17 Ekim 2009 00:00
Kadınlar eve kapatılıyor
TMMOB, Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar Şehir Plancıları Kurultayı Ankara Bölgesel Kurultayı öncesi TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından düzenlenen Türkiyede İş Gücünün Dönüşümü ve Örgütlenme konulu panelde, kadınların işgücüne yıllar içinde yüzde 70lerden yüzde 24lere nasıl düştüğü aktarıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını TMMOB Ankara İKK Sekreteri, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş yaptı. 24 Ekimde Ankara Bölge Kurultayı yapacaklarını ve 14-15 Kasımda İstanbuldaki kurultaya katılım sağlanacağını kaydeden Pektaş, panelin amacının da kurultaya hazırlık olduğunu söyledi.
İŞÇİ SAYISI ARTTI AMA
Türk-İş Liman İş Sendikası Uzmanı Onur Bakır, sunumunda, Türkiyede son 20 yılda iş gücüne katılma ve istihdam oranının düştüğünü, işsizlik oranının arttığını vurguladı. Bu düşüşün ana nedenini istihdam olanaklarının zayıflığına bağlayan Bakır, bunun temel dinamiğinin neoliberal politikalar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunun altını çizdi. Bakır Türkiyede kadınların işgücüne katılımı ve istihdam oranı erkeklere göre çok daha düşüktür. Kadınların işsizlik oranı ise daha yüksek seyretmektedir. Kadınların işgücüne katılım oranı 1950lerde yüzde 70 civarındayken bu oran yüzde 24.5 ile bugün cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine indi. Neoliberal politikalarla tarımsal nüfus azalırken, ağırlıkla tarım sektöründe istihdam edilen kadınlar büyük oranda işgücünün dışına çıktı dedi.
HER 5 KİŞİDEN 1İ İŞSİZ
Bakır, son 20 yıl içinde tarımda çalışanların toplam istihdam içindeki payının düştüğünü, sanayi ve hizmetler sektörlerinde çalışanların payının ise arttığını söyledi. Türkiyede istihdamın yarısını, 50den az işçinin çalıştığı küçük ve orta boy işletmelerin oluşturduğunu kaydeden Bakır, gerçek işsizlik oranının resmi işsizlik oranından çok daha yüksek olduğunu, her 5 kişiden 1inin işsiz olduğunu söyledi. Türkiye, işsizlikte OECD birincisi, dünya ikincisidir diyen Bakır; yapısal bir sorun olan kayıt dışı istihdamın toplam istihdam içindeki oranının yüzde 45-50 arasında seyrettiğini ifade etti.
ÇALIŞMA YAŞI 5E İNDİ
Türkiyede yasak olmasına karşın 6 ile 14 yaş arasında 320 bin çocuğun çalıştığını, yani 15 yaşından küçük her 1000 çocuktan 25inin çalıştırıldığını anlatan Bakır, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezinin Çocuk ve Genç İşçiler Anketi Raporunun, çocuklarda çalışma yaşının 5e kadar düştüğünü gösterdiğini söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Sayman Üyesi Çetin Kurtoğlu ise, 500 binin üzerinde mimar, mühendis, şehir plancısının bulunduğu Türkiyede, sadece 350 bininin TMMOBye üye olduğunu belirtirken, nedenini 1980 askeri darbesinin Meslek Odalarına üye olma zorunluluğunu kaldırmasına bağladı. Örgütümüzün belki yarısı kadar kesimi ya meslek dışı çalışıyor ya da işsiz diyen Kurtoğlu, TMMOBnin, işsizlerle ilgili çalışması yapmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et