29 Mart 2006 22:00

Turizmin kalbine gökdelen

Ofer-Kutman ortaklığının, Özelleştirme İdaresi'nden aldığı eski Fransız Tatil Köyü arazisinde uygulamak istediği proje Kuşadası'nı ayaklandırdı. Ofer-Kutman ortaklığının 'turistik tesis' olarak geçtiğimiz hafta sonunda açıkladığı projeye göre 323 dönümlük alanda 30 katlı iki, 15 katlı dört binanın yanı sıra 600'ü aşkın villa yer alacak. Hükümetin Kıyı Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı Taslağını kamuoyuna açıklamasından bir gün sonra Ofer-Kutman'ın bu projeyi duyurması, "Gene bu ikili için yasa değişikliği yapılıyor" yorumlarına neden oldu.

Projeye karşı toplantı CHP Kuşadası İlçe Örgütü'nün proje konusundaki çağrısı üzerine Derici Otel'de bir toplantı yapıldı. Toplantıya meslek örgüteri, dernek temsilcileri, CHP'li ve bağımsız belediye meclis üyeleri ile turizmciler katıldı. Konuşmacılar, Kıyı Yasası'nda yapılması tasarlanan değişikliklerin, Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası'nın yeşil kalmış tek bölgesini betonlaşmaya açma çabalarıyla aynı döneme denk gelmesinin rastlantı olmadığını vurguladı. Daha önce "Yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız" diyen ve çıkarılan yasayla Kuşadası Limanı'na 56 işyeri yapılmasının yolunu açanların yine yasa değişikliği peşinde olduğu öne sürüldü. Ofer-Kutman ortaklığının amacının hiçbir şekilde turizm olmadığını belirten konuşmacılar, "Turizm yatırımı yapacak olan, turizme yönelecek olan, turizm fuarlarını gezer. Tur operatörleri ve acentecilerle diyalog kurar. Ofer-Kutman ise Cannes'teki emlak fuarına katılmayı tercih ediyor" diyerek Kuşadası'nın turizm yatırımı dışında hiçbir yatırıma tahammülünün olmadığına dikkat çekti.

Yabancılara mülk satmanın kamuflajı Toplantıya katılanlardan CHP Kuşadası İlçe Başkanı Nail Özazman, Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası üzerine hesaplarının bitmediğini belirterek kıyıların talanına karşı çıkmak ve konuyu Türkiye'nin gündemine taşımak için çaba göstereceklerini söyledi. Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul ise sunulan projenin yabancılara mülk satmanın kamuflajı olduğunu söyledi. Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Adil Geçim, mevcut imar planına göre buranın 0.20 imar yoğunluğu olduğunu hatırlatarak, "Hazırlanan projeye göre 0.80 imar hakkı isteniyor. Komple bir arazi olarak düşünüldüğünden 325 dönümlük arazide yollar, sosyal donatı alanları, parklar çıkarılmadığı için bu oran 1.20 olarak kabul edilir. Türkiye'de az bulunan cennet gibi bir yere belirtilen yükseklikte kat kabul edilemez" dedi. Yaklaşık iki saat süren toplantıda projeye ve yeni kıyı yasası hazırlığına tepkinin, hazırlanacak ortak bildiriyle TBMM başta olmak üzere, ülke geneline yayılması benimsendi.

Evrensel'i Takip Et