23 Aralık 2010 00:00
HÜKÜMET BELEDİYE İŞÇİLERİNİ TASFİYE EDİYOR!
MECLİSTE görüşülen torba yasa nedeniyle 50 bin belediye işçisinin farklı kurumlara gönderilmesinin ve belediye hizmetlerinin taşerona terk edilmesinin amaçlanması nedeniyle eylemler devam ediyor.
Adanada DİSK Bölge temsilciliği önünde bir araya gelen DİSKe bağlı sendikalar ile Genel-İş üyesi yaklaşık 600 işçi katıldı. Eyleme KESK, EMEP, Halkevleri de destek verdi. DİSK Bölge binası önünde bir araya gelen işçiler, AKP yasanı al başına çal, yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz, yaşasın işçilerin birliği sloganları ile Cemalpaşa Postanesine kadar yürüdüler. Burada basın açıklamasını yapan Bölge temsilcisi Kemal Aslan, AKPnin alışkanlık haline getirdiği yeni bir yıkım yasasının daha işçileri hedef aldığına dikkat çekti. Birbirinden farklı konuları içeren torba yasa ile 50 bin belediye işçisinin tasfiye edilmeye çalışıldığını dile getiren Aslan, yasa ile örgütlülüğünde dağıtılmaya çalışıldığını ifade etti.
Yasa ile belediyelerden sürülen işçilerin sendikasız, toplu sözleşmesiz çalışmaya mahkum edileceğinin altını çizen Aslan, belediye işçilerinin de TEKEL işçileri gibi geçici işçi statüsüne geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Yasanın belediye hizmetlerinin taşerona devredilmesinin de önünü açacağına dikkat çeken Aslan, işçiler ve kamu emekçileri ile ilgili yasaların torba yasadan çıkartılmasını istediklerini belirtti. Açıklamanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına ve Başbakanlığa faks çekildi.
YASA BİRÇOK HAK GASPINA YOL AÇIYOR
DİSK/Genel-İş Sendikası Sinop Şubesi önceki gün yaptığı basın açıklamasıyla Torba yasayı protesto etti. Hükümetin artık alışkanlık haline getirdiği yeni bir torba yasayla daha karşı karşıya olunduğu belirtilen açıklamada, Hükümet, bu yöntemle, birçok düzenlemeyle birlikte, kamuoyunun gözünden kaçırmak istediği düzenlemeleri yasalaştırmaktadır.
Hiçbir demokratik ülkede uygulanmayacak bu yöntemle kamuoyunun benimsemeyeceği birçok düzenleme gözden kaçırılmakta ve birçok hak kaybının yolu açılabilmektedir.
Başbakanlık tarafından Meclise sevk edilen torba yasa tasarısında bazı kamu alacaklarının affının yanı sıra belediye işçilerinin tasfiyesine yönelik hükümlerin de yer aldığını vurgulanan açıklamada, Daha önce 21.04.2010 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile başlatılan tasfiye genişletilerek yasa tasarısına dönüştürüldü. Fazla tepki çekmesin diye bir torba yasanın içinde birbirleriyle hiç ilgisi olmayan konuların arkasına tek bir maddeyle ekleme yapılıverdi.
Bu tek madde ile yaklaşık 50 bin belediye işçisi belediyedeki işlerinden edilerek Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında iradeleri dışında hizmetli gibi çalıştırılamaya zorlanacaktır denildi.
Yasa tasarısıyla belediyelerden sürülen işçiler sendikasız,toplu sözleşmesiz çalışmaya mahkum edilecekler ve şu anda geçerli olan toplu iş sözleşmeleri bittiği anda sahip oldukları ekonomik ve sosyal hakları kaybedeceklerdir. Belki de TEKEL işçileri gibi 4-c pozisyonu içine alınarak geçici personel statüsüyle ne işçi ne memur olmadan çalışmaya zorlanacak, birkaç yıl sonra da işlerinden edileceklerdir denilen açıklamada
Bütün sendikalar, Konfederasyonları, siyasi partileri ve emekten yana bütün kişi ve kuruluşlar tasarıya karşı çıkmaya çağırılırken başta yerel yönetimlerde çalışan işçilerle ilgili düzenleme olmak üzere işçiler ve kamu çalışanları ile ilgili düzenlemelerin torba yasa tasarısından çıkarılması istendi.
TORBA YASA GERİ ÇEKİLSİN
İstanbul Küçükçekmece Belediyesinde çalışan Genel-İş üyesi emekçiler torba yasayı protesto etti. Küçükçekmece Belediyesi Yapı ve Yol İşleri Müdürlüğü önünde bir araya gelen işçiler buradan sloganlarla Sefaköy Postanesine yürüyerek burada açıklama yaptılar. Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Hakkı Karabulut, 50 bin belediye işçisini yok sayan torba yasayı kabul etmediklerini ifade etti. Tasarıda yer alan tek bir madde ile 50 bin işçinin istekleri dışında yerlerinin değiştirilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Karabulut, tüm sendikaları, emekten yana kurumları torba yasaya karşı çıkmaya çağırdı. Karabulut, eylemlerinin artarak devam edeceği uyarısında da bulundu. Genel-İş üyeleri açıklamanın ardından, Çalışma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlıka tasarının geri çekilmesi için mektup gönderdi. (HABER MERKEZİ)
Belediye işçilerinden torba yasaya tepki
Ordu Belediyesinde Belediye-İş Sendikasında örgütlü olan işçiler hükümetin hazırladığı torba yasaya tepkilerini sendika binasından PTT binasına kadar yürüyerek dile getirdiler. İşçiler yürüyüş boyunca ve basın açıklaması sırasında Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek, İşçilerin birliği sermayeyi yenecek sloganları attı. Postane önünde yapılan taslak yasa ile ilgili basın açıklamasından sonra 500 işçi Başbakana, İçişleri Bakanına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına mektup gönderdi.
Basın açıklamasında Torba Yasa taslağına tepki gösteren Selim Yöndem, Ordu Belediyesinde norm kadroya göre 218 işçi fazlalığı olduğunu belirtiyorlar. O zaman neden soruyoruz. Fazlalık varsa neden 400 taşeron işçi çalıştırıyorsunuz? Bu mantık işçileri köleleştirmektir.dedi.
Yerel seçimde aday olanlara ve partilere sesleniyoruz. Neredesiniz seçim zamanında yanımızda olduklarını söyleyenler neredesiz? Bugün yanımızda olmayanlar seçim zamanı da yanımıza gelmesinler. diyerek duyarsızlığa tepki gösterdi.
Belediye İş Başkanı Selim Yöndem hükümetin hukuk dışı olan tasarıyı derhal geri çekmesini isteyerek, Çalışma yaşamına dair alınan tüm kararlar, tüm sosyal tarafların görüşleri alınarak yeniden düzenlemelidir dedi.
Evrensel'i Takip Et