15 Mayıs 2010 01:00
Pertekte açık hava kütüphanesi
KİTAP okuma alışkanlığını geliştirmek için Pertek Kaymakamlığı açık hava halk kütüphanesini faaliyete geçirdi. Pertek İlçe Kaymakamı Murat Çağrı Erdinçle açık hava halk kütüphanesini konuştuk.
Açık hava halk kütüphanesi fikri nasıl oluştu ?
Amacımız kitaba olan ilgisizliği kırmak,okumaya ilgiyi arttırmaktır. Şu ana kadar genelde okuma alışkanlığı kütüphanelere sıkıştırılmış durumdaydı. Bütün ilçeler dahil bu ilçede okumayla ilgili projeler düşünürken açık hava halk kütüphanesi aklımıza geldi.Erkek olsun kadın olsun çocuk olsun herkesin yararlanacağı bir kütüphane oluşturuldu. Dersliklerde okuma saatlerinde kitap okunuyor mu okunmuyor mu belli değil ama burada çocuklar kitaplara ulaşmak için birbiriyle yarışıyorlar. Esas amaç mantalite değişimi ve sorgulayan bir gençlik yaratmak için bu tür faaliyetleri önemsiyoruz.
Kampanyanın bir zamanı var mı ?
Açık hava halk kütüphanesi mevsim sonuna kadar devam edecek. Ekim ayına kadar sürecek. Okuyorum öyleyse varım diye bir kampanya düzenleyeceğiz. İki kategoride yapılacak.Öğrenciler ve vatandaşlar olmak üzere iki grup.Aylık kitap okuma sayısı fazla olan gençlere öğrencilere ayrı, halka ayrı bir ödül verilecek. Gezici kütüphane yoluyla gençlere ve halka gidilecek. Bu projeyle amaç gençleri okumaya teşvik etmek. Bu hizmeti herkese götürmeyi amaçlıyoruz. Açık hava halk kütüphanesi ile açık bir şekilde kitap okuma çağrısı yapıyoruz.
İlçe halkının projeye ilgisi nasıl?
Tunceli geneli Pertek özeli olarak okuma yazma oranı yüksek bir bölge. Çoğu Anadolu ilçesinde bu eğitim daha alt seviyede. Bu yüzden ilgi var fakat beklenen düzeyde değil.Vatandaştan gelen tepkiler olumlu. Burayı açarken kişi sayısı gözetilmeden açıldı.13 kahveye kitaplık kurduk. Feribotlara vb. mekanlara süreli yayınlar koyarak en azından kitap okuma bilinci oluşturmaya çalışıyoruz.
İlçe halkının ekonomik durumuyla kitap okuma arasında bir ilişkinin olduğunu düşünüyor musunuz?
Mutlaka bir ilişki vardır. İnsan sosyal bir varlık olarak önceliği zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak bunun içinde çalışıp ekmek parası kazanmak durumundadır. Çoluğun çocuğun rızkını kazanmadan kültürel,sanatsal ve diğer entelektüel zevklere,ilgilere karşı hem ekonomik gücü hem de zamanı olmaz.Dolayısıyla kitap okumayla refah düzeyi arasında doğru bir orantı vardır. Açlık sınırında yaşayan bir insanda çok fazla kültürel,sanatsal vb. etkinliklere yönelmesi beklenemez.
Sizin bu projedeki bakış açınızla devletin resmi algısı çelişmiyor mu? Çünkü sansür durumu hâlâ devam ediyor ne düşünüyorsunuz?
Değişen dünya da devletin algısı da değişmek zorunda. Dolayısıyla bir zihinsel değişim süreci içine girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konu da bir eşikte olduğumuza inanıyorum. Bu konuda giderek daha demokratikleştiğimizi düşünüyorum ve bu değişim sürecinde okumayı ve okutmayı önemli buluyorum.Ve bir medya ilgisinden bahsedebiliriz.Bu bizim için sevindirici tabii ki.Avrupa da her yer açık hava kütüphanesi gibi bizim de istediğimiz kitaba olan ilgiyi arttırmaktır. Kitap okumanın belirlenmiş bir mekanı olamaz.
Kitapta bir seçime gidiyor musunuz?
Genelde insanların ilgileneceği kitapları seçiyoruz. Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Kemal Tahir gibi yerli klasikleri Tolstoy ve Dostoyevski gibi dünya klasiklerinden seçiyoruz. Kütüphanemizi daha fazla kitapla zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca çocukların ilgisine dönük kitaplık oluşturduk.
(Tunceli\EVRENSEL)
Orhan Kurul - Özkan Yılmaz
Evrensel'i Takip Et