17 Ocak 2005 22:00

ABD özel kuvvetleri İran'da

Irak'taki işkencelerin ortaya çıkarılmasında önemli rolü olan Seymour Hersh, ABD özel kuvvetlerinin yaz aylarından beri İran içlerine operasyonlar düzenlediğini yazdı.

Paylaş
Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, ABD ordusunun İran'a hava saldırısı düzenlemek üzere hazırlıklara başladığını ileri sürdü. Irak'taki işkencelerin ardında yatan gizli emirleri ortaya çıkaran kişi olan Hersh, ABD özel kuvvetlerinin İran içlerine sızarak, hava saldırıları için "şüpheli nükleer silah tesislerinin" yerlerini saptamaya çalıştığını yazdı. Hersh'in New Yorker dergisinde yayınlanan araştırmasında, Pakistan'ın İran'daki askeri tesisler ve nükleer programlarla ilgili olarak ABD'ye istihbarat topladığı, bu istihbarattan yola çıkan özel kuvvetlerin de İran içlerinde örtülü keşif operasyonları yürüttüğü iddia edildi. Bu bilgileri İran'ın nükleer programı hakkında bilgi sahibi olan Pakistanlı bilim adamlarından aldığını yazan Hersh, ABD kuvvetlerinin İran'ın doğusuna sızarak keşif yaptığını ekledi.

Abdülkadir Han pazarlığı Pakistan'ın, bu anlaşma karşılığında, çeşitli ülkelere nükleer silah bilgisi sattığı belirtilen Abdülkadir Han ile ilgili baskının azaltılması sözünü aldığı öne sürüldü. Abdülkadir Han, Pakistan'ın nükleer bomba üretmesini sağlayan kişi olarak biliniyor. Tanınmış gazeteci, haberiyle ilgili olarak CNN'e yaptığı açıklamada, "Bence, mesela yaz aylarında İran'da bir şeyler yapabileceklerini düşünüyorlar. Hükümetin yapmak istediği son şey, yanlış hedefleri bombalamak. Irak'taki kitle imha silahı fiyaskosunun tekrarlanmasını istemiyorlar ve doğru istihbarat edinmeyi amaçlıyorlar" dedi. Habere göre Amerikalıların İran içlerindeki gizli operasyonları geçtiğimiz yaz aylarından beri sürüyor. Özel kuvvetlerin hedefi, "İran ile işlerin bozulması halinde" vurulabilecek 40 civarında hedefi tespit etmek. Aceleleri var! Adı açıklanmayan eski bir Amerikalı istihbaratçı, Hersh'e yaptığı açıklamada, "Irak, terörle savaşta sadece bir muharebe. Bush yönetimi, bütün bölgeye büyük bir savaş alanı olarak bakıyor. Sırada İran var. Önümüzde dört yıl var ve bu sürenin sonunda, terörle savaşı kazandığımızı söylemek istiyoruz" dedi. ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakın bir danışman olduğu belirtilen bir başka Amerikalı da, "Pentagon'daki siviller, İran'a girmek ve askeri altyapıyı olabildiğince çok tahrip etmek istiyorlar" iddiasında bulundu. Danışmanın, "siviller" ifadesiyle Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve yardımcısı Paul Wolfowitz gibi neomuhafazakâr isimleri kastettiği belirtiliyor. Hersh'in haberinde, Bush yönetiminin önümüzdeki dönemde CIA'nin önemini giderek azaltacağı da belirtiliyor. Buna göre örgüt, sadece Bush ve yardımcısı Cheney'in ürettiği politikaları "kolaylaştırma" işlevini üstlenecek.

Pentagon'un yükselişi Dahası, işkence skandallarının ardından "işi bittiği" düşünülen Savunma Bakanı Rumsfeld, yeni yönetimde daha merkezi bir rol üstlenecek. "Terörle mücadele" gerekçeli saldırılar giderek yayılırken, bu politikanın yürütücüsü Pentagon olacak. Hersh, bu kapsamda Bush tarafından imzalanan gizli emirlerin, Ortadoğu ve Güney Asya'da 10 ülkede, özel kuvvetler tarafından gizli operasyonlar yürütülmesini öngördüğünü belirtti. İki eski istihbaratçıya göre, bu ülkeler arasında Cezayir, Sudan, Yemen, Suriye, Malezya ve Tunus bulunuyor. Sıralanan bu ülkelerden Suriye ve Sudan hariç diğerleri, "terörle mücadele" konusunda ABD ile işbirliği içinde. Gizli emirler, Pentagon'un bu operasyonları CIA'nin uymak zorunda olduğu kurallara uymadan yönetmesine olanak tanıyor. Mevcut yasalara göre CIA'nin tüm örtülü faaliyetleri, Senato ve Temsilciler Meclisi'nin istihbarat komitelerine sunulmak zorunda. Oysa operasyonları Pentagon'un yürütmesi, bu iki kurumu devre dışı bırakıyor. Pentagon'un, CIA'nin adını çağrıştırmaması için "örtülü operasyon" terimini kullanmadığını, bunun yerine "kara keşif" ifadesini icat ettiği belirtildi. İran'da araştırmalar yapan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişleri, gizli bir nükleer silah programı yürütüldüğüne dair hiçbir delil bulamamıştı. Bu sonucun ardından, ABD'nin, UAEA Başkanı Muhammed el Baradey'i tasfiye etmek istediği yönünde haberler alınmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Bir iş bir aş bir de...

SONRAKİ HABER

FKÖ: Saldırıları durdurun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa