13 Mart 2011 12:23

Arap Birliği’nden uçuş yasağına destek

LİBYA’daki krizi görüşmek üzere, Mısır’ın başkenti Kahire’de olağanüstü toplanan Arap Birliği, Birleşmiş Milletler’den (BM) Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmesini istedi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, “BM’den sorumluluğunu yerine getirerek, Libya hava sahasını uçuşa yas

Arap Birliği’nden uçuş yasağına destek
Paylaş

LİBYA’daki krizi görüşmek üzere, Mısır’ın başkenti Kahire’de olağanüstü toplanan Arap Birliği, Birleşmiş Milletler’den (BM) Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmesini istedi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, “BM’den sorumluluğunu yerine getirerek, Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmesi” istendi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, Arap Birliği’nin, “Libya halkına karşı herhangi bir askeri müdahaleyi önlemek için uçuşa yasak bölge ilan edilmesini” BM Güvenlik Konseyi’nden resmen talep ettiklerini söyledi. Musa, Libyalı muhaliflerin kurduğu, merkezi Bingazi’de bulunan Milli Konsey’le temas kurma ve işbirliği yapma kararı aldıklarını belirterek, Konseyle iletişimin insani yardım konularını da kapsayacağını bildirdi. Libya delegasyonu, Arap Birliğine üyeliği askıya alındığı için toplantıda temsil edilmedi.

Dönem Başkanı Umman’ın Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah da BM Güvenlik Konseyi’ne, bu yönde gerekli adımları atması çağrısında bulunduklarını ifade etti. Ummanlı Bakan, uçuşa yasak bölge uygulamasının Libya krizi sona erince kaldırılması gerektiğini kaydetti. Bin Alavi, Libya halkına karşı herhangi bir yabancı askeri müdahaleye karşı olduklarının da altını çizdi. Arap Birliği’nin uçuşa yasak bölge ilan etme yetkisi bulunmuyor ancak birliğin buna onay vermesi, ABD ve diğer Batılı güçlerin bölgenin desteğini alması bakımından önem taşıyor. İngiltere ve ABD yönetimi gelişmeyi önemli bir adım olarak değerlendirdi.
 

ABD GEMİLERİ SÜVEYŞ’İ GEÇTİ

Öte yandan, Mısırlı yetkililer, Libya yakınında konuşlanmak üzere Akdeniz’e yol alan iki ABD savaş gemisinin Süveyş Kanalı’nı geçtiğini bildirdi. Nükleer denizaltısı bulunan USS Providence ve Destroyer Uss Mason gemilerinin Kızıdeniz’den Süveyş‘e girdiği belirtildi. Gemilerin USS Enterprise öncülüğündeki savaş gemileri arasında yer aldığı kaydedildi.

ABD, bölgedeki deniz ve hava kuvvetlerini yeniden konuşlandırarak Libya yakınına kaydıracağını açıklamıştı. Akdeniz’de halen en az beş önemli ABD savaş gemisinin bulunduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EMO: Nükleer macerasından vazgeçin

SONRAKİ HABER

Başbakan manşetlere işte böyle karışmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa