25 Ekim 2010 00:00

1001 Belgesel’de kültürler buluşuyor

ULSLARARASI 1001 Belgesel Film Festivali’nin 13’üncüsü 29 Ekim-4 Kasım 2010 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Paylaş

ULSLARARASI 1001 Belgesel Film Festivali’nin 13’üncüsü 29 Ekim-4 Kasım 2010 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu yılki teması “kültürlerin buluşması” olan festival bünyesinde farklılıkların bir aradalığını vurgulayan belgeseller, söyleşiler ve paneller ön planda olacak.
1001 Belgesel Film Festivali bu sene 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında, “kültürlerin buluşması” temasıyla, farklılıklarımızı birbirimize karşı ayrım olarak değil, içimizde çeşitlenen zenginlikler olarak göstermeyi, bir aradalığı savunmayı amaçlıyor. 1997 yılından beri “BSB-Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği” tarafından düzenlenen festivalde film gösterilerinin yanı sıra söyleşileri, atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Festival 13 yıldır Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yaptı. Çok sayıda belgeselciyi ve belgesel kuramcısını seyirciyle buluşturan festivalde sinema sanatının evrenselliğini önde tutularak, belgesel sinema aracılığıyla farklı toplumların birbirlerini tanımalarının ve anlamalarının da önünü açmayı hedefliyor. Politik temanın ön planda olduğu festivalde en sıcak Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkas coğrafyalarında yaşam öyküleri sunulacak.
24 ÜLKE 68 FİLM VAR
Yüzlerce belgeselin izleyici ile buluşacağı 13. festivalin merak uyandıran yapımları arasında “Tener El Corazon En El Lugar Equivocado-Yanlış Yerdeki Kalp”, “La parole ou la mort-Söz ya da ölüm”, “Paradiso” gibi dünyaca ünlü politik belgeseller yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı festivalin konuk ülkeleri arasında ABD, Almanya, İran, Arjantin, Hindistan, Çin, İrlanda ve Fransa başta olmak üzere 24 ayrı ülkeden 68 belgesel var. Festivalde, “İş ve Emek”, “Zor Zamanlara Dair”, “Modern Zamanlar”, “İnsana Dair”, “Evden Uzakta”, “Sanat ve Tutku” ve “Çevre” başlıkları altında gösterimler yapılacak. Gösterimlerin yanı sıra söyleşi ve panellerinde yer alacağı festivalde, birbirinden ilginç ve gerçek öykülerden oluşan 68 belgesel film, Beyoğlu’nda Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nde İstanbullulara sunulacak.
SÖYLEYECEK SÖZÜ OLANLAR İÇİN
BSB Belgesel Sinemacılar Birliği Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Yürütme Kurulu tarafından yapılan duyuruda, filmlerin seçiminde “güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları kadar; insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bir aradalıklarını savunmaları; insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları; farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları” ölçütlerinin rol oynadığı belirtildi.
İstanbul’un Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlarla, yani dünyanın en sıcak coğrafyasıyla çevrili olduğunu hatırlatan belgeselciler “İşte bu nedenle, önceki yıllarda olduğu gibi, dünya belgeselcilerinin, sinemaları ve söyleyecek sözleriyle burada olmalarının, bu olağanüstü platformda belgesel sinemanın gücünü göstermelerinin önemine inanıyoruz” dedi ve tüm dünya belgeselcilerine çağrı yaptı: “Yenilenmiş atmosfer içinde, sinemanız, öykülerinizle bu yıl da bizimle, dört gözle festivali bekleyen belgesel izleyicisiyle birlikte olacağınıza inanıyoruz... 13.1001’de buluşmak üzere…”
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Dicle Koğacıoğlu makale ödülü verildi

SONRAKİ HABER

Sansür yapma başka ihsan istemez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...