15 Nisan 2010 00:00

Posta çalışanlarına kuralsız çalışma dayatılıyor

BURSA’da PTT Müdürlüğü’ne bağlı posta çalışanları, bölge müdürlerinin keyfi uygulamaları ile esnek ve kuralsız çalışmaya tabi ...

Paylaş

BURSA’da PTT Müdürlüğü’ne bağlı posta çalışanları, bölge müdürlerinin keyfi uygulamaları ile esnek ve kuralsız çalışmaya tabi tutulduklarını belirttiler. Kurumda baskıların arttığını söyleyen posta çalışanları, buna itiraz edenlerin, baskıyla seslerinin kesildiğini ve sürgüne gönderildiklerini söylediler. Postane çalışanları, sendikalar arasında da ayrım yapılarak hükümet yanlısı olan sendikaların korunduğunu belirttiler. PTT ve bağlı müdürlüklerinde örgütlü bulunan KESK’e bağlı Haber-Sen üyeleri de, bu uygulamalara karşı çıktıkları için sürgüne gönderiliyorlar.
Kendisi de başka kuruma sürgün edilen Haber-Sen Bursa Şube Başkanı Orhan Çakır’la, PTT’de neler olduğunu ve yapılmak istenenleri konuştuk. PTT’nin özelleştirme sürecine girmesiyle birlikte kurumda da yeni bir süreç içine girildiğini söyleyen Çakır, PTT’nin özelleştirmesiyle ilgili hazırlanan taslakta, PTT’de çalışanlara üç seçenek sunulduğunu söyledi. Çakır, emekçilere kendi konumlarını koruyarak kalmak, hazırlanacak bir havuzda ihtiyaç duyulan kamu kurumlarına tayin edilmek ya da yeni bir çalışma statüsü oluşturmak gibi seçenekler dayatıldığını söyledi. Bu statülerin belirsizliğini eleştiren Çakır, “Bilinen bir şey var ki, yeni alınacak personelin özlük hakları yöneticilerin iki dudağı arasında olacak” dedi. 4-c’den daha kötü koşulların, PTT çalışanlarına dayatılacağını söyleyen Çakır, sendika olarak çalışanları bilgilendirdiklerini söyleyerek, uygulamalara karşı çıkmaya devam edeceklerini bildirdi.
PTT ÇALIŞANLARI NE OLACAK?
PTT’de 30 bine yakın çalışan olduğunu söyleyen Çakır, bunlardan 20 bine yakınının emekliliğine az bir süre kaldığını dile getirdi. Hükümetin bir an önce bunlardan kurtulmak istediğine dikkat çeken Çakır, emekli olan çalışanların yerine hiçbir sosyal güvencesi olmayan, düşük ücretle çalışacak personel alınmak istendiğini anlattı. Kuruma yeni alınan binlerce kişinin sözleşmeli olarak alındığı örneğini veren Çakır, bunların hiçbir güvenceleri olmadığını dile getirdi.
BUZDOLABI TAŞIYORLAR
Çakır, 657 sayılı Yasa’ya göre çalışmaları gerekirken posta çalışanlarının akşamları iş bitimine kadar çalışmaları için baskı gördüklerini söyledi. Postacı ve dağıtıcıların 17.30’da paydos etmesi gerekirken, işler yetişmediği için evine de iş götürdüğünü belirten Çakır, yüklerinin her geçen gün arttığını söyledi.
Özellikle kargo gönderileri arasında buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ev eşyalarının da olduğunu belirten Çakır, çalışanların bu nedenle bel fıtığı gibi rahatsızlıklarla karşılaştıklarını ifade etti.
İTİRAZ EDENLER SÜRGÜN EDİLİYOR
Çakır, son zamanlarda işlerin yoğunlaşmasından dolayı müdürlerin mesai saatlerini uzatmaya çalıştıklarını, 17.30’da bitmesi gereken mesai saatinin 18.30’a uzatıldığını da söyledi. Sendika yöneticisi olarak buna itiraz ettiği için amirlere hakaret ve çalışmaya engel olduğu iddiasıyla başka bir yere sürgün edildiğini anlatan Çakır, bu yolla bütün çalışanlar üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığını ifade etti. (Bursa/EVRENSEL)
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

BELEDiYE iŞÇiLERi KARARLI

SONRAKİ HABER

Eğitimci Ankara yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...