son olarak Tütün ve Tütün Mamulleri İzmir İşletme Müdürlüğü’nde çalışan 16 tütün teknoloji mühendisine toplu tayin çıkarıldığını belirten Çiftçi, “16 meslektaşımızın tayin edildiği yerlere göz attığımızda, genellikle bir yer dışında (Yayladağ) işlemenin olmadığı, depolarında tütün olmayan yerler olduğunu görüyoruz. Tayini çıkarılan arkadaşlarımızın ikisi dışında hepsi KESK üyesidir. Bu tayinlerin AKP kadrolaşmasına dönük olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Sürgün edilen mühendislerden KESK üyesi olmayan iki kişinin tayinlerinin İzmir’in Kemalpaşa ilçesine yapılması da, dikkat çeken bir diğer ayrıntı olarak vurgulandı.
Toplantıda konuşan tayini çıkarılan mühendisler de hiçbir iş olmayan yerlere gönderildiklerini, bir süre sonra buralar kapatılarak ihtiyaç fazlası personel durumuna düşürülmek istendiklerini belirterek, tayinlerin durdurulması için mahkemeye başvurduklarını söylediler. Batman’a tayini çıkarılan mühendislerden Ali Akşit, kurumda görev yaptığı 22 yıl içerisinde 20 defa Doğu’ya gittiğini belirterek, kendilerine Doğu’da görev yapmadılar gibi bir gerekçe ile de gelinemeyeceğini söyledi.
Tayini Tokat’a çıkarılan Adnan Başpınar ise birçok defa sürgün edildiğini, bu sürgünlerin hep mahkemelerden döndüğünü belirterek, son sürgün edildiği yerle ilgili yürütmenin durdurulmasının ardından, şimdi de tayininin Tokat’a çıkarıldığını anlattı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yargıtay’dan tecavüze direnme ölçütü

SONRAKİ HABER

Batıkent’te Emek ve Barış Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...