15 Nisan 2010 00:00

Kar maskeli saldırı bütün öğrencilere

GEÇTİĞİMİZ günlerde kar maskeli bir grup İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin bahçesinde oturan öğrencilere saldırdı ve bir öğrenciyi yaraladı

Paylaş

GEÇTİĞİMİZ günlerde kar maskeli bir grup İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin bahçesinde oturan öğrencilere saldırdı ve bir öğrenciyi yaraladı. Saldırganlar açısından kime saldırdıklarının da çok önemli olmadığını gösteren bir olay da yaşandı. Saldırıya uğrayan öğrencilerden birinin saldırıya uğramasının nedeni giydiği tişört oldu.
Karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki çatışma olarak yansıtılan bu tür saldırılar ilk değil. “Öğrencilerin güvenliğini” bahane gösterip üniversitede Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) kuran, hatta asılan bir afiş için kampüslere çevik kuvvet polisini sokan üniversite yönetimleri ve üniversitede görevli olan sivil polisler, bu tür saldırılar karşısında nedense yetersiz kalıyor! Okuldaki sivil polislerin ÖGB’nin hiçbir müdahalede bulunmadığı saldırıları İstanbul Üniversitesi öğrencilerine sorduk.
GÜVENLİK SEYİRCİ KALDI
Saldırıya tanık olan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Sevdiye Ergürbüz yaşananları şöyle aktardı: “Elinde satırlı birini gördüm. Kar maskeli biriydi. 6 kişiydiler ve ‘Allahuekber’ diyerek öğrencilere saldırdılar. Öğrenciler bina içerisine kaçtı. Polisler saldırıdan çok sonra olay yerine geldi. Yönetim sınavların devam etmesinde ısrarcıydı ama biz sınavları iptal ettirdik. Dışarıdan destekli bir saldırıydı. Olaydan bir gün önce de kantinde saldırıya uğrayan öğrencilere sataşmalar ve tahrik edici davranışlar oldu.”
Saldırıya uğrayan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi F.Ş. bacağına iki bıçak darbesi aldı ve kendisine 10 gün rapor verildi. Facebook adlı sitede de ülkü ocakları üyeleri tarafından uzun zamandır hedef gösterilen F.Ş. “Öğrenci muhalefetini sindirmek ve mücadelesini bastırmak için bu saldırılar devamlı oluyor” dedi. F.Ş. saldırıların özellikle sınav dönemlerinde arttığının altını çizdi.
Uğur Karaağaç, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi. “Bu saldırı tek bir kişiyi hedef almıyordu. Bütün öğrencilere oldu aslında bu saldırı. Rastgele bahçede bulunan tüm öğrencilere satır ve bıçaklarla saldırıldı” diyen Karaağaç, sonrasında olanlara ilişkin şunları söyledi: “Korku ve panikle fakülte içerisine kaçtı öğrenciler. Kapıdaki x-ray cihazı kargaşada kırılırken güvenlik görevlileri kendilerini öğrenci işlerine kilitleyerek olup biteni izledi.”
NASIL GİRDİKLERİ ARAŞTIRILMALI
Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Dilek Demir, bu tür olaylara tanık olmadığını ama sık sık üniversitede yapılan bu faşist saldırıları duyduğunu söyledi. Demir, “Kendim bire bir böyle bir saldırıya maruz kalmadığım halde, bu saldırıyı kınıyorum” dedi.
Saldırıdan pek çok öğrenci gibi kendisinin de haberi olmadığını belirten İktisat Fakültesi İşletme Bölümü 2. sınıf öğrencilerinden Merve Dilek ise olayı şaşkınlıkla karşıladı. Dilek, saldırganların ellerinde bıçak ve yüzlerinde maskeyle nasıl olup da fakülte içine girebildiğinin araştırılması gerektiğini söyledi.
Üniversitelerde bu tip saldırıların sık sık yaşandığına dikkat çeken Fen Fakültesi Astronomi Bölümü’nden Hüseyin Kuda isimli öğrenci ise saldırıların genellikle polis tarafından gözardı edildiğini hatta desteklendiğini ifade etti. Kuda, yaşananların medyada yer almamasını da eleştirdi.
GÜVENLİK GÖREVLİLERİ GÖZ YUMUYOR
İsmini vermek istemeyen bir güvenlik görevlisi de olayla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Öğrencilerin fakülteye girerken aranmasının fakülte yönetimi tarafından emredildiğini hatırlatan güvenlik görevlisi, bazı güvenlik görevlilerininse ülkücü öğrencileri aramadan içeri soktuğunu ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

SiViL POLiSLER ÜNiVERSiTEDEN UZAKLAŞTIRILMALI
SALDIRIYA ilişkin bir basın açıklaması yapan Eğitim Sen 6. Nolu Üniversiteler Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği de bu olayların ilk defa yaşanmadığına dikkat çekti. Yapılan açıklamada üniversite yönetiminin daha önce saldırılar konusunda uyarılmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmadığı ifade edildi. “Yaşanan saldırıların büyük çoğunluğunda yaşananlar sivil polislerin gözleri önünde cereyan etmiş, bu polisler öğrencilerin can güvenliğini korumak bir yana, saldırganları koruyup kollayan bir tutum sergilemiştir” denilen açıklamada, “Saldırganlar hakkında gereken derhal yapılmalı, sorumlular cezalandırılmalıdır. Üniversitede can güvenliğinin sağlanması bir yana saldırılarda kolaylaştırıcı rol oynayan sivil polisler kampüslerden uzaklaştırılmalı ve bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmalıdır” uyarısında bulunuldu.
Dilek Yağlı - Semih Alşan
ÖNCEKİ HABER

Munzur’daki barajlar resmen korsan

SONRAKİ HABER

REKLAM BAŞKA GERÇEK BAŞKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...