19 Mart 2005 23:00

Tandır ekmeğine talim

İşsizliğin ve yoksulluğun en yoğun yaşandığı illerden Diyarbakır'da Halk Ekmek Fabrikası günde sadece 20-25 bin ucuz ekmek satabiliyor.

Modern fabrika Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Halk Ekmek Fabrikası özelleştirilmişti. Özelleştirmenin ardından 650 milyar liralık yatırımla, Diyarbakır'ın en yoksul mahallelerinden Köşkler Mahallesi'nde en son teknoloji ürünü fırın ve makinelerle tekrar açıldı. Fabrika yetkililerinden Fatih Seyhan işletmeyi açtıklarında hedeflerinin 45 bin ekmek olduğunu, ancak gelinen aşamada ancak 21 bin ekmek satabildiklerini söyledi. Diyarbakır'ın çeşitli noktalarında 30 ucuz ekmek satış noktası bulunduğunu söyleyen Seyhan şöyle dedi: "Bugün komşumuz Elazığ'da günde 120 bin ucuz ekmek satılıyor. Ama biz sadece 21 bin adet satabiliyoruz. Fabrikamız Diyarbakır'ın en modern fırını. Taş taban fırınlarda üretim yapıyoruz, hijyen koşullarına uygun. Ama buna rağmen Diyarbakırlılardan çıkardığımız kaliteli ekmeğe rağbet umduğumuzun altında."

Gelenek ağır basıyor Seyhan'a göre, bu tablonun başlıca sebebi, Diyarbakır halkının somun ekmek alışkanlığının olmaması. Onun yerine, Diyarbakır'da yaygın olan "açık ekmeğin" tercih edildiğini belirten Seyhan, "Diyarbakırlılar daha ucuz olduğu için genelde evde hamur yapıp fırınlara veriyorlar. Bunun dışında Diyarbakır'ın en yoksul mahallelerinde ise tandır ekmeği çok yaygın. Hatta tandır fırınları artık Seyrantepe Mahallesi ve Çarıklı beldesinde seri olarak üretiliyor" dedi. Seyhan, Diyarbakır'ın ucuz ekmek ihtiyacını gidermek için 150 gram ekmeği 125 bin liradan sattıklarını, ancak Diyarbakırlıların yıllardır süregelen alışkanlıklarının ucuz, kaliteli ve sağlıklı ekmeğe galip geldiğini söyledi.


Tandır tehlikeli olabiliyor Tandır ekmeğinin en yaygın olduğu illerden biri Van. 987 yerleşim birimine sahip olan Van'da, yaklaşık 10 bin ailenin tandır ekmeği yaptığı sanılıyor. Ancak, hem alışkanlıklar hem de daha ucuz olması sebebiyle tercih edilen tandır ekmeği, bazı üzücü olaylara da sebep olabiliyor. Hastane kayıtlarına göre, 1996'dan bugüne kadar, toprağa çukur kazılarak yapılan tandırlara düşen 38 kişi hayatını kaybetti. Her iki günde bir, tandır nedeniyle meydana gelen yanık vakalarına rastlanıyor. Doktor Hazan Caner, çukur kazılarak yapılan tandırların, yerüstü tandırlarıyla değiştirilmesi için bir çalışma başlattıklarını söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü ve Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın da destekleyeceği proje kapsamında, pilot olarak seçilen 27 mahalle ve 91 köyde yaşayan yoksul ailelerin tandırları değiştirilecek. Dünya Bankası'nın da projeye destek vermesi halinde, Van'daki tüm tandırlar değiştirilecek. Bunun yapılabilmesi için, yaklaşık 350 bin YTL gerektiği tahmin ediliyor.

Evrensel'i Takip Et