14 Aralık 2009 00:00

Ölümlere gülüp geçiyor

Bursa’da 19 işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madenin kapatılmasını isteyenlere gülüp geçtiğini söyledi.

Paylaş

Bursa’da 19 işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madenin kapatılmasını isteyenlere gülüp geçtiğini söyledi. Bakanın “5-10 dakikalık uğramalarıyla fikir edindiklerini söylüyorlar. Bu kadar acılı ortamda bunlara gülüp geçiyorum” demesi, benzer koşullarda üretim yapılan yüzlerce maden ocağının da kollandığını gösteriyor.
Yaşamlarını yitiren işçilere ‘Allah’tan rahmet’ dilediğini ifade eden Taner Yıldız, “Yakınları müsterih olsun. Bu soruşturmayı sonuna kadar devam ettirme kararlığındayız” dedi. Ancak bakan, 19 işçiye mezar olan maden ocağının kapatılması için bir gerekçe olmadığını söylemeyi de ihmal etmedi. Kömür sektöründeki gerçekleri göz ardı eden bakan, ihmal iddiaları için ‘Yanlış açıklamalar yapılıyor’ dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, patronun ihmallerine dönük değerlendirmeler yapmak için “Henüz erken” ve “İşyerinin kapatılması için gerekçe yok” demesi maden ocaklarındaki işçi cinayetlerinin olağan karşılanması olarak değerlendirildi.
EKSİKLER ÇALIŞARAK GİDERİLİR!
Tespit edilen eksikliklerin çalışırken giderilebilecek eksiklikler olduğunu ekleyen bakan, “O eksikler var. Bu eksiklerin giderilip giderilmediğini çalışmalar bitince göreceğiz” dedi.
Bakanın, hakkında işçilerin SSK primlerini gün ve miktar olarak eksik bildirmek, maden ocaklarında güvenlik amaçlı tedbirleri kağıt üzerinde göstermek gibi iddialar bulunan Bükköy Maden İşletmesi’nin patronu Nurullah Ercan’a dönük ‘güveni’, benzer koşullarda üretim yapılan yüzlerce maden ocağının kollandığını gösteriyor. Madende çalışan işçilerin iş güvenliğinin yetersiz olduğunu açıklamaları, mayıs ayında teftiş edilen işyerinin eksiklerinin tespit edilmesi gerçekleri ortadayken, Taner Yıldız, “Ancak özellikle metan gazıyla ve ölçümüyle ilgili cihazların olduğunu belirledik. Manuel cihazlar” diyerek adeta ihmal iddialarına cevap veriyor.
Bakan Taner Yıldız, muhalefet milletvekillerinin hükümete dönük eleştirilerini de, “5-10 dakikalık uğramalarıyla fikir edindiklerini söylüyorlar. Yanlış açıklamalar yapıyorlar. Bu kadar acılı ortamda bunlara gülüp geçiyorum” şeklinde değerlendirdi.
CEVAP ARANACAK SORULAR
Patlamayla ilgili başlatılan idari ve adli soruşturmada, birçok soruya yanıt aranacak. Patlamanın meydana geldiği sırada ocakta teknik ekip ve mühendis olup olmadığı, gaz ölçüm ve alarm cihazlarının durumu, grizu patlamasından önce ölçüm yapılıp yapılmadığı gibi sorulara yanıt aranacak.

CESETLERE ULAŞILDI
Bursa’daki maden ocağında geçtiğimiz perşembe akşamı meydana gelen patlama ve sonrasında oluşan göçük nedeniyle hayatlarını kaybeden 19 işçinin tamamının cesetlerine ulaşıldı. Daha önce çıkartılan 9 cesedin ardından, süren çalışmalar sonuç verdi ve 10 işçinin tamamına ulaşıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Madenler gözden uzak kayıt dışılık yüksek

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...