28 Aralık 2004 23:00

Hayalin hayali de pahalı

İnsanlar, yeni yılla birlikte daha iyi bir yaşamın hayalini bile kuramıyor artık. Çünkü yeni yıla, yeni umutlarla başlayabilme "ihtimali" için de para gerekli. Yılbaşı bileti almak geleneksel hale gelse de, alım gücü son derece düşük olan vatandaş hayal bile satın alamıyor. Milli piyango bayileri geçtiğimiz yılların aksine bu yıl bilet satışlarının çok düşük olduğunu söylüyor. Bayiler denedikleri çeşitli yollarla müşteri toplayarak, kendi imkânlarınca satışları arttırmaya çalışıyorlar. Kimi astığı kocaman aifişlerle dikkat çekmeye çalışıyor, kimi yoldan geçen herkese "Yılbaşı için bilet aldınız mı?" diye soruyor. Şişli Şaşkın Büfe'nin Sahibi Murat Çekirdekoğlu da doldurduğu kasetten "Bir bilet al ömür boyu rahatla", "Alın bir bilet aklınız kalmasın", "Şansını dene sen de. Neden olmasın?" şeklinde yayın yapıyor. Çekirdekoğlu, satışların iyi gitmediğini söylüyor. "Şu anda bilemeyiz ama böyle giderse biletler elimizde kalabilir" diyen Çekirdekoğlu, satışların olmamasını piyasadaki sahte biletlere bağlıyor.

Para yok Kadıköy Milli Piyango Şanslı Bayii Sahibi Nejat Özel de satışların iyi olmamasından yakınıyor. Özel, "Satışlar geçen yıl iyiydi. Ama bu yıl iyi değil. Milli Piyango Özel idaresi biletlerin yüzde 90'ının satıldığını söylüyor. Evet onların elindeki biletler satılmıştır. Ama bayilerde satılmayan bir sürü bilet var. Kimsede para yok ki, nasıl bilet alsınlar?" diyor. Her büyük ikramiyede piyasaya sahte biletlerin sürüldüğünü belirten Özel, sahte bileti gerçek biletten ayırmanın püf noktalarını şöyle anlatıyor: "Sahte biletin rengi mat olurken, gerçek bilet canlı olur. Sahte biletin seri numarası baskıyla yazılmıştır. Gerçek biletin seri numarası ise kabartmadır."

Geçim zorlaştı Bilet alan vatandaş büyük ikramiyenin kendisine çıkacağına inanmadığını söylese de, bir umut var elbet içinde. Kimi artık alışkanlık olduğu için bilet alıyor, kimi "Çıkana nasıl çıkıyor? Ya bana da çıkarsa" diyerek bir bilet çekiyor. Seydi Keleş hiç düşünmeden aldığını söylüyor milli piyango biletini. "Gözüme çarptı aldım. Ama çıkacağını sanmıyorum" diyen Keleş de biletlerin bittiği yolundaki haberlere inanmıyor. Keleş, "Korsan bilet kalpazanlarının yaptığı biletlere rağbet olmaması için böyle haberler yapıyorlar galiba" diyor. Yılbaşı özel çekilişi olmasına rağmen bilete rağbet olmadığını ifade eden Keleş, "Halkın alım gücü zayıf. Yaşama standartları çok yüksek artık. Geçim zorlaştı. Çeyrek bilet bile 5 milyon. Vatandaş nasıl bilet alsın?" diyerek, ancak alabildiği çeyrek bileti gösteriyor. Ayşe Demir ise gerçekleşmeyeceğini bilse de hayal kurmanın güzelliğini ve yılbaşı akşamı şanslı numaranın belirleneceği çekilişi bekleme heyecanını anlatıyor. "Yılbaşı için özel bir şey milli piyango bileti. Zaten çoğu insan da yılbaşında alıyor çoğunlukla" diyor. Ayşe Demir'in aksine Şahin-Ayşe Musluoğlu çiftçi iddialı. Şanslarını arttırmak için çifter çifter aldıkları biletlerin ceplerine verdiği zararı çok da önemsememeye çalışıyorlar. "Şimdiye kadar hiç çıkmadı ama, bu kez bize çıkacak. Kazanmak için aldık biletleri" diyen Musluoğlu çifti, ikramiye çıkarsa ne yapacaklarını sorduğumuzda, "Elbet iyi işlere harcarız parayı. Merak etme sen" diyorlar gülerek. "Ne bileti abla?" diyen Ömer Görgülü, "Asgari ücretle çalışıyorum. Ev geçindiriyorum. Çoluğun çocuğun rızkını bir hayale mi vereyim?" diyor. "Yılbaşıymış, biletmiş bizim neyimize?" şeklinde konuşan Görgülü'nün tek derdi evine ekmek götürebilmek...

Evrensel'i Takip Et