14 Mayıs 2010 01:00

Eczacılar Eczacılık Günü’ne sorunlarla giriyorlar


BUGÜN 14 Mayıs Dünya Eczacılık günü. Türkiye’deki 24 bin eczacı son bir yılda hükümet tarafından yürürlüğe sokulan sağlık ve ilaç politikaları nedeniyle zorlu günler yaşıyor. Eczacılar 14 Mayıs’ı bu sene, düşen ilaç fiyatlarının zararlarını yüklenerek, muayene ücretleri ve katılım paylarıyla uğraşmaktan yorgun ve pazartesi yürürlüğe girecek İlaç Takip Sistemi’nin yaratacağı sorunları korkuyla bekleyerek karşılıyor.
MUAYENE ÜCRETİ BEZDİRDİ
Son bir yılda ilaç sektöründe yaşanan gelişmeler eczacıları ve vatandaşı yeni sorunlarla baş başa bıraktı. Bir çok sağlık ve kitle örgütü, sendika ve siyasi partinin karşı çıktığı Yeni Sosyal Güvenlik Yasası 1 Ekim 2009’da yürürlüğe girerek hastanelerde yapılan muayenelerin ücretlerinin eczanelerden alınması ve yeni katkı payları getirmesi nedeniyle eczacılarla halk karşı karşıya getirildi. Devletin tahsildarı durumuna düşen eczacılar bir yandan muhasebeci gibi gece gündüz fatura düzenlerken bir yandan da muayene ücreti vermesi gerektiğini bilmeyen vatandaşlar karşısında zor anlar yaşamaya başladı.
İLAÇ FİYATLARI DÜŞTÜ KEPENKLER KAPANDI
Öte yandan 4 Aralık Günü yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatları düştü. Bu düşüşün zararı ise eczacının sırtına yüklendi. Eski fiyattan aldığı ürünleri düşük fiyata satmak zorunda kalan bir çok eczane iflas sınırına geldi. Hâlâ bir çok eczacı fiyat kararnameleri nedeniyle kredileriyle açık tutmaya çalışıyor. Bu durumu 4 Aralık günü Türk Eczacılar Birliği kararıyla kepenklerini bir günlüğüne kapatarak protesto eden eczacılar hükümetten çözüm yerine tehdit aldı. SGK, eczacıların sözleşmelerini feshettiğini açıkladı ve TEB’i aradan çıkararak eczanelerle tek tek sözleşme imzalanacağı tehdidini savurdu. Karar Danıştay’dan döndü. Eczacıların bu konudaki mağduriyeti ve ekonomik yıkım süreci sürerken Başbakan Erdoğan’ın ilaçların marketlerde satılmasının önünü açacağını duyurması yeni bir tartışma başlattı. Yasalara göre sadece eczacılar ilaç satabiliyor ancak bu yasa değişirse zincir ilaç marketlerinin, ilaç satışının tekelleşmesinin önü açılacak, eczacının bilgisine sahip olmayanların ilaç satması nedeniyle ciddi toplumsal sağlık sorunları yaşanacak.
İLAÇ TAKİP SİSTEMİ
Eczacının sorunları bunlarla da bitmedi. Sağlık Bakanlığı, Avrupa ülkelerinin bile denemekten korktuğu İlaç Takip Sistemi (İTS) sistemini uygulamaya koydu. Yasada “Fiyat kupürü olmayan ilaç satılamaz” denmesine rağmen ilaç kutularındaki kupürleri kaldırarak “karekod” denilen bir çeşit barkodun koyulmasıyla ilaçların izlenmesini sağlayan süreç 16 Mayıs Pazar günü uygulamaya geçiyor. Fakat İstanbul Eczacı Odası’nın açıklamalarına göre birçok eczane ilaçları kaydedeceği bir işletim programına sahip değil. Eczacılara dağıtılmaya başlayan TEBEOS adlı program da sağlıklı işlemiyor. Bir çok eczanede kurulum sonrası sistemlerin çökmesine neden oluyor. Eczanelerin çoğunda karekod okuyucu da bulunmuyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Elif Görgü

Evrensel'i Takip Et