2 Mayıs 2010 01:00
3. köprünün rantını kim yiyecek
KUZEY Marmara Otoyolu kapsamında yapılması düşünülen ve yıllardır güzergah tartışması yapılarak spekülatif hale getirilen üçüncü köprü, büyük sermayenin arsa topladığı alanlardan geçiyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşla bir araya gelerek üçüncü köprünün Garipçe - Poyrazköy arasına yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını açıkladı. Avrupa yakasında şehirden çok uzak, Anadolu yakasında ise şehre nispeten daha yakın noktalardan geçmesi düşünülen otoyol, kentin kuzeye doğru yayılmasını sağlayacağı gibi, ormanlık alanları ve su havzalarını olumsuz etkileyecek.
NEDEN BU GÜZERGAH?
Bakan Yıldırım, belirlenen altı güzergahtan ikinci köprünün kuzeyindekilerin tüm yönleriyle incelenerek bu güzergahın belirlendiğini aktardı. Otoyolun geçtiği yerlerdeki arazilerin yüzde 75inin kamu arazisi olduğu için rant yaratılmamış olacağını da sözlerine ekleyen Yıldırım, transit trafiğin İstanbul dışına alınmasının İstanbulun ulaşımını rahatlatacağını ileri sürdü.
RANTI TOPLADILAR
Rantın otoyola yakın arazilerde ortaya çıkacağı, otoyolun geçtiği arazilerde ise sadece kamulaştırma yapılacağı için Yıldırımın bu sözleri, doğacak rantın gizlenmeye çalışıldığını ortaya koydu. Üçüncü köprü güzergahı ve bağlantı yollarına yakın Ömerlide Doğan Grubunun, Çekmeköyde Fiba ve Ülkerin, Rivada Alarko, Yapıkredi Korayın, Zekeriyaköy, Kilyos ve Çantada çok sayıda gayrimenkul yatırım ortaklığı ve yabancıların arazi topladığı iddia ediliyordu. Güzergahın kesinleşmesinden sonra bu firmaların inşaatları hızla bitireceği tahmin ediliyor.
TRAFİK RAHATLAMAYACAK
Köprülerdeki transit araçların toplam trafiğin yüzde 3ünü oluşturduğu düşünüldüğünde, üçüncü köprünün İstanbul ulaşımını rahatlatmayacağı zaten biliniyordu. Ancak otoyolu işletecek olan firma için bu yatırımın karlı olması köprüden geçecek araç sayısının artmasına bağlı. Bu yüzden firmaya hem rant elde edebileceği tesisler kazandırmak hem de otoyoldan geçen araç sayısını artırmak için şehrin kuzeye kaydırılmasına çalışılacak.
ORMANLAR VE SU TEHDİT ALTINDA
Yüklenici firmaya rant sağlamak için şehrin kuzeye kaydırılması ve otoyolun kendisi, orman alanlarını, su havzalarını, göçmen kuşların göç güzergahını olumsuz etkileyecek. Küçükçekmece Barajı su elde edilemez hale gelmişken üçüncü köprü yüzünden Ömerli , Elmalı, Sazlıdere, Büyükçekmece ve tarihi barajların su toplama havzalarından da su elde edilemez hale gelecek.
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et