29 Aralık 2005 23:00

İstanbul Harb-İş bölündü

Harb-İş Sendikası'nda bir süredir yaşanan sıkıntılı süreç, Adana Şube Başkanı Orhan Şener ile Şube Mali Sekreteri Memduh Keleş'in 6 ay süreyle sendikadan ihraç edilmeleriyle derinleşti. Tartışmalar devam ederken, İstanbul Şubesi'nin de Anadolu ve Avrupa yakaları olarak ikiye ayrılması kararlaştırıldı. Sendikanın 18-19 Ekim 2003 tarihinde yapılan genel kurulunda mevcut yönetim iki ayrı listeden oluşmuştu. İstanbul Şubesi Başkanı Nihat Alemdar'ın genel başkan adayı olduğu listeden Enis Sönmez ve Ali Hasetci, mevcut Genel Başkan Osman Çimen'in listesini delerek yönetime girmişlerdi. Sönmez ABD işyerlerinden, Hasetci de Milli Savunma Bakanlığı işyerlerinden sorumlu genel başkan yardımcılıklarına getirildi. Sorunların kaynağının "sendikanın faaliyetlerindeki sıkıntı" olduğunu söyleyen Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Nihat Alemdar, yönetimin icraatlarından memnun olmadıklarını ifade etti. Sönmez ve Hasetci'nin toplantılara katılmalarının engellendiğini ileri süren Alemdar, "sendika bünyesindeki zaaf ve eksiklerden dolayı Genel Sekreter Ahmet Tunbak'ın da mevcut yönetimden koptuğunu" söyledi. Alemdar'a göre sendika 4 kişiyle yönetiliyor.

Olağanüstü talebi Toplam 240 olan üst kurul delegesinden 115'nin noter kanalıyla olağanüstü genel kurul talep ettiğini, merkezin ise bu talebi reddettiğini anlatan Nihat Alemdar, bu arada Ekim 2007'de yapılması gereken Olağan Genel Kurul'un bir yıl erkene, 4-5 Kasım 2006'a alındığına dikkat çekti. Bu kararın da, "sendikanın ekonomik ve sosyal durumu, üye sayısının 33 binlerden 28 binlere düşmesi, sendika gelir gider dengesinin bozulması, 33 bin üyeye göre yapılan bir mali bütçeyle işlevini yerine getiremeyeceği, asıl faaliyetlerini yerine getirmediği, yönetim kadrosunun yeniden düzenlenmesi" gibi gerekçeleriyle alındığını söyledi.

Davalar birleştirilecek Olağanüstü genel kurul talebinin yerine getirilmesi için 18. Ankara İş Mahkemesi'ne dava açtıklarını belirten Alemdar, ilk duruşmanın 18 Ocak 2006 tarihinde yapılacağını bildirdi. Erken olağan genel kurula karşı da dava açtıklarını söyleyen Alemdar, iki davanın birleştirilerek aynı tarihte görüleceğini duyurdu.

'Kaos yaşatılmasın' İhraç kararının Adana şube başkanı ve sekreterinin şubat ayında yapılacak genel kurulda yniden seçilmesini engellemek amacı taşıdığını savunan Nihat Alemdar, şunları söyledi: "ABD işyerlerindeki toplusözleşmeler Milli Savunma Bakanlığı işyerlerinden daha ileri. Enis Sönmez'i yıpratmak istiyorlar. Sendikada geriye gidiş var, seçilmişler değil atanmışlar yönetiyor. Teşkilat yapısında sorun var. 28 bin üyeye göre teşkilat oluşturulmalı. Ondan sonra genel kurul yapılsın. Tüzük tadilatı yapılsın, ikinci bir kaos yaşatılmasın sendikaya. Yeni şube eksiye doğru götürür, ciddi sıkıntı yaşanır, gayri menkul satarak sendika yönetilmez."




'AMAÇ İNTİKAM ALMAK' 5400 üyesi olan Harb-İş İstanbul Şubesi genel merkezin 22 Aralık 2005 tarihli yazıyla, ikiye bölündü. Mevcut şube yönetimine Avrupa Yakası'nda görev yapacağının bildirildiğini aktaran Alemdar, Anadolu Yakası'nda ise işyerlerinden 5 kişinin "mütevelli heyet" olarak atandığını dile getirdi. Alemdar, "Amaçları gücü bölmek, kazanabilecekleri işyerlerini birleştirmek, mevcut yönetimi pasifize etmek" diye konuştu. Alemdar, "tüzüğe ve mali bütçeye uygun olmadığı için", yeni şube açılması kararına karşı üçüncü bir dava açtıklarını da duyurdu. Olağanüstü genel kurul için İstanbul'dan 21 delegenin imza verdiğini belirten Alemdar, "sağda birlik, MHP-AKP çekişmesi" gibi iddiaların doğru olmadığını savundu. Siyasi boyutuyla olaya bakanların olabileceğini fakat, sorunun bu olmadğını, sendikanın görevlerini yerine getiremediğini söyleyen Alemdar, "genel merkezinin amacının intikam almak olduğunu" ifade etti.

Evrensel'i Takip Et