1 Aralık 2010 00:00
Başka Diyarbakır yok!
DİYARBAKIRda Tarihi Suriçi semtini adeta Açık Hava Müzesine dönüştürecek olan ve kısmen tamamlanan Kültür Sokağı Projesinde maddi sıkıntılar nedeniyle zorluklar yaşanıyor. Proje kapsamında 2 milyon Avro harcandığını ancak projenin bitmesi için 2-3 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirten Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Başka Diyarbakır yok diyerek duyarlılık çağrısı yaptı.
Diyarbakırın merkez Sur İlçesinin Suriçi semti içinde 1,5 kilometre uzunluğundaki alanda 162 eski Diyarbakır evi, 16 Kilise, 28 Cami, 32 çeşme ile birçok han ve hamam bulunuyor. Günümüze değin korumasız bırakılan tarihi yapılar, büyük oranda doku kaybı yaşamış durumda. Tarihi yapıları onarmak ve kullanılır hale getirmek için Kültür Sokağı Projesi ile kolları sıvadıklarını belirten Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, 2-3 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Sur Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Diyarbakır Ticaret Odasının desteklediği projeye ilişkin ekonomik kaynak nedeniyle durma noktasına geldiği belirtiliyor. Diyarbakırın çok kültürlü, çok kimlikli, çok inançlı ve çok dilli bir kent olduğunu söyleyen Demirbaş, 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakırın 7 bin 500 yıllık geçmişi olduğunu belirtiyor. Kültür Sokağı Projesi ile Sur içini bir Açık Hava Müzesi Kent haline getirmeye çabaladıklarını belirten Demirbaş, şunları belirtiyor: Diğer yandan amacımız kentte bulunan Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Ermeni, Süryani, Keldani, Alevi ve Yezidi inancına mensup halkları bir araya getirerek, bir arada yaşanabilirliği kanıtlamaktır. Bu amaçla, Xançepekte (Yenikapı) bulunan 4 ayaklı Minare, Keldani Katolik Kilisesi, Ermeni Kilisesi ve Havra da restorasyon çalışmaları başlattık. Bu çalışmalar esnasında tarihi yapıların üzerine inşa edilen birkaç binayı kamulaştırıp yıktık. Tavanı çökük olan ve Ortadoğuda önemli bir mabet olan Surpgregos Kilisesinin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Keldani Kilisesinin restorasyonu kısmen yapılıyor. Yine Havranın da restore edilebilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.
Projede önemle dikkat edilmesi gereken hususun zihniyet değişimi olduğuna işaret eden Demirbaş, bu bakımdan AB ve ABDde yaşayan Alevi, Yezidi, Süryani ve Müslümanlara projenin tamamlanabilmesi için destek çağrısında bulundu. Projenin daha iyi anlaşılabilmesi için önümüzdeki süreçlerde panel ya da sempozyum düzenlemeyi düşündüklerini aktaran Demirbaş, Umuyorum Diyarbakır, Ortadoğunun orta yerinde hak ettiği tarihi değere de kavuşacak. Çünkü başka Diyarbakır yok diyoruz şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)
Metin İnan
Evrensel'i Takip Et