4 Kasım 2010 00:00

Denizde düşmana sarıldılar


İNGİLTERE ve Fransa, savunma alanında, özellikle denizde ortak hareket edecek iki ayrı anlaşma imzaladı. Her fırsatta iki ülke arasındaki düşmanlıklardan bahseden medya ve yetkili ağızlar, yapılan anlaşmaya sıcak bakmazken, bir çok çevre egemenliğin sarsıntıya uğradığını savunuyor. Uzun yıllar iki halk arasında düşmanlık yayan politikacılar, söz konusu güç olunca bir araya geldiler. İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, egemenliğin zedelenmediğini ve iki ülke arasında dostluğun söz konusu olduğunu savundular.
Önceki gün Londra’da bir araya gelen Cameron ve Sarkozy, savunma ve bazı askeri konularda ortak kullanım için anlaşmaya vardılar. Uçak gemilerinin ortak kullanılmasının yanı sıra bazı askeri araç ve gereçler karşılıklı paylaşılacak. Nükleer bir tesisin İngiltere’de inşa edilmesi ve ortak kullanılması anlaşmanın önemli bir ayağını oluşturuyor. Ayrıca karşılıklı askeri bilgi ve nicelik ortaklık da sağlanacak.
BAŞKA BİR CEPHE Mİ?
50 yıllığına yapılan bu anlaşmalara bir çok çevre ve hükümetler cephesi, ekonomik sıkıntıların sonucu olduğunu söylerken, iki ülkede de askeri harcamalarda ciddi kısıtlamaların olmaması dikkat çekti.
Yapılan anlaşmaya göre, denizaltından, uçak gemisine, teçhizattan nükleer silahlara kadar bütün eldeki olanaklar, bir ülke istese tek başına kullanabilecek. Yani bir başka ülkeye karşı iki ülkenin olanakları kullanılmış olacak. Bu da akla, acaba yeni bir “Süper güç ittifakı” mı oluşturuluyor? sorusunu getiriyor. İngiltere ile Fransa arasında patlak verecek bir savaşta ise durumun ne olacağı bilinmiyor.
Benzer bir anlaşma, 1997 yılında başbakan olan İşçi Partisi Lideri Tony Blair ile dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac arasında yapılacaktı. Fakat Irak saldırısı bu anlaşmanın günümüze kadar sarkmasına neden oldu.
‘AVRUPA ORDUSU DEĞİL’
Yapılan anlaşmanın, daha önceki “Avrupa Ordusu” tartışmalarını da gündeme getirmesi sonucu, bir açıklama yapan İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, bu anlaşmaların Avrupa Ordusu ile ilgisi olmadığını ve İngiltere’nin bu orduya karşı çıkacağını söyledi. Fox, ortak bir ordunun egemenlik sorununu da gündeme getireceğini ve egemenlikleri yok edeceğini savunuyor.
Avrupa ülkeleri arasında en fazla savunma harcamasına sahip iki ülkenin gücünü birleştirmiş olması, bir çok çevreyi de tedirgin ediyor. ABD bu duruma henüz net bir tutum almazken, bazı Avrupa ülkeleri de dikkatle izliyor. İngiltere yıllık bütçesinden yüzde 2.5’ini savunmaya ayırırken, Fransa yüzde 2.3’ünü ayırıyor. İki ülkenin toplam harcaması, NATO üyesi Avrupa ülkelerinin toplam savunma bütçesinin yarısını oluşturuyor. Ve bu harcamalar kısılmayacak. Tam tersine bazı bölümlerde daha fazla harcama yapılacak.
İngiltere’de, geçtiğimiz 6 Mayısta iktidarı kaybeden İşçi Partisi, yapılan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın ülke bağımsızlığını ve egemenlik düzeyini düşürdüğünü, Cameron’un tehlikeli işlerle uğraştığını belirtti.
Bazı koalisyon hükümetinin milletvekilleri de anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor. (Londra/EVRENSEL)
Arif Bektaş

Evrensel'i Takip Et