15 Ekim 2009 00:00

‘Kaynak yok’ yalanına inanmayın!


Kriz dolayısıyla işsizliğin çok fazla arttığı Çiğli’de, eğitim-öğretim için para istenmesi her zamankinden daha fazla sorun oluşturuyor. Bunun yanı sıra özellikle lise çağındaki öğrencilerin de çalışıp aile geçimine katkı sunmak istemeleri, onları örgün eğitimin dışına itiyor. Çiğli Halk Eğitim Merkezi’nden edindiğimiz bilgiye göre geçen yıl bu günlerde açık lise kaydı 200 iken, bu yıl 600 dolayında.
Emek Partisi Çiğli İlçe Örgütü’nün Güzeltepe-Şirintepe Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nde düzenlediği toplantıda, veliler, öğrenciler ve eğitimciler bir araya geldi. Toplantıda, duvarı yıkılan okul, eğitimin devam ettirilmesi adına okullarda çeşitli adlarla toplanan paralar ve eğitimin kalitesine olan güvensizlik konuları ele alındı.
VELİLER HAKLARINI BİLMİYOR
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyeleri Kemal Ataş ve Mehmet Ali Tunç ile Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Türtat’ın konuşmacı olduğu toplantıda, Türtat, “Sorun; kaliteli, eşit ve ücretsiz eğitimin dışında eğitim kurumlarının giderek şirketleşmesi” dedi. Okullar özelleştirilmeden beyinlerin özelleştirildiğine vurgu yapan Türtat, “Pek çok kişiden, ‘Çocuklarımız üşüsün mü?’, ‘Müdür ne yapsın? Okulu kapatıp gitsin mi’ sorularını duyar olduk. Madem öyle, eğitim parasızdır ibaresi neden hâlâ Anayasa’da duruyor?” diye konuştu.
FÜZEYE DEĞİL EĞİTİME KAYNAK
Kemal Aktaş da, eğitimin 70 milyonu ilgilendirdiğini belirterek, “Patriot füzelerine ayrılan 8 milyon dolar neden eğitime harcanmıyor” diye sordu. Aktaş konuşmasında, kitaplardaki ayrımcılığa da değindi.
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Tunç da, “Ben; katkı payına karşı olduğum ve para veren öğrencilere kokart takan müdüre karşı geldiğim için, anaokulu öğrencilerine sağlık kontrolü yapılması gerek dediğim için Karşıyaka’dan Yamanlar’a sürgün edilen bir öğretmenim” dedi. Tunç, okullarının bütçesinin olmadığı yalanına inanmamak gerektiğini dile getirerek, “Okullarda öğretmenlerin maaşlarını çekmeleri için anlaşılan bankalar var. Bu para sadece Çiğli’de 416 milyardır” dedi.


‘CEREMESİNİ NEDEN BİZ ÇEKİYORUZ’
Toplantıya katılan veliler de karşılaştıkları uygulamaları anlatarak, görüşlerini dile getirdiler.
Fadime Yıldırım: Okulda karne, perde, masa örtüsü, top parası topluyorlar. Bir kızım da 75. Yıl E.M.L’de okuyordu, 100 lira istediler 40’ını verebildim. Gerisini de isteyince İlçe Milli Eğitim’e gittim şikayet için. Benim gibi şikayete gelen bir sürü insan vardı. Hep beraber gitsek hakkımız olanı alırız.
Enis Edis: 40 lira ek kitap parası istediler. “Almak zorunlu mu?” deyince de, “Okullarda dağıtılan kitaplar yetersiz” diyorlar. Madem devletin kitabı yetersiz, bu devletin sorunu; ceremesini neden biz çekiyoruz?
(İzmir/EVRENSEL)
Koray Yetiş

Evrensel'i Takip Et