29 Mart 2010 00:00

TÜPRAG’a kamulaştırma uygulanacak mı?

Ayıkla pirincin taşını!Acele giden ecele gider!Acele işe hukuk karıştı

Paylaş

Ayıkla pirincin taşını!
Acele giden ecele gider!
Acele işe hukuk karıştı!

Kanadalı TÜPRAG Şirketi’nin İzmir’in içme suyu havzasındaki Efemçukuru köyünde altın madeni işletebilmesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan Acele Kamulaştırma Kararı el koyma davasına, Menderes Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam edildi. Şirketin kamulaştırma kararı verilen arazilerin büyük bölümünü anlaşma yolu ile köylülerden satın alması, yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi. Bakanlar Kurulu’nun kamulaştırma kararı halen geçerli olduğu için şimdi bu arazilerin yeni sahibi TÜPRAG şirketinin elinden kamulaştırılması söz konusu!..
Önceki gün yapılan duruşmada, Menderes Asliye Hukuk Mahkemesi, Bakanlar Kurulu Acele Kamulaştırma Kararı ile ilgili Danıştay’da devam eden iptal davasının beklenmesine karar verirken, duruşma 9 Haziran 2010 tarihine ertelendi.
Köylülerin avukatı Arif Ali Cangı’nın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vekili olarak davaya katılan Maliye Hazinesi avukatının da yerel mahkemeye Danıştay kararının beklenmesi doğrultusunda talepte bulunması, dikkatlerden kaçmadı.
Efemçukuru köyündeki acele kamulaştırma ile ilgili mahkeme süreci uzarken, Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırmasına karar verdiği 35 parsel araziden daha önce satılmayan 3 parselin daha anlaşmayla altıncı şirkete (TÜPRAG) satıldığı öğrenildi. Daha önce arazilerini satmaya yanaşmadığı için arazilerine el konulmak istenen köylülerin, bu arazileri anlaşmayla satmaları, hukukçular tarafından şirketin arazileri acele kamulaştırma yolu ile değil anlaşma ile almak istediği şeklinde yorumlandı.
Köylülerin avukatı Arif Ali Cangı, şirketin bu şekilde açılan davaları konusuz bırakmaya çalıştığını, ancak bu çabasının boşa çıkartıldığını söyledi. Cangı, duruşmada bu duruma dikkat çekerek; “Taşınmazların şirket tarafından satın alınmış olması, kamulaştırma işlemini ortadan kaldıramaz. Kamulaştırmaya karar veren Bakanlar Kurulu kendi kararını kaldırmadığı sürece, kamulaştırma işlemi sürer, dolayısıyla davanın yeni malik olan altın şirketine yöneltilmesi gerekir..” itirazında bulundu.
BAKANLAR KURULU NE YAPACAK?
Efemçukuru’ndaki acele kamulaştırma olayı şimdi daha ilginç bir hal aldı; Bakanlar Kurulu’nun şirket için acele kamulaştırma kararı aldığı arazileri, şirket bu karara göre değil köylülerle anlaşma yoluna giderek satın aldı. Oysa, bu araziler için Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu acele kamulaştırma kararı halen geçerli. İşin trajikomik tarafı ise TÜPRAG şirketi yararına kamulaştırılan arazilerin, Bakanlar Kurulu’nun kararı gereği yeni sahibi TÜPRAG’dan kamulaştırılabilecek olması!
Köylülerin avukatı Cangı, bu durumu “Bakalım Bakanlar Kurulu’nun kamulaştırma kararını kaldıracak mı? Zaten baştan beri, amacın kamulaştırma değil köylülerle anlaşamayan şirketin elini güçlendirmek olduğu hep söylenmişti” diye yorumladı. (İzmir/EVRENSEL)


SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
İzmir’in yaklaşık yüzde 40 suyunu sağlayan Tahtalı Barajı Havzası sınırında, yakın gelecekte 300 bin kişiye su sağlamak için yapılması planlan Çamlı Barajı’nın su toplama havzası içinde bulunan Efemçukuru’nda Eldorado Gold TÜPRAG AŞ tarafından altın madeni işletilmeye çalışılıyor. Altın madenini işletecek olan TÜPRAG şirketinin, Çamlı Barajı’nın yapılmayacağını ileri sürmesinden kısa bir süre sonra, DSİ’nin Çamlı Barajı’nı aniden yatırım programından çıkardığı görüldü! Barajı, İzmir Büyükşehir Belediyesi yapmaya kalktı; bu kez de Çevre ve Orman Bakanlığı, ÇED olumlu belgesi vermedi. Ardından 3 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete’de, Bakanlar Kurulu’nun, altın madeni sahası içinde yer alan toplam 35 parselin TÜPRAG Metal Madencilik AŞ yararına acele kamulaştırılmasına karar verdiği haberi yer aldı. Bu kararın iptali ile ilgili davalar halen devam ederken, şirket de boş durmayarak, kararı şantaj aracı olarak kullanıp satın alamadığı bu parselleri anlaşma yoluyla almaya başladı. Arazilerine çok yüksek bedeller ödenen köylülerden birçoğu, bu arazileri şirkete satmak durumunda kaldı. Bu arada şirket, altın işletmesi için bütün tesisleri tamamlayarak üretime hazır hale getirdi.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Maydonozla ailesine bakıyor

SONRAKİ HABER

Bakırçay’ın doğası yok ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...