16 Ekim 2009 00:00

Bize vatandaş gibi davranmıyorlar

İstanbul Sancaktepe Osmangazi Mahallesi’nde belediye ekiplerince yapılan yıkımlara ve uygulanan polis şiddetine halk öfkeli. Yıkımların usulsüz yapıldığını söyleyen mahalleliler...

Paylaş

İstanbul Sancaktepe Osmangazi Mahallesi’nde belediye ekiplerince yapılan yıkımlara ve uygulanan polis şiddetine halk öfkeli. Yıkımların usulsüz yapıldığını söyleyen mahalleliler, seçim döneminde oy istemeye gelirken “Siz rahat olun, evleriniz yıkılmayacak” sözü veren belediye başkanının, bugün kendileriyle görüşmediğini söylediler.
Yıllarca çocuklarının boğazından keserek biriktirdikleri paralarla kurdukları evlerini gömdüklerini belirten Ünzüle Demir, “Yemedik içmedik evimizi yaptık. Biz evlerimizi yaparken neden Çevik Kuvvet getirip engellemediler?” diye konuştu. Çevik Kuvvet’in, yapım izni veren, rüşvet alan belediye yetkililerine neden zor kullanmadığını soran Demir, seçimler zamanı ev ev dolaşan belediye başkanının, yıkım meselesi gündeme gelince mahalleye uğramadığını dile getirdi.
“Bizim milyon dolarlarımız yok” diye konuşmaya başlayan Cennet Şengül, ev yapmak için çevrelerinden borç aldıklarını ve kredi çektiklerini söyledi. “Başbakan’ın oğlu Amerikalarda gezerken, bizim çocuklarımız askerlik yapıyor; onlarınki değil” diyen Şengül, bugün kendilerine vatandaş gibi davranılmadığını da vurguluyor.
KAZA TAZMİNATIYLA EV YAPTIK
Eşinin inşaat işçisi olduğunu söyleyen Hazal Manduz, eşinin Göztepe’de çalışırken 8. kattan düştüğünü ve eşinin geçirdiği kaza sonucu aldığı tazminatla evi yaptıklarını dile getirdi. “Kaçak binaları yıkıyoruz diyorlar ama benim evim ruhsatlı ve tapulu, şimdi evimi yıkmaya çalışıyorlar” diyen Manduz, zaten çocuğunda börek yetmezliği olduğunu, geçinemediklerini, bir de evlerinin yıkılması durumunda ne yapacaklarını bilmediklerini ifade etti.
BU NASIL ADALET
“Bu nasıl adalet, birileri çıkıp bize anlatsın” diyerek isyanını dile getiren Mustafa Bütün, evini seçimde yapmadığını, 20 yıl önce yaptığını söyledi. “Deprem geliyor sağlamlaştırın evinizi dediler, onu da yaptık” diyen Bütün, şimdi ise evini başına yıktıklarını anlattı.
“Biz inşaatı yaparken yanımıza gelip ‘Kolay gelsin, rahat olun sorun çıkmaz’ diyorlardı. ‘Sadece para cezası alırsınız’ diyorlardı, biz de bankadan kredi çekerek çocuklarımızın barınabileceği evlerimizi yaptık” diye konuşan Mahmut Şengül, önce 20 bin lira para cezası geldiğini, sonra da evini yıktıklarını söyledi.
YİNE SOKAĞI GÖSTERDİLER
Cevriye Demirci ise köyden taşınırken ellerinde ne var ne yok sattıklarını ve başlarını sokacak bir ev yaptıklarını anlatarak, “15 bin TL rüşvet aldılar bizden. Üstümüze doğru dürüst kıyafet bile alamıyoruz. Evimi yıktıklarında ben nasıl kira ödeyeceğim? İş versinler çalışayım” dedi.
“Biz göç edip İstanbul’a geldik, Hakkari de zaten çok zor koşullarda yaşıyorduk. Bir ton sorunla yüz yüzeydik” diye konuşan Ali Çekinmez, şimdi de fark eden bir şey olmadığını, burada da evlerini yıktıklarını, kendilerine sokağı gösterdiklerini vurguladı Dağıştan Namus ise kendi evinin yıkılmadığını ama komşusunun evinin yıkıldığını ve komşusuna destek verdiğini söyleyerek, “Ev yaparken bağış adı altında milletten 5 bin TL para aldılar” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ankara’dan Kent AŞ işçilerine destek

SONRAKİ HABER

İnsanca bir yaşam istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...