17 Aralık 2010 00:00

ABD, tarihin en büyük sızıntısı için dava açtı


ABD, tarihinin en büyük çevre felaketine neden olan Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili aralarında BP’nin de bulunduğu 8 şirkete dava açtı.
Beyaz Saray, şirketlerin hiçbir kısıtlama olmaksızın, tüm temizlik ve zarar görenlerin masraflarını karşılamasını istiyor. İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, davada BP’nin suçlu bulunması halinde 21 milyar doları aşan bir ceza ödemek zorunda kalabileceğini belirtti. Bu cezanın, şirketin sızıntıdan zarar gören bölge halkına yapılacak tazminat ödemeleri için oluşturduğu 20 milyar dolarlık fonun üzerine ekleneceği kaydedildi. Dava dilekçesinde, şirketlerin temiz su ve petrol kirliliği yasaları uyarınca cezalandırılması isteniyor.
Meksika Körfezi açıklarındaki Deepwater Horizon adlı petrol platformunda meydana gelen patlamada 11 işçi ölmüş ve milyonlarca varil petrol bir kaç ay boyunca bölgeye sızmıştı. Sızıntı, ABD tarihindeki en büyük çevre felaketine yol açmıştı.
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, davada 20 Nisandaki patlamanın şirketlerin güvenlik ve faaliyet kurallarını ihlal etmesi nedeniyle meydana geldiğini iddia edeceklerini söyledi. BP ise, dava açılmasının, şirketin sorumlu ya da iddiaların geçerli olduğu anlamına gelmediğini iddia etti. Şirket, hükümetin yapacağı soruşturmalarda işbirliği yapma ve sızıntıyı temizleme taahhütlerini yerine getirmeye devam edeceğini de kaydetti.
Sızıntıyla ilgili daha önce 300 dava açılmış ve bu davalar New Orleans’taki bir federal mahkemede birleştirilmişti.
BİR SIZINTI DAAZERBAYCAN’DA
Öte yandan, The Guardian gazetesi ise, WikiLeaks’in yayımladığı son belgelerde, BP’nin 2008 yılında Azerbaycan’da işlettiği doğal gaz yataklarında Meksika Körfezi’ndekine benzer bir kazanın yaşandığının ortaya çıktığını yazdı.
Gazetenin yer verdiği yazışmalarda, diplomatların, doğal gaz patlamasından sonra BP’nin, 212 işçiyi tahliye edebildiği için şanslı olduğunu söylediğini aktardı. Belgelerde ayrıca, patlama sonucu oluşan sızıntının iki doğal gaz yatağının kapatılmasına ve aylar boyunca günlük en az 500 bin varillik üretim kaybına yol açtığı kaydedildi. Belgede, “Gaz enjeksiyonundan dolayı oluşan patlama nedeniyle platformda çok çamur var. BP, bu patlamanın ve gaz sızıntısının nedenini bulmak için yardımcı oluyor” denildi.
2009 yılındaki bir başka belgede ise BP’nin Azerbaycan’daki patlamanın ve sızıntının nedeninin “Kötü betonlama” olduğunu düşündüğü kaydedildi. Gazete, belgelerde, BP’nin bu sızıntıyla ilgili ortaklarına çok az bilgi verdiğinin ortaya çıktığını da yazdı.
Guardian, yayımlanan diğer belgelerde de Azerbaycan Cumhurbaşkanının BP’yi, ülkesinden 10 milyar dolarlık petrol çalmakla, Hazar Denizi bölgesinde gaz rezervleri oluşturmak için şantaj yapmakla suçladığını kaydetti.

Evrensel'i Takip Et