21 Nisan 2010 00:00

TEKEL’den Yuvarlakçay’a DİRENİŞ DERSLERİ

15. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı sermayenin tehdidi altında bulunan kültür ve tabiat varlıkları ile sularını, ormanlarını, yaşam alanları koruma mücadelesi yürüten...

Paylaş

15. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı sermayenin tehdidi altında bulunan kültür ve tabiat varlıkları ile sularını, ormanlarını, yaşam alanları koruma mücadelesi yürüten kesimlerle; işleri, ekmekleri, gelecekleri için direnen bir etkinlikte buluşturdu. “TEKEL’den Allianoi’ye, Munzur’dan Hasankeyf’e, Karadeniz’den Yuvarlakçay’a su çocukları direnişlerini anlatıyor” başlıklı etkinlik Allianoi Girişim Grubu ve Dil Derneği tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi. Allianoi Girişim Grubu dönem Sözcüsü İffet D0iler ve Dil Derneği yöneticilerinden Gürsel Gezen tarafından yönetilen etkinlikte TEKEL işçilerinin yanı sıra, Munzur’dan, Karadeniz’den, Yuvarlakçay’dan gelen konuşmacılar yaşadıkları sorunları ve buna karşı verdikleri mücadeleyi anlattılar.
ÇADIRLARI SÖKMEDİK
Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulmak istenen HES’e karşı aylardır ırmağın kenarına kurdukları çadırlarla direnen Köyceğiz Yuvarlakçay direnişçilerinin Avukatı Berna Babaoğlu, geçtiğimiz günlerde Danıştay’ın bölgede yapılmak istenen HES ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiğini aktardı. Mahkeme kararına rağmen köylülerin ırmak kenarına kurdukları direniş çadırlarını kaldırmadıklarını ve kesilen anıt ağaçlar ve diğer ağaçların kaldırılmasına izin vermediklerini belirten Babaoğlu, mücadelenin HES projesinden tamamen vazgeçilene kadar süreceğini aktardı. İzmir Dersimliler Derneği Başkanı Kemal Mutlu, Munzur Irmağı üzerinde yapılmak istenen barajların bölge açısından yaratacağı yıkımı anlatırken, Dersimlilerin kutsal saydıkları Munzur’u yok edecek olan barajların ihtiyaçtan çok güvenlik amaçlı yapıldığını dile getirdi.
Prof. Dr.Yavuz Ancak ülkede baraj yapılan ya da yapılmak istenen pek çok yerde antik dönemlerden kalma yerleşimler olduğunu anlatırken, jeofizik Mühendisi Erhan İçöz, tarihi ve doğayı yok etme pahasına baraj yapımının altında bu sektörün son derece kârlı olmasının yattığını söyledi.
Şehir Plancısı Tuncay Karaçorlu ise Allianoi’yi suya gömme tehdidi yaratan Yortanlı Barajı’nın gövdesinin antik kentin seyredildiği bir seyir terası olarak kullanılmasını önerdi. Munzuru Koruma Kurulu adına konuşan Hasan Şen ise birleşik mücadelenin önemine dikkat çektiği konuşmasında Çernobil’in 24. yılı nedeniyle 25 Nisan’da İstanbul’da yapılacak olan Mitinge çağrı yaptı.
BİRLEŞEREK 1 MAYIS’A
Etkinlikte konuşan gazetemiz İzmir Muhabiri ve hayat televizyonu Çepeçevre Program yapımcısı Özer Akdemir ise Allianoi’nin yanı sıra, demirçelik fabrikalarının kirliliğine terk edilen Aliağa yakınlarındaki Kyme antik kenti ve Kaz Dağlarında altın madencilerinin tehdidi altında bulunan henüz hiçbir kazı çalışması yapılmamış onlarca antik kentte benzer sorunların yaşandığına dikkat çekti. Doğal ve kültürel varlıkları gelecek kuşaklara taşımanın bugünün en önemli görevlerinden birisi olduğunu aktaran Akdemir, “Bunları nasıl koruyacağımızı dün Bergama köylüleri, bugün ise TEKEL işçileri ve Yuvarlakçay direnişçileri gösteriyor. Önümüzde de önemli bir fırsat var. Birleşerek, kendi taleplerimizle 1 Mayıs alanlarında yerimizi almak, mücadeleyi salonlardan alanlara taşımak zorundayız” diye konuştu. Etkinlik TEKEL işçilerinin çocuklarının okudukları şiirler ve müzik dinletisi ile sona erdi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerden Rizelilere destek

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...