29 Kasım 2010 00:00
Kumlanmış kot üretimini durdurun!
GÜNÜN YAZILARI
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi ve Clean Clothes Campaign tarafından ölümcül slikozis hastalığına neden kumlanmış kotların satışının durdurulması için başlatılan Kumlanmış kot üretimini ve satışını durdurun! kampanyası başladı.
Kampanya için Garaj İstanbulda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya uluslararası konfeksiyon işçileri örgütü Clean Clothes Campaign aktivisti Wyger Wantholt, Christoper Riddselius ve Kot Kumlama İşçileri İle Dayanışma Komitesi Üyeleri Yeşim Yasin ve Abdülhalim Demir katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan Yasin, işçi hakları örgütleri olarak kot kumlamanın tüm dünyada yasaklanması için bir araya geldiklerini ve onlarca sendika ve emek hakları alanında etkinlikler sürdüren sivil toplum örgütleri ile birlikte yasaklama konusunda hükümetleri cesaretlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
FİRMALAR BU YÖNTEMDEN VAZGEÇMELİ
Kot kumlama probleminin 1990lı yıllarda ortaya çıktığını belirten Yasin, bunun ise moda sonucunda geliştiğini ve bununla birlikte ise kot kumlama denilen ayrı bir sektör ortaya çıktığını söyledi. Yasin ayrıca kumlanmış kotların fiyatlarının bu türden herhangi bir işleme tabi tutulmamış olan kotlardan daha yüksek olduğunu ifade ederek, bu nedenle kot üreticilerinin bu yolu kullandıklarını belirtti. Sağlık risklerinin son derece yüksek olduğu ve kot kumlamanın ölümcül sonuçlarını göz önünde bulundurarak tüm kot firmalarını kot kumlama işine son vermeye çağıran Yasin, Ayrıca firmaların bu işi ucuz maliyet için yaptırdıkları taşeronlar da bu yöntemi kullanmaktan vazgeçmelidirler diye konuştu.
1200 HASTA KOT KUMLAMA İŞÇİSİ VAR
Yasinin ardından konuşan Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi ve aynı zamanda eski bir kot kumlama işçisi olan Abdülhalim Demir ise, kot kumlamanın işçi sağlığı üzerinde yarattığı tahribatlara dikkat çekti. Kot kumlamada kullanılan slikoz maddesinden kaynaklı bu güne kadar 1200 kayıtlı hastanın olduğunu ifade eden Demir, 46 işçi arkadaşlarını ise bu yöntem yüzünden kaybettiklerini söyledi. Demir ayrıca kot kumlama işçilerinin yüzde 98inin sigortasız çalıştırıldıklarını şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yapması gerekenin ise tüm işçilere iş göremez belgesi vermesi ve bu yaşadıkları sıkıntılardan dolayı da kendilerine insanca bir yaşam koşullarını sağlayacak maaş bağlaması gerektiğini kaydetti. Demir; Doğru yoldayız, yavaş ancak emin adımlarla yürüyoruz. Kısa bir süre önce bir yasa taslağı hazırlayarak Çalışma Bakanlığına sunduk. Eğer bu yasa yürürlüğe girerse mücadelemizde en büyük adımı atmış oluruz dedi.
ULUSLARARASI MÜCADELE SÜRECEK
Son olarak konuşan Clean Clothes Campaign aktivisti Christoper Riddselius da Avrupada kot kumlama işçilerinin durumlarına ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi. Riddselius, çalışmalarında büyük firmaların kot kumlama işini taşeron şirketler aracılığıyla en çok yaptırdıkları ülkelerden birinin ise Türkiye olduğunu söyledi. Riddselius ayrıca İsveçte şirketlerle sürdürdükleri diyaloglar ile altı büyük markanın kot kumlama tekniğinden vazgeçtiğini ve şu ana kadar kendilerine kot kumlama tekniğinden vazgeçeceklerini teyit etmeyen markalarında ölümlere son vermek için bu teknikten vazgeçmeleri gerektiğini söyledi. (İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et