19 Mayıs 2010 01:00

UZUN MESAFE


Ülkede oto ehliyeti olanların sayısı araç sayısının nerede iki katına yaklaştı. 2010 Yılı verilerine göre motorlu araç sayısı on beş milyona yaklaşırken, sürücü belgesi olanların sayısı yirmi milyonu aştı. Ehliyet alma aşamasında göz muayenesi kural olmakla birlikte özellikle gece araç kullanımında dikkat gerektiren kimi durumlar ve tavsiyeleri sizlerle paylaşmak isterim.
Gece araç kullanımı artık yaşamın bir parçası. Buna bir de gözlük kullanımı eklendiğinde risk artıyor ve bir anlamada yola çift camın ardından bakılmış oluyor. Aslında gece araç kullanımında kaza riskini azaltmada rolü olan beş cam var: Gözlük camı, ön ve arka camlar, farlar, iç ve dış aynalar.
Konunun uzmanları gözlük kullanan sürücüler için kimi hayati önerilerde bulunuyorlar. Amaç gece görüş mesafesini artırmak:
- Gece renkli camlı gözlük kullanmamak. Özellikle son yıllarda reklamı bolca yapılan anti-far etkili gözlüklerden uzak durmak veya göz uzmanına danışmadan almamak.
- Anti-refle gözlük camı tercih etmek. Uzmanlar gece araç kullanımı için en iyi seçimin şeffaf ve anti refle gözlük camları olduğunu söylüyorlar. Bu camların seçimi için avantaj nedeni olarak “ilk olarak camın içinde olana yansımaları azaltması, yine ışık halkası ve ışık saçılması sorununu minimum düzeye indirmesi ve ikincil olarak camdan geçen ve göze gelen ışığın miktarını gece koşullarında artırması
- Düzenli göz muayenesi yaptırmak. Unutmayalım ki gözlük numaralarında en ufak bir oynama dahi araç kullanımında risk demektir.
- Gözlük camlarını temiz tutmak. Kir gözlük camında yansımaları artırarak görüş alanını kısıtlayabilir.
- Araç ön camlarının daha doğrusu tüm camları temiz olması. Kirli ön camlar kirli gözlükle benzer sorunlara yol açar. Hele hem gözlük hem de ön camlar kirli ise risk katlanarak artar.
- Araç farlarını temiz tutmak. Kirli araç farı hele bir de ayarsızsa aydınlatmayı yüzde 75’e kadar azaltabilir.
Evet, tüm bunlara muhtemeldir ki sizin deneyimleriniz ek cümleler ekleyecektir. Bu arada teknoloji hızla ilerleyerek gece araç kullanımını her geçen gün daha güvenilir kılıyor. Söz gelimi gece görüş sistemi de denen kızılötesi görüş sistemine sahip araçlar. Bu sistemde kızılötesi ışınlar yardımı ile 150 metre gibi sürücünün görüş mesafesi kadar bir alanda normalde görülemeyebilen yaya, bisiklet, park etmiş araçlar, aniden yola çıkan aydınlatmasız traktörler araç içindeki renkli bir ekrandan görülür kılınıyor.
Sağlıcakla kalın!


...



Şeker hastası ve araç kullanımı

Hastalarımız birçok hastalık için yaşamı kolaylaştırıcı, mevcut hastalığın kimi durumlardaki sınırlayıcılığını pek bilmiyorlar. Bir başka anlatımla ülkemiz tıp ortamı buna uyumlu değil. Piyasacı sağlık anlayışında hastaya bilgi aktarımı zaman kaybı olarak ima ediliyor. Buna bir de hastalıklara yönelik birlikte eğitim programlarının yetersizliği eklendiğinde sorun büyüyor.
Ben bu eksende bugün sizlerle kısaca da olsa gerek şeker hastalığı, gerekse hipoglisemi olarak adlandırılan şeker düşmesi durumlarında araç kullanımına dair bilgi paylaşımda bulunmak istiyorum.
Peki hangi sürücüler araç kullanımına bir süre ara vermelidirler:
- İnsülin tedavisine yeni başlayan hastalar şeker kontrolü sağlanıncaya ve görüşü düzelinceye kadar araç kullanmamalıdır.
- Sık sık şeker düşüklüğü yani hipoglisemi yaşayanlar sorunları belli bir süre düzelinceye kadar araç kullanmamalıdırlar.
- Şekeri düştüğü halde bunu hissetmesini sağlayan bulguları silik yaşayan hastalar araç kullanmamalıdırlar.
- Göz muayenesi için göz bebeğini genişletmek amaçlı kullanılan midriyatik damla sonrası salt şeker hastaları değil kimse araç kullanmamalıdır. Belki de en doğrusu göz muayenesine özel araç kullanarak gitmemek olsa gerektir.
- Şeker hastalığına bağlı ciddi düzeyde nöropati yani sinir sistemi tutulumu olanlar araç kullanımına bir süre ara vermelidirler.
- Gözlük muayenesi için kan şekeri normal sınırlarda iken gidilmelidir. Aksi durumda özellikle şeker yüksekken alınan gözlük numaraları sonradan sorun yaratabilir.
Araç kullanımında şeker hastası için pratik öneriler:
- Araç kullanırken kan şekeri düşüklüğü kuşkusunda aracı uygun bir yerde park edip sürücü koltuğunda ayrılmak
- Her zaman araç içinde hızlı etkili şeker bulundurmak.
- Uzun seyahate çıkmadan önce evde kan şeker ölçümü
- Uzun yolculuklarda düzenli ana ve ara öğün yemek, yeterince mola vermek, alkolden sakınmak, gereğinde şeker ölçmek
- Bir nedenle kan şekerinin düştüğü saptanırsa yaklaşık bir saat araç kullanmamak.
- Olası trafik kazaları için şeker hastası ve varsa ek hastalıklarını tanımlayan kimlik taşımak.
DR.ZEKİ GÜL

Evrensel'i Takip Et