04 Mayıs 2010 00:00

‘Hitler’ Meclisi karıştırdı!

Meclis Genel Kurulu’nda Anayasa Değişikliği Teklifi’nin ikinci turu 7’nci madde üzerinde devam ederken, Başbakan Erdoğan’ın...

Paylaş

Meclis Genel Kurulu’nda Anayasa Değişikliği Teklifi’nin ikinci turu 7’nci madde üzerinde devam ederken, Başbakan Erdoğan’ın İsmet İnönü’ye yönelik “Hitler” benzetmesi tartışma yarattı.
İktidar ve muhalefet, anayasa tartışmaları sırasında sık sık birbirine yüklendi.
TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Değişikliği Teklifi’nin 7’nci maddesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Genel kurulda ilk sözü Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç aldı. Genç, Başbakan Erdoğan’ın İsmet İnönü’ye yönelik “Hitler” benzetmesini de tepki gösterdi. Genç, “İnönü’yü Hitler’e benzeten kimsenin ağzının payı verilmez mi? İnönü’nün Yunan’a karşı bağımsızlık savaşı vermesinden Tayyip Erdoğan çok mu rahatsız? Rahatsız olduğu belli. İnönü kadar saygın, onurlu bir insanı Hitler’e benzeten adama ben ne diyeyim” dedi.
AKP: SİYASİ KİŞİLİĞİNİ ELEŞTİRDİK
Genç’in sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterirken, Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Genç’in sözlerini “Hakaret, yalan ve iftiralarla dolu” olarak nitelendiren Elitaş, “Başbakan’ın konuşmasını eleştirmeye ne hakkın ne haddin var? İsmet Paşa tarihte kahraman olarak yerini almış. Ancak siyasi parti genel başkanı olarak eleştirilmesine kimsenin itiraz etme hakkı yok. İnönü Kurtuluş Savaşı sırasında tarihi bir kahraman ancak 1950 yılından itibaren siyasi bir kişilik. Eleştirilebilir” diye konuştu.
CHP: GAFLET, DALALET VE İHANETTİR
Elitaş’ın ardından sataşma olduğu gerekçesiyle söz isteyen CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ise “Bu Meclis’te Garp Cephesi komutanına asker kaçağı diyecek kadar kendinden geçmiş milletvekilleri vardı. İnönü ailesi alışkın bunlara. Eleştirilerin dozunu alabildiğine artırarak onu Hitler’e benzetmek, gaflet, dalalet ve ihanettir” diye konuştu.
İNÖNܒNÜN TORNU: TALİHSİZ
Öte yandan, ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu Günsün Bilgehan, Erdoğan’ın İnönü’yü Hitler’e benzetmesini “Çok talihsiz, yakışıksız bir benzetme” olarak değerlendirdi. Bilgehan, NTV yayınında konuyu değerlendirdi. Başbakan’ın bu sözleri söylemesinin ardından telefonlarının durmadığını ve AKP’ye oy vermiş kişilerin bile bu sözlere tepki gösterdiğini ifade eden Bilgehan, “Çok talihsiz, yakışıksız bir benzetme” diye konuştu.
ERDOĞAN’DAN TELGRAFLI YANIT
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vakıflar Haftası nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yine İsmet İnönü’den bahsetti. Başbakan, dün de Cumhurbaşkanı Atatürk’ün dönemin başbakanı İsmet İnönü’ye yazdığı bir mektuptan söz etti. Erdoğan’ın mektup diye bahsettiği, aslında 19 Şubat 1931 tarihli bir telgraftı. Erdoğan, telgrafı anlatmak için şu ifadeleri kullandı: “Ah ah, o mektubu iyi incelemek lazım, teferruatına girmeyeceğim. Hani diyor ya, ‘O camiler, kervansaraylar askerlerden boşaltılsın’... Sadece o değil, orada daha başka şeyler de var. onu eğer incelersek, araştırırsak, onların içinde neler olduğunu görürüz.” (ANKARA)

Teklife tekpi

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, “Erkler ayrılığı ilkesinin erkler birliğine dönüştürüleceğine ilişkin endişelerimizi, tüm sivil toplum örgütleriyle ve Meclis’te bulunan milletvekillerimizle paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.
Tarhan ve beraberindeki çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, TBMM Çankaya Kapısı yakınlarında toplanarak, Anayasa Değişikliği Taslağı’nı protesto etti.
Tarhan burada yaptığı konuşmada, protesto eylemine katılarak destek verdiğini ifade ederek, yapılmak istenen anayasa değişikliğinin ‘erkler ayrılığı ilkesine’ aykırı olduğunu savundu.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Saruhan da, etkinliğe katılan sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu. Yapılmak istenen değişiklikteki en önemli konunun hukuk sistemine ilişkin 3 madde olduğunu belirten Saruhan, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa Mahkemesi’nin oluşumu konusunda yapılacak değişikliklerle bu 2 önemli yargı kurumunun yürütmeye bağımlı hale getirileceğini iddia etti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

AKP’YE SOĞUK DUŞ!

SONRAKİ HABER

Çelebi: 1 Mayıs başarılı geçti, sırada 26 Mayıs var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...