19 Şubat 2005 23:00

Bush ittifak arayışında

5 günlük bir Avupa gezisine çıkmaya hazırlanan ABD Başkanı George W. Bush, Avrupa'ya sıcak mesajlar göndermeye başladı. İran ve Suriye'ye yönelik tehditlerinin dozunu artıran Bush, Avrupa'dan bu iki ülke karşısında ABD'nin yanında olmalarını istedi. ABD ve Avrupa'nın İran konusunda 'tek bir ağızdan' konuşması gerektiğini belirten Bush, Fransız ve Brüksel televizyonlarına verdiği demeçlerde benzer 'ortaklık' çağrıları yaptı. ABD Başkanı France 3'e yaptığı açıklamada "Ortak bir hedefimiz var, bu da İranlıların bir nükleer silah yapmamasıdır. İranlıların bizim yüksek sesle ve herhangi bir tereddüt olmadan açıkça konuştuğumuzu işittiklerinde, akılcı kararlar alacaklarına bir kez daha inandım" dedi. Bush yönetimi, Irak işgali öncesinde Avrupa ile gerilen ilişkileri yumuşatmaya çalışıyor.

Ilımlı mesajlar İran rejimini güvenilmez olarak niteleyen Bush, İran'ın içişleri hakkında şu yorumları yaptı: "Kendi halkına güvenmeyen bir rejime güvenilmez. İran liderlerinin reformculara kulak vermesi ve reformcuların yönetime katılmasına izin vermeleri gerekiyor." Pazartesi günü akşam yemeği yiyeceği Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüş ayrılıklarını bir kenara bırakmaları gerektiğini kaydeden Bush, "Cumhurbaşkanı Chirac'la birlikte çalışmak istiyorum. Farklılıklarımız var ve şimdi bunları bir kenara bırakma zamanı" dedi. Fransa ve ABD'nin Suriye konusunda işbirliği yaptığına da dikkat çeken Bush, "Birlikte konuştuğumuz ve diğerlerini de bizimle birlikte konuşmaya ikna ettiğimiz zaman, Suriyeliler mesajı alacaklardır" dedi.

'Asla asla demem' Brüksel'e yapacağı ziyaretten 2 gün önce Belçika'da yayın yapan Flaman televizyonu VRT'ye verdiği demeçte ise, "Bir başkan hiçbir zaman, hiçbir zaman dememeli. Ancak askeri seçenek, hiçbir zaman bir başkanın ilk tercihi değildir" diyerek İran'ı bir kez daha tehdit etti. Bush, İran'ın yanı sıra Suriye aleyhinde Avrupa'da lobi faaliyetini yürüteceğinin de mesajını vererek "Bu ülke Ortadoğu'da yapılan gelişmeye ayak uyduramamaktadır" dedi. Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Muhammed El Baradei ise İran ile nükleer programı konusunda bazı Avrupa ülkelerinin sürdürdüğü müzakerelere, ABD'nin de katılmasının şart olduğunu söyledi. Öte yandan, Bush'un ziyaretinden önce yazılı bir açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso, "Amerika'nın Avrupa'ya Avrupa'nın da Amerika'ya ihtiyacı var" ifadesini kullandı. Barroso, Irak savaşı sırasında Portekiz'in başbakanıydı ve o dönemde Bush'a verdiği destekle biliniyor.


Bush, NATO'nun reformunu reddetti ABD Başkanı George Bush, NATO'nun reformuna ilişkin Başbakan Gerhard Schröder'in önerilerini dolaylı olarak reddetti. NATO'nun merkezi öneme sahip bir kuruluş olduğuna işaret eden Bush, Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde daimi temsilcilik arzusuna ilişkin olarak da açık görüş belirtmedi. Öte yandan, AB dış ilişkiler görevlisi Javier Solana, Atlantik ötesi ilişkilerin daha verimli hale getirilmesi yönünde görüş belirtti. Solana, bu görüşün sadece NATO içerisinde değil, AB kurumları içerisinde de büyük ölçüde yerleştiğine dikkat çekti. Solana, bu görüşün Bush'un Avrupa ziyareti sırasında daha belirgin olarak ortaya çıkacağını söyledi.


Rusya'dan İran'a destek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahran'ın nükleer silah geliştirme gibi bir amacı olmadığına ikna olduğunu söyleyerek, İran'ı ziyaret edeceklerini açıkladı. Kremlin'de İran'ın nükleer konulardaki başmüzakerecisi Hasan Rovhani'yi kabul eden Vladimir Putin, Rusya'nın nükleer enerji dahil olmak üzere, Tahran ile her konuda işbirliğine devam edeceğini söyledi. Rovhani'nin Tahran davetini de kabul eden Putin, İran'ın nükleer silah geliştirme gibi bir amacının olmadığına ikna olduğunu vurguladı. Rusya bu ay sonunda imzalanması beklenen bir anlaşma ile de, İran'a ihtiyacı olan nükleer yakıtı sağlayacak. Ancak söz konusu yakıtın kullanım sonrası Rusya'ya iadesi şartı kondu.

Evrensel'i Takip Et