31 Ekim 2011 07:49

Felaket fırsatçılığa değil, halkların dayanışmasına dönüşsün

Şerif Karataş

Van-Erciş depreminde Valilik ve AKP hükümetinin BDP’yi dışlayan tutumu sonucu “iki kriz masası” oluştu. Durum böyle olunca depremzedeler ihtiyaçlarını karşılayabilmek için iki merkez arasında gelip gitmek zorunda kaldı. Bu durum hâlâ tam olarak aşılmış değil. Başbakanın açıklamaları ortaya çıkan bu durumun tamamen ‘ideolojik’ nedenlere dayandığını da ortaya koydu. İktidar olmanın gücünü kullanan Başbakan ve hükümet, basının da desteğini arkasına alarak, BDP’li belediyeyi adeta devre dışı bırakmak için elinden geleni yaptığı. Hedefe yine BDP’li belediye kondu. Başbakan BDP’li belediyeleri “malum belediyeler” diye tabir ederek, o belediyelerin depremzedelere yardım etmediğine dair gerçeği yansıtmayan açıklamalar yaptı. Oysa BDP’li belediyeler deprem yerine ilk yardım götürenlerdi. Hem de gösteriş ve reklam yapmadan, AKP’li Erciş belediyesinin olduğu yere de yardım ettiler. Hatta ilk gün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kurmak istediği aşevinin kurulması bile engellendi. Başbakanın ve bakanların bu tutum ve söylemleri böylesi büyük bir felaketin yaşandığı dönemde depremzedelere yapılan yardımlara ‘ideoloji’ bulaştığını hissettirdi.

Hükümetin bu tutumu, iktidar gücünü de arkasına alarak, depremin dahi yerel yönetimlere dair hesaplara alet edildiğini ortaya koydu. Van’da olduğumuz süre boyunca bu anlayışla sürekli, belediye ile halkı karşı karşıya getirme politikasının devreye sokulduğunu gözlemledik. Belediyenin yapmadığı açıklamalar, yapılmış gibi gösterildi. Bir çok televizyon ve gazete bu konuda hükümetin yanında saf tuttu. Oysa gerçekler böyle değildi! Belediyenin ortak bir kriz masası oluşması konusunda gösterdiği çaba karşılık bulmadı. Valilik üzerinden belediye devre dışı bırakılmak istendi. Belediye başkanı ile valinin bir televizyon kanalında çıktığı canlı yayında valinin bakanlara yönelik eleştirilere cevap vermesi dikkat çekti. Mülki amir olduğunu unutarak konuşan vali adeta hükümetin bir temsilcisi gibi davrandı.

Evet. Belki BDP’ye yerel yönetimlerden gelen gücünü iyi kullanamadığı yönünde bir eleştiri yapılabilir. Halktan aldığı güce daha fazla dayanarak, daha hızlı organize olarak müdahalede bulunabilirdi. Tabii bunu söylerken şunu da hatırlatmak gerekir ki deprem öncesinde BDP’li belediyenin onlarca yöneticisi ve çalışanı gözaltına alınıp, tutuklandı. Bazı eksikliklerin nedeninin tutuklamalarla belediyenin zayıflatılmış olması olduğunu vurgulamak gerekir.
Depremzedelerin yaraların sarılması için dayanışmaya ihtiyacı var. Devlet ekranın yapacağı son ziyaretlerin ardından depremzedelerin yine ‘kaderlerine’ terkedilmesi tehlikesi var.

Ancak deprem felaketinin halklar arasında bir dayanışma ve kardeşliğe dönüşebileceğini de son bir haftadır yaşadıklarımızdan gördük. (Van/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et