23 Aralık 2010 00:00
OZERKLiK TALEBiNE MERKEZiYETCi YANIT
GÜNÜN YAZILARI
AKP Hükümetinin Yüksekova ve Cizre ilçelerini il yapmaya hazırlanıyor. Ancak son dönemlerde yaşanan gelişmeler ve bu iki ilçeyi gündeme getiren olaylara bakıldığında hükümetin bu kararının iyi niyetli bir çabanın ürünü olduğunu söylemek olanaksızlaşıyor. Son haftalarda Kürtlerin yüksek sesle dile getirdiği Demokratik Özerklik talebine sert tepki gösteren hükümetin seçim sürecine girilirken Bölgenin en hareketli iki ilçesine ilişkin planı Başbakan Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hakkari ve Şırnaka yönelik özel çalışma yürütecekleri, bu iki ili özel olarak ele alacakları sözlerini akıllara getirdi.
Bölgede bir çok kez kitlesel sokak gösterileriyle gündeme gelen ve BDPnin çağrılarına en aktif biçimde cevap veren kentlerin başında gelen Cizre ve Yüksekovaya ilişkin planın sinyalleri aylar önce verilmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan, 16 Eylülde 9 sivilin hayatını kaybettiği bombalı saldırı ardından Şırnak ve Hakkari için özel bir çalışma yürüteceğiz demiş, ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hakkari ve Şırnaka giderek, Bu çalışmalarımızın hepsi büyük, kapsamlı bir stratejinin parçalarıdır demişti. PKK Lideri Abdullah Öcalan da bir süre önce avukatlarıyla yaptığı görüşme de Yüksekovaya özel vurgu yapmış Demokratik ulusun inşası için Yüksekova örneği yaygınlaştırılmalıdır demişti.
VALİLER ATANACAK KOLLUK KUVVETİ SAYISI ARTACAK
Bir süredir Hakkari ve Şırnaktaki örgütlülüğü dağıtmak, kontrol altına almak için çalışma yürüten hükümet, sonunda Çözümü her iki ili bölmekte buldu. MGKda yapılan tartışmaya göre, Hakkari ve Şırnakın En dinamik ilçeleri olan Yüksekova ve Cizre il yapılacak, yeni valiler atanacak, kolluk kuvveti sayısı artırılacak ve söz konusu iki bölge Denetim altına alınacak. Hükümet son günlerdeki örgütlülük düzeyi ve sokak muhalefetiyle öne çıkan Hakkari ve Şırnakı bölmeyi amaçlıyor. Milliyet gazetesinin haberine göre, Cizreye Şırnakın İdil ve Güçlükonak ilçeleri dahil edilerek 82. il, Yüksekovaya ise Hakkarinin Şemdinli İlçesi dahil edilerek 83. il yapılacak. Daha önce yine Güvenlik gerekçesiyle Batman ve Şırnak il yapılmıştı.
ÖNCE MGKDA GÜNDEME GELDİ
Konu ilk olarak geçen ağustos ayında hükümetin gündemine geldi. Bölgede gittikçe artan örgütlülük düzeyi ile ve güvenlik açısından denetimine alınmaması nedeniyle hükümet yeni arayışlara girdi. Hükümet, bölgenin her iki dinamik ilçesindeki idari yapıyı değiştirecek bir takım tedbirler alınması gerektiği üzerinde yoğunlaşarak ilçe merkezlerinde nüfusa oranla kolluk kuvveti sayısını ve devlet memurları nüfusunu artırmayı amaçlayan tedbirler üzerinde durulması gerektiği düşüncesine vardı. Konu ilk olarak 19 Ağustos tarihinde yapılan MGK toplantısına geldi ve hükümet bu yönlü talebini askerle de paylaştı. Hem asker hem de hükümet kanadı, iki bölgede de Mutlaka denetim sağlanması gerektiği konusunda fikir birliğine ulaşarak çalışmaların derinleştirilmesini kararlaştırdı.
ATALAYIN GEZİSİ İLE PLAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Bu toplantılara paralel olarak Hakkaride ilk olarak KCKnin eylemsizliğinin ilan edildiği 23 Ağustos 2010 tarihinde Pehlivan Mahallesindeki Hacı Sait Camisi İmamı Aziz Tan öldürüldü. Tanın ölümüyle birlikte hükümetin ve hükümete yakın çevrelerin PKKye yönelik suçlamaları arttı. Hemen arkasında 7 Eylülde de Hakkaride eylemsizlik pozisyonunda bulunan 9 HPGli çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Bayram arifesinde yaşanan olay nedeniyle BDP ve Kürtler bayramlaşma programlarını iptal etti. Bölgede tansiyon yükselirken, hükümetten konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Bu olayın etkisi henüz geçmemişti ki 16 Eylülde Durankaya beldesine bağlı Geçitli köyü yolu üzerine döşenen ve askeri noktaya çok yakın bir yerde infilak eden mayın patlaması sonucu 9 köylü yaşamını yitirdi. Olayın hemen ardından herhangi bir araştırma yapılmadan PKK suçlandı. Bu gelişmelerden sonra Hakkaride Güvenlik zafiyeti görüntüsü oluşturulurken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay Hakkariyi ziyaret etti.
GÜVENLİK VE EKONOMİ İLE HİZAYA GETİRME PLANI
Hakkariye ilişkin yeni tedbirler alınacağını burada açıklayan Atalay, Güvenlik ve özgürlük konusunu dengeli yürüteceğiz. Bu manada bundan sonra ülkemizin her köşesinde ve bu bölgede farklı uygulamalar, gelişmeler ve tedbirler göreceksiniz. Hiç kimse kimseyi tehdit edemeyecek. Kimse kimseye korku veremeyecek. Her şehrimiz, bütün şehirlerimiz gibi güvenli olacak. Bunun da çalışmalarını yapıyoruz açıklamasında bulunmuştu. Aynı içerikte Başbakan Erdoğan da benzer açıklamalar yaptı. Konu daha sonra 27 Ekim tarihinde yapılan MGK toplantısına yeniden getirildi. Daha önce birçok güvenlik bölgesi ilan edilen bölgeye dair hükümettin Söz konusu ilçelerin statülerini değiştirme planı üzerinde duruldu. Buna göre, köyleriyle birlikte 82 bin Nüfuslu Cizre ile 102 bin Nüfuslu Yüksekova il yapılacak, buraya daha fazla kolluk kuvveti ve devlet memuru yerleştirilecek, yapılacak bir takım ekonomik yatırımlarla da bölge halkının PKKye verdiği desteğin önüne geçilmesi amaçlanıyordu. Plan MGKda kabul gördü ve hükümete çalışmaları yürütme yetkisi verildi. Bölgede 200 bin nüfusu olan Mardinin Kızıltepe ilçesinin il olma talebi ise yıllardır görmezden geliniyor.
(HABER MERKEZİ)
ÖZAL DA BATMAN VE ŞIRNAKI İL YAPMIŞTI
Cizre ve Yüksekovanın il olması halinde Türkiyenin 82. ve 83. illeri kurulacak. Cizre, halen Şırnak il sınırları içindeki Güçlükonak ve İdil ilçelerini içine alarak 82.; Yüksekova ise Türkiye-Irak-İran sınır üçgenindeki Hakkarinin Şemdinli ilçesini içine alarak 83. il olacak. Turgut Özal da, Güvenlik kaygılarıyla Siirtin Batman ilçesiyle Mardinin Şırnak ilçesini il statüsüne yükseltmişti.
Evrensel'i Takip Et