14 Şubat 2005 23:00

Yolsuzlukların kaynağı
   özelleştirme politikaları

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi, enerji alanındaki yolsuzlukların 20 yıllık özelleştirme politikalarına dayandığını vurguladı İstanbul'a elektriği getiren Silahtar Elektrik Fabrikası'nın kuruluşunun 91. yılı dolayısıyla toplantı düzenleyen EMO İstanbul Şubesi Başkanı Erol Celepsoy, "Enerji Bakanlığı'na bağlı Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve BOTAŞ'ta yaşanan rezalet, yıllardır uygulanan enerji politikalarının sonucunda ülkemizin nerelere getirildiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi. Celepsoy, IMF ve Dünya Bankası'nın direktifleri ile dayatılan, başta enerji ve iletişim olmak üzere tüm stratejik temel altyapı hizmetlerinin, özelleştirme adı altında hızla tasfiye edildiği belirterek, bu süreçte hükümetin bir taraftan devletin soyulduğunu açıklarken, bir yandan da özelleştirmeleri uygulamaya devam kaydetti. Celebsoy bu durumun soygun düzenine devam etmesine zemin hazırladığını vurguladı.

20 yıllık politika 1984 yılında çıkarılan ve enerjide özelleştirmelerin önünü açan 3096 sayılı Yasa'dan bu yana geçen 20 yılı değerlendiren Celepsoy, sektörün kurumsal yapısının çok parçalı hale getirilerek kaos ve yolsuzluklarla beslenen, dışa bağımlı bir üretim politikası ile yürütüldüğünü söyledi. Yıllardır enerjide özelleştirmenin zorunlu olduğu propogandası yapıldığını hatırlatan Celepsoy şöyle konuştu; "Geçmiş özelleştirme uygulamalarının tümü aynı zamanda yolsuzluk, kötü kullanım ve sözleşme koşullarına uymama örnekleri ile doludur. Her biri kârlı ve topluma yararlı kuruluşlar, bilinçli olarak zarar ettirilmeye çalışıldı. Her biri birer arpalık ve yağmalama alanına çevrildi. Bütün bunlar ortadayken, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, elektrik santrallarının TEDAŞ'a ait 21 dağıtım bölgesinin özelleştirme kapsamına alınması, hükümetin geçmiş uygulamalarından yeterince ders alınamadığını gösteriyor. Sektörde özelleştirme uygulamalarının sürdürülecek olması, yeni AKTAŞ'ların ÇEAŞ'ların yaratılması, Mavi Akım adı altında yeni yolsuzluklarının önünün açılması anlamına gelecektir."


NE YAPILMALI? EMO İstanbul Şubesi, doğru enerji politikaları için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı;
  • Yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmeli, siyasi ve idari sorumlular yargı önünde hesap vermeli
  • Üretim santralleri ve dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi politikaları terkedilmeli, bunların verimlilikleri arttırılmalı
  • Ulusal kaynakları öne çıkaran ve yenilenebilir kaynakları devreye sokan üretim politikası izlenmeli

  • Enerjji sektörünün tahrip edilen kamusal altyapısı yeniden oluşturulmalı

  • Enerji alanındaki tüm kamu kurum ve kuruluşların bütçeleri arttırılmalı
  • TEDAŞ ve bağlı müdürlüklerdeki teknik eleman sayısı, taşeronlaştırmadan vazgeçilerek arttırılmalı
  • Bakım ve yenileme faaliyetlerine gereken önem verilerek, enerjideki kayıp ve kaçaklar giderilmeli
  • Tüm dünyada terk edilen nükleer santral girişiminden vazgeçilmeli, insana ve doğaya duyarlı temiz enerji kaynaklarına yönelinmeli.

  • Evrensel'i Takip Et