2 Mart 2006 23:00

Kıraç'ın ulaşım çilesi bitmiyor

Her sabah binlerce işçinin fabrikalara ulaşmak için sokaklara döküldüğü Kıraç'ta ulaşımdaki özel sektör hakimiyeti halkı canından bezdirdi. Her dört dakikada bir özel halk otobüslerinin hareket ettiği beldede, İETT araçları sadece saat başlarında çalışıyor. Kıraç Kent Konseyi'nin, İETT seferlerinin artırılması için başlattığı imza kampanyası ise halktan yoğun ilgi gördü. Bugüne kadar 3 bin imza ile seslerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne duyurmaya çalışan Kıraçlılar, Yenibosna dışında Bakırköy, Topkapı gibi merkezlere de seferler düzenlenmesini talep ettiler.

Hastaneye bile ulaşamıyorlar Ulaşım sorunları yüzünden hastaneye gitmek için bile önce Yenibosna'ya ardından Bakırköy'e gidebildiklerini söyleyen Kıraçlılar, Kıraç Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nden bu sorunu bir an önce çözmesini istediler. Gazetemize sorunlarını aktaran belde sakinleri, sadece seçimlerde hatırlanmaktan şikayetçi. Özel halk otobüslerinin ulaşımda "alternatifsiz" olması, bu araçların muavinlerinin yolculara hakaret etme haklarını kendilerinde görmesine de neden oluyor.

Mavi kart kullanılamıyor Halk, İETT'nin "mavi kart" gibi uygulamalarından da yararlanamıyor. Kıraçlı öğretmen Sevim Ayan, "Benim mavi kartım var, fakat hiçbir işe yaramıyor. Çünkü ortada İETT aracı yok. Göstermelik birkaç tane koymuşlar, ama binmek için bir saat beklemek gerekiyor" dedi. Belediye başkanına bu sorunu ilettiklerini ancak başkanın "Sadece not tutmakla yetindiğini" söyleyen Ayan, İETT araçlarının sayısının arttırılmasını ve Yenibosna dışındaki merkezlere de seferler düzenlenmesini istediklerini vurguladı. 8 yıllık Kıraçlı ev hanımı Aysel Uçar ise ulaşım sorunları nedeniyle çok zorluklar çektiklerini şu sözlerle aktardı; "Hastamız oluyor, hastaneye götüreceğiz, ama İETT otobüsü yok. İETT 1.30 lira, halk otobüsü 1.80 lira. İETT olmadığı için mecburen daha pahalı fiyata halk otobüsüne biniyoruz. Hastanelerin olduğu yere direk arabada yok. Önce Yenibosna ardından Bakırköy yapmak zorunda kalıyoruz. Birilerinin bunu çözmesini istiyoruz"


Üç bin imza toplandı Seyit Aslan (Kıraç Belediye Meclis Üyesi ve Kent Konseyi Yöneticisi ) : Yerel Yönetimler Yasası ile bir nevi yerel yönetim meclisi gibi faaliyet göstermeye başlayan kent konseyleri okul müdürlerinin, esnafların, mahallede yaşayan vatandaşların sendikacıların, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcilerinin de içinde bulunduğu geniş meclisler. Kıraç Kent Konseyi, Belediye Meclisinin onayını da almış, resmi bir organ. Sekiz kişilik bir yönetimi var. Kıraç halkı İETT otobüsleri olmadığı için mağduriyet yaşıyordu. Konseye gelen şikayetler üzerine imza kampanyası başlatarak, toplanan imzaları İETT Genel Müdürlüğüne teslim etme kararı alındı. Şu ana kadar 3 bin civarında imza toplandı. İstanbul içinde yaşayan biri 85 milyon vererek mavi kart alıp sınırsız seyahat etme hakkına sahipken, Kıraçlı bu haktan mahrum bırakılıyor. Bizim talebimiz İETT otobüslerinin arttırılması ve ek seferler konması. Yenibosna dışındaki merkezlere de sefer düzenlenmesini talep ediyoruz.


GÖRÜŞLER..GÖRÜŞLER.. 'Özel otobüslere mahkum edildik' Ali Kaya (işçi) Oğlum öğrenci. Mavi kartı var ama İETT olmadığı için kullanamıyor. Burada yaşayanlar zaten dar gelirli insanlar, kimsenin halk otobüsüne verecek parası yok. Bizi özel otobüslerine binmeye mecbur bırakıyorlar. Alternatifleri olmadığı için adamlar çok rahat; yolculara son derece kaba davranıyorlar. Büyükşehir Belediyesi bu sorunu çözmeli. Halkın mağduriyeti görmezden gelinemez. Gülay Dudu (ev hanımı) Burası büyük bir sanayi merkezi, bu nedenle rantı fazla olan bir bölge. Seçim döneminde bütün partiler buraya üşüşüyor. Seçimden sonrada bütün sözler unutuluyor. İETT yok, doğalgaz yok. Bir tane bile çocuk parkı yok, yakınlarımızda bir lise yok. Kimse ilgilenmiyor. Kıraç'ta sanayi var, bu yüzden belediyenin bir sürü geliri var, ama nereye gittiğini, neye harcandığını biz bilmiyoruz.

Evrensel'i Takip Et