Çiçek: Motivasyonu düşürecek haber yapmayın!
Konuşmasına bilgilendirme ile başlayan Çiçek, “Yeni anayasa yapım sürecine ilişkin bugüne kadarki gelişmeleri sizlerle paylaşmak, demokratik ve katılımcı bir anayasa yapılması konusunda görüş ve önerilerinizi almak üzere sizlerle bir araya geldik. 1982 Anayasası’na yönelik eleştiriler neredeyse anayasanın kabul edildiği günün ertesi başlamıştır. 1983 yılından bugüne kadar da eleştirilerin dozu artarken, yeni anayasa ihtiyacı da güçlü bir şekilde dile getirilmiştir. Geçmiş dönemlerde gerek siyasi partiler, gerekse meslek kuruluşları tarafından alternatif anayasa çalışmaları yapılmıştır. Hatta bazen tek başına bazı arkadaşlarımızın da yaptığı anayasa çalışmaları vardır. 1993 yılında artan çalışmalarla çok sayıda siyasi parti tarafından anayasa taslakları hazırlanmıştır” diye konuştu.
‘BİREY ODAKLI ANAYASA’ YAPMAK İSTİYORLARMIŞ!
Cemil Çiçek, birçok defa değişiklikler yapılan, çok sayıda maddesi değişikliğe uğrayan anayasanın bütün bunlara rağmen üzerindeki vesayet gölgesi ve darbe anayasası imajını atamadığını, halk tarafından da benimsenemediğini söyledi. Anayasayı restore ederek demokrasinin evrensel standartlarına ulaşılamayacağının açık olduğunu belirten Çiçek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı, çoğulcu demokrasiye uygun düzen ancak yeni bir anayasanın kabulüyle mümkündür. Birey odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan bir anayasa yapmak istiyoruz. Toplumda yeni anayasa konusunda ciddi bir beklenti oluşmuştur. Türkiye ve milletimize yakışır yeni bir anayasa yapabilmeliyiz. Ülkemizi geleceğe taşıyacak, hepimizin içinde kendisini bulacağı bir toplumsal sözleşmeyi hayata geçirmeliyiz. Kamuoyu ve siyasi partilerimizde bu konuda oluşan mutabakat, en büyük avantajımız. Milletimizi hayal kırıklığına uğratma şansımız olmadığı inancındayız” dedi.
ÇİÇEK, GÜLLÜK GÜLİSTANLIK BİR MEDYA İSTİYOR
Etrafındaki ülkeler için örnek gösterilen Türkiye’nin bu tarihi süreçten çıkabilmesinde yazılı ve görsel basının temsilcilerine de büyük görevler düştüğünü söyleyen Çiçek, “Biz de ilk defa bu yol ve yöntemlerle anayasa çalışması yapıyoruz. Hata yapabiliriz, eksiklerimiz olabilir. En az hatayla bu süreci tamamlamak istiyoruz” diyerek medya temsilcilerinden destek istedi. Çiçek, “Gazeteci gözüyle baktığımızda, uzlaşmalardan çok anlaşmazlıkların haber niteliği taşıdığı görülebilir. Amacımız üzüm yemek olmalı, bağcıyı döven haberler komisyon üyelerinin ve toplumun motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. Bu konuda siyasi partiler, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerine de önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir” açıklamasında bulundu. Anaysa Komisyonu’nda bulunan BDP’li Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın KCK adı altında tutuklanarak cezaevine konulmasını unutan Çiçek’in, güllük gülistanlık bir medya istemesi dikkat çekti.
Anayasa hazırlama süreci için hazırlanan web sayfası hakkında da bilgiler veren Çiçek’in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. (İstanbul/DİHA)
Evrensel'i Takip Et