05 Mayıs 2010 00:00

Besiciler ‘Van munite’ dedi

Kırmızı et fiyatlarındaki hızlı artışın ardından hükümet çözüm olarak et ithalatını gündeme getirdi.

Paylaş

Kırmızı et fiyatlarındaki hızlı artışın ardından hükümet çözüm olarak et ithalatını gündeme getirdi. Dün, Et Balık Kurumu’nun (EBK) 4 bin 25 ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla ilk ihaleyi düzenlediği saatlerde üreticiler, ihaleyi engelleyebilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önüne gelip, hükümetin politikalarını protesto ettiler.
Türkiye’nin çeşitli illerinden üreticiler et ithalatını protesto etmek için Ankara’ya geldiler. Sabah çeşitli illerden gelen otobüsler Ankara kent merkezine girmeden önce polis tarafından durdurularak bekletildiler. Girişine izin verilen otobüsler ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yanındaki otoparka yönlendirildiler. Otoparkın çevresi polisler tarafından çembere alındı.
“İthal ete son”, “Süt tozu getirdin, batırdın, ‘ithal’ dedin bitirdin”, “GDO’lu deli dana istemiyoruz” yazılı dövizlerle canlı sığır ithalatına tepkilerini gösteren besiciler, üzerinde “Getirin bize Avrupa şartlarını, eti 5 TL’ye satalım”, “Türkiye’deki danayı domuzdan beter ettiniz” yazan pankartlar taşıdılar. Üreticilere, Tarım Orkam-Sen Ankara Şube Sekreteri Gazanfer Genç ve bazı CHP milletvekilleri de destek verdi.
Kemikli sığır etinin fiyatı 15 TL olmasına karşılık, vatandaşların 35 TL’ye et yemesinin sorumlusunun hayvan üreticilerinde olmadığını belirten besiciler, yüksek fiyatların sorumlusunun aracılar ve büyük marketler olduğunu ifade ettiler. Et ithalatının gündeme gelmesiyle üretici fiyatlarının 13 TL’ye kadar düştüğüne dikkat çeken besiciler, bu koşullarda üretime devam edemeyeceklerini söylediler.
BAKAN’DAN SÖZ ALDILAR
Daha sonra temsilcilerden oluşan bir heyet Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüştüler. Görüşmenin ardından açıklama yapan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Demirci, et ithalatının 4 bin tonla sınırlı kalacağını, üreticilerin yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için de ileriki günlerde Bakanlığın bir çalışma yapacağı sözü aldıklarını söyledi.
Ancak açıklamalardan tatmin olmayan bir grup Demirci’nin üzerine yürümek istedi. Demirci, otoparktaki bir kulübeye sığınırken, polisle üreticiler arasında arbede yaşandı. Daha sonra üreticiler araçlarına binerek geri döndüler. (Ankara/EVRENSEL)



AĞRILI BESİCİLER EBK’YA DAYANDI
Ağrı’daki besici ve üreticiler, Et ve Balık Kurumu’nu ziyaret ederek buradaki yetkililerle yaşadıkları sorunlar hakkında görüştü. Et fiyatlarındaki istikrarsızlığın faturasının kendilerine kesildiğini savunan besici ve hayvan tüccarları, EBK’nın da kendilerinden ucuza et almaya çalıştığını söyledi. Ağrı EBK Müdürü Yılmaz Arslan’ın, Ağrılı besicilerden hayvanlarını kendilerine satmalarını ve spekülasyonları dikkate almamaları yönündeki sözlerine tepki gösteren besiciler, Et ve Balık Kurumu’nun, piyasada 17 liraya satılan eti 14 liraya almaya çalıştığını ifade etti. Fiyatlarda standartalaşmanın yakalanması gerektiğine işaret eden besiciler, “Et konusunda etiketlendirme yapılmalı, et ithalatı durdurulmalıdır” dedi.



CANLI HAYVAN İHALESİ YAPILDI

‘ET fiyatlarını frenlemek’ iddiasıyla Et ve Balık Kurumu’na (EBK) verilen et ithalatında ilk perde açıldı. Kurum, Litvanya, Letonya, Macaristan ve Estonya’dan 4 bin 25 tonluk canlı hayvan getirilmesi için ihaleye çıktı. EBK’nın genel müdürlüğünde yapılan ihaleye 3 firma teklif verdi. Basına kapalı olan ihale pazarlık usulü yapıldı. İhaleyi kazanan firma 10 gün içinde hayvanları Türkiye’ye getirmek zorunda.
EBK’nın Balgat’taki genel müdürlük binasındaki ihale öncesi bazı firmalar ihaleye girmekten vazgeçti. Avusturya’da toptan hayvancılık yapan Köseoğlu firması yetkilileri, ihaleye girmekten vazgeçmelerinin sebebini, “10 günde bu kadar hayvan getirilmez” sözleriyle açıkladı. Firma sahibi, hayvanların kontrol ve yüklemelerinin bile 6 ayı bulacağını dile getirdi.
Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği ihaleyle ilgili bilgi veren İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül, talipli firmaları, Hacılar, Dituria Sro ve Agrohilal firmaları olarak açıkladı. İhale çerçevesinde Adana’ya 1750, Ankara’ya 500 ton, Sakarya Kombina Müdürlüğü’ne 1770 ton teslim edilmesi planlandı. Adana ve Sakarya’ya teklif gelmedi.
Et Balık Kurumu’nun (EBK) açtığı canlı hayvan ithalatı ihalesinde Ankara için en düşük teklifi 1 milyon 299 bin avro ile Hacılar firması verdi. Şirket, EBK’dan onay alırsa teklif ettiği bu fiyattan 500 bin ton hayvan getirecek. Firmanın verdiği teklif, bugünkü avro kuru ile canlı hayvanın kilosu için 5.1 liraya tekabül ediyor. Türkiye’de halihazırda canlı hayvanın kilo fiyatı, bu rakamın 3 katına karşılık gelen 15 lira arasında seyrediyor.
İhale için son kararı EBK Yönetim Kurulu verecek. Teklif gelmeyen Adana ve Adapazarı için ise önümüzdeki günlerde yeni ihaleye çıkılacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Et ithali tezgahlandı mı?

SONRAKİ HABER

Emeklerinin karşılığını istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...