6 Ekim 2009 00:00
Kapı altında kalan hayat
GÜNÜN YAZILARI
Alpler Zirai Aletler Üretim Şirketine bağlı hayvan çiftliğinde çalışan Ersin ailesi şirkete karşı 2 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.
Bu mücadele çiftliğin dış kapısının Halil İbrahim Ersinin sağ ayağı üzerine düşerek kırılmasıyla başladı. 10 yıldır çiftlikte çalışan Ersin ailesi gece gündüz çiftlik için çalışsalar da başlarına gelen ilk kazada kapının önüne konuldu. Yaşadıklarına isyan eden Ersin ailesi Çiftlik Sahibi Mustafa Özalpere dava açtı.
HAYATI ALT ÜST OLDU
Hayatını alt üst eden o olay Ersinin ifadelerine göre şöyle gelişti: 2 Şubat 2007 günü çiftliğe yem geldi. Dış kapıyı açmak isteyen Ersinin açmak istediği kapı raydan çıktı. Kapının üzerine düşmesiyle yere yığılan Ersin acılar içinde kaldı. Ezilen ve iki yerinden bacağı kırılan Ersin, Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde tedavi altına alındı ve üç kez ameliyat edildi. Ersin,
hastaneden döndükten sonra Patronu Özalper çiftlikteki evden çeşitli baskılarla çıkarmaya çalıştı. Türlü baskılar rağmen Ersin ailesi 1.5 yıl boyunca evi terk etmedi. Tebligatla birlikte Ersin ailesi evden çıktı.
MAHKEMEYE VERMEYECEKTİM
Yıllarca yanında çalıştıkları için patronu mahkemeye vermek istemediler. Huriye Ersin ; Ekmek yediğimiz kapı, baba dedik, kardeş dedik diyor. Ersin, kocasının ilaçları bitiğinde, Mustafa Özalperden ilaçları almasını istiyor fakat Özalpler ilaçları almıyor. Ersine ilaçları Serçe köyü muhtarı camide köylülerden topladığı parayla alıyor.
Kocasının yaşadığı kaza üzerine Huriye Ersin, yaptığı araştırma sonucu sigortasının yatırılmadığını öğrenir. Ersin, durumu çiftlik sorumlusuna sorduğunda ise Git hakkını mahkemede ara denir kendisine. Huriye Ersin, bunun üzerine eşinin sakat kalması ve kendi sigortasının da yatırılmamasından dolayı patronuna dava açar. Huriye Ersin Bıçak kemiğe dayandı. Özalperi mahkemeye verdim diyor. Huriye Ersin, İş Mahkemesinde görülen sigorta davasını kazanır ve 3096 gün sigorta hakkını elde eder. Yargıtayın kararı bozduğu dava yeniden görülecek.
HAKİM RAPORU TEKRAR İSTEDİ
H.İbrahim Ersinin, patronu Mustafa Özalpere açtığı tazminat davası, hâlâ sürüyor. Ersin mahkeme salonuna gitmekte zorluk çekiyor. Mahkeme salonu 3. katta olduğundan yürümekte zorluk çeken Ersin mahkemeye gidemez. Hakimin, H. İbrahim Ersini görmek istemesi üzerine, ikinci mahkeme giriş katında ki salonda yapılır. Yürümekte güçlük çeken Ersin mahkemeye bir kere gidebilmiş. O da acılar içinde Mahkeme başkanı tarafından heyet raporu istenir. Hastane sağlık durumu ile ilgili verdiği raporda Ersinin yüzde 30 iş göremez durumda olduğunu söyler. Hakimin itirazı sonucu rapor yüzde 40 olarak değiştirilir. Hakim yeniden raporu ister. Bu sefer Ersine yüzde 41.5 iş göremez raporu verilir. Hakim, verilen raporu yeterli bulmadığı için H. İbrahim Ersini İstanbul Adli Tıpa sevk eder.
TAKSİYİ AMBULANS YAPTIK
Hakimin bu kararı üzerine Ersin ailesinin çileli yolculuğu başlar. Parası olmadığı için ambulansla İstanbula gelemeyen aile Renault steyşını ambulans yapar. Aracın arka koltuğu kaldırılarak ambulansa çevrilir ve Aydından İstanbula çileli yolculuk başlar. Ersin, yolculuğu anlatırken; çok acı çektiğini, tuvalete gitmekte güçlük çektiğini anlatıyor. Yolculuk Ersin için adeta Çin işkencesine dönmüş, acılar ve iniltilerle yolculuğunu tamamlamış. Şu anda İstanbulda aile dostlarının evinde misafir olarak kalıyorlar. 18 aylık raporla sigortadan aldıkları para da tükenmiş. Aracın tüp parasını borç harç bulabilmişler.
ADLİ TIPTAKİ KAYIT PARASINI ÖDEYEMEDİ
Ersin ailesi para kalmadığından İstanbul Adli Tıpta hasta kaydını, görevliye yalvar yakar yaptırabiliyor. Araç sahibi Ahmet Hüdaverdi Öze ise 1000 TL borçları var. Borçlarını tazminat davasını kazanırlarsa ödeyecekler.
Halil İbrahim Ersin tuvalet ihtiyacını kendisi gideremiyor. Bir çocuk gibi eşi altını bezliyor. Eşinin yardımı olmadan yemek dahi yiyemiyor. Ersin, ailesinin tek istediği açtıkları davaları kazanmak ve malulen emekli olmak. Aile şu anda Adli Tıpın vereceği raporu bekliyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şenol Doğan
Evrensel'i Takip Et