Koruculuk neden yeniden gündemde?
Bölge'de sık sık “suça” karışan ve en son 44 kişinin öldüğü Mardin’deki “Bilge Köyü Katliamı” ile gündeme gelen koruculuk sisteminin, 2007 tarihli ve 13065 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden canlandırılıyor. Bakanlar Kurulu kararının ardından valiliklere gönderilen genelge ile birlikte Dersim, Hakkari, Van ve Şırnak’ta yeni korucu alımları için girişimler başlatıldı, ancak sonuç alınmayınca, gündemden düşen konu, seçimlerin yaklaştığı son dönemlerde yeniden gündemde. Açılan 10 bin yeni koruculuk kadrosu için Bölge illerinden yeniden çalışma başlatıldığı belirtiliyor.
KONTENJAN AÇILDI BAŞVURAN OLMADI
Bakanlar Kurulu kararında daha önce yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren korucu yakınlarına öncelik verileceği belirtilirken, Batman merkez ve ilçelerine 85, Van ve ilçelerine 200, Dersim’in Nizamiye ilçesinde 100 kişilik koruculuk kadrosu alınacağı valilikler ve kaymakamlıklar tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Batman, Van ve Dersim’de kimse koruculuk için başvurmayınca Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, “BOTAŞ hattının güvenliğini” sağlamak gerekçesi ile 100 “güvenlikçi” alınacağını ilan edildi. Ancak yapılan başvurunun koruculuk olduğu anlaşılınca, “güvenlikçilik” için başvuru yapanlar, başvurularını geri çekti.
'KORUCU OL' BASKISI
Bölge’nin birçok yerleşim yerinde “korucu ol” baskısının yapıldığı iddiaları da geliyor. Ağrı’nın Patnos ilçesinde 10 köyün muhtarlarının Aktepe Jandarma Karakol Komutanlığı’na çağırılarak, köylülere silah verilmesi için isim listelerinin istendiği ileri sürüldü. Muş’un Bulanık (Kop) ilçesine bağlı Erentepe (Liz) Beldesi ve Günbatmaz (Adgon) köyünde, askerler tarafından vatandaşlara korucu olmaları yönünde baskı yapıldığı ileri sürüldü. Varto’da Omcalı (Kêranlig) Jandarma Karakol Komutanı’nın köy muhtarlarına köylülerin koruculuğu kabul etmesi için toplantı ve baskı yaptığı iddia ediliyor.
71 BİN 907 KORUCU
PKK’nin 15 Ağustos 1984’te silahlı mücadeleyi başlatmasının ardından 1987’de koruculuk yürürlüğe konuldu. 22 ilde 47 bin 819 geçici, 32 ilde 24 bin 88 gönüllü olmak üzere toplam 71 bin 907 korucu bulunuyor.
SİCİLLERİ KABARIK
İHD Genel Merkezi, Nisan 2003’da hazırlığı raporda çeşitli adli suçlara karışan 2 bin 376 korucu hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmadığını belirtildi. Nisan 2004’te Genelkurmay Başkanlığı’nın koruculara ve korucuların karıştıkları suçlara ilişkin hazırladığı raporda, 4 bin 821 geçici ve gönüllü köy korucusunun çeşitli suçlara karıştığı ve ceza aldığı kaydedildi. 2005’te dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ise, 4 bin 972 geçici köy korucusunun suç işlediğini, bunlardan 853’ünün tutuklandığını açıklamıştı. Yine İHD’nin verilerinde, son 2 yılda korucular devletin silahlarıyla toplam 61 kişiyi öldürdü.
1984-1992 yılları arsında ise her üç korocudan biri suç işlediği için silahı geri alındı. Sadece 1986 ile 1996 arasındaki 10 yıllık sürede 23 bin 222 geçici köy korucusunun görevine işledikleri çeşitli suçlar nedeniyle son verildi. (Van\DİHA)
Evrensel'i Takip Et