17 Şubat 2005 23:00

Amerika yine tehdit etti

İran ve Suriye'nin Amerikan baskılarına karşı birlikte hareket etme kararı almasının ardından Amerika'dan bu iki ülkeye yönelik yeni tehditler geldi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suriye'nin "büyük problem" oluşturduğunu iddia ederek, uluslararası toplumdan, başka ülkelerin iç işlerine karışan Suriye'nin durdurulmasını istedi. Senato Dışilişkiler Komitesi'nde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2006 bütçesine ilişkin düzenlenen oturuma katılan Rice, Suriye'nin 'büyük bir problem' olduğu konusunda kuşku olmadığını öne sürdü. Rice, oturumda yaptığı konuşmada, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesinden Suriye'nin sorumlu olduğunu ima ederek Suriye'nin Lübnan'ın işlerine karışmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Suriye'nin, Lübnan'da istikrarsız bir ortam yarattığını iddia eden Rice, "Uluslararası toplumun Suriye'nin yaptıklarına karşı birleşmesine ihtiyacımız var. Suriye hem kendi topraklarını hem de güney Lübnan'ı terörizmi desteklemek için kullanıyor" dedi.

Sorunlarımız artıyor Rice, Suriye'yle sorunlarının arttığını da söyleyerek Şam'daki büyükelçilerinin geri çağrılmasıyla, hoşnutsuzlukları hakkında Suriye'ye güçlü bir sinyal göndermeyi amaçladıklarını belirtti. Büyükelçilerinin bir süre Suriye'ye dönmeyebileceğini belirten Rice ayrıca, Suriye'nin, atacağı bazı adımlar olduğunu söyledi. Rice'ın önceki gün de Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara'ya 'Lübnan'daki gelişmeler ve Ortadoğu'daki barış süreciyle' ilgili bir mesaj gönderdiği belirtildi. Suriye'nin resmi SANA ajansı, mesajın ABD'nin Şam Büyükelçisi Margaret Scobey tarafından iletildiğini, El Şara'nın Rice'a cevabının da "acil istişare için" ülkesine çağrılan Büyükelçi Scobey tarafından iletileceğini bildirdi. Rice'ın Ortadoğu'dan sorumlu yardımcısı William Burns de, Suriye'nin Lübnan'dan tamamıyla çekilmesi gerektiğini belirtti.

Bir numaralı tehdit İran CIA Başkanı Peter Goss ise, Amerikalı senatörlere, Amerika'ya yönelik 'uluslararası tehditlerle' ilgili bilgi verdi. Peter Goss, Amerika için bir numaralı tehdidin İran olduğunu söyleyerek İran'ın bölgedeki 'terörist' gruplara yardımcı olduğunu ileri sürdü. Goss, bu ülkenin Irak'ta Amerikan askerlerine karşı faaliyetler yürüttüğünü de öne sürdü. Diğer yandan Lübnanlı yetkililer, eski başbakan Refik Hariri'nin öldürüldüğü suikastin soruşturulması sırasında İsviçreli uzmanlardan yardım isteyecek. Bu amaçla patlayıcı ve DNA uzmanları, ülkeye getirilecek. Ancak soruşturmanın genel kontrolünün Lübnanlı yetkililerde olacağı açıklandı. Lübnan hükümeti, Fransa'nın suikastle ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısını reddetmişti. Hariri'nin ailesi de, uluslararası topluluk ve Arap dünyasının, suikast soruşturmasına yardımcı olmasını istedi. Uluslararası topluluğun derhal konuyu ele alarak soruşturma komisyonu kurmasını isteyen Hariri ailesi, "Hariri'nin öldürülmesinin, Lübnan'ın istikrarı ve ulusal bütünlüğünü hedef alan terör eylemi" olduğuna işaret etti.

Evrensel'i Takip Et