19 Aralık 2004 23:00

Aç bırakan ücret asgari ücret olamaz

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2005'ten itibaren geçerli olacak yeni ücreti belirlemek için yarın üçüncü kez bir araya gelecek. Hükümet, geçtiğimiz yıl "çok zam yapıldığını" ileri sürerek yüzde 5 zam önerisinde bulunuyor. Zam bu şekide gerçekleşirse net 318 milyon lira olan asgari ücrete 16 milyon lira zam yapılacak. Hükümete tepki gösteren işçiler ise, insanca yaşanacak seviyeye çıkarılmasını istiyor. TÜYAP'ta güvenlik görevlisi olarak çalışan Orhan Karademir asgari ücretle günde 12 saat çalışıyor, sigortası yok. İnsanların geçimini sağlayabileceği, "ele güne muhtaç etmeyeceği" bir ücret isteyen Karademir, "Milletvekilleri, başbakan milyarlarca lira alıyor. Bu para harcamakla bitmez. Devlet milletvekillerinden alsın, zenginlerden alsın fakirlere versin. Zenginler de bunu hayatta yapmaz. Türkiye'de adalet yok" diye konuştu.

İkinci işte çalışıyor Kıraç'ta taşeron temizlik işçisi olarak çalışan ve işten atılma korkusuyla adını açıklamayan bir işçi, üç çocuğu olduğunu dile getirdi. "6'da işbaşı yapıyorum 3'te bitiyor. Daha sonra işçi kahvesine gidip inşaatlarda çalışmak için iş bekliyorum. Başka türlü ayda 318 milyon lirayla nasıl geçineyim" diyen temizlik işçisi şöyle devam ediyor: "Hükümet tüm işyerlerini özel sektöre devrediyor. Özel sektör gasp ediyor, işçinin hakkını vermiyor. Özele verdikten sonra işçinin durumunu takip etmeli. Hep altta kalan eziliyor. İnsanlar aç kalmak istemiyor." "Şu anda bir insanın geçineceği para değil" diyen tersane işçisi Fatih Ömür, asgari ücretin işçilerin ailesine bakabileceği, ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve evinde huzurlu bir şekilde yaşayabileceği bir seviyeye çıkarılmasını istiyor. AKP'nin onu iktidara taşıyanların isteklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Ömür "Benim sesimi duymayan Başbakan'ı ben ne yapayım" dedi.

İşçiler ayaklı bomba gibi Tersanede kaynakçı olarak çalışan Vural Koçak ise daha yüksek ücret aldığını belirterek "Ancak asgari ücreti belirledikten sonra bize dönüp 'Bak sen yüksek ücret alıyorsun' diyor. Beni de buradan sıkıştırıyor" diye konuştu. Asgari ücret insanları aç bıraktığı sürece ülkede huzur olmayacağını söyleyen Koçak, işçilerin "ayaklı bomba" gibi olduğunu ancak tepkilerini dile getiremediklerini söyledi.

Sosyal hayat yok Cihan Serinkaya ise Tuzla'da, Şifa Mahallesi'nde oturuyor. Pek çok işte çalışmış ama hep asgari ücret almış. Mahalledeki bütün gençlerin benzer durumda olduğunu kaydeden Serinkaya "Hiçbir sosyal alan yok. Aldığımız para ortada. Bu nedenle tek eğlencemiz kahve oluyor. En son sinemaya 1996 yılında gitmiştim. Bir daha da gidemedim" dedi. İlker Günerhan ise İstanbul'un diğer ucunda, Kıraç'ta oturan bir başka genç. O da ayn koşullarda yaşıyor. Asgari ücreti belirleyen başbakan ve milletvekillerinin milyarlarca lira maaş aldığını hatırlatan Günerhan, asgari ücretin en az 500 milyon lira olması gerektiğini belirtti.

Sadece uyku Asgari ücretin geçerli olduğu işyerlerinden birisi de Güneşli'de kurulu bulunan Fab Tekstil. 150'ye yakın işçi çalışıyor. İşçiler sabah saat 8.30'da işbaşı yapıyorlar ama çıkış saatleri belli değil. İşçiler gece saat 10-12'lere kadar fazla mesai yapıyor. Bu çalışma koşulları nedeniyle işçiler kendilerine uyumak dışında zaman ayıramıyor. Asgari ücretle çalışılan işyerinde 10 yıllık bir işçi diğerlerinden ancak 50 milyon lira fazla para alıyor. Ücret artışını asgari ücrete yapılan zam belirliyor. Gazetemize konuşan işçiler işten atılma endişesiyle isimlerini veremiyorlar. Asgari ücretle geçinemedikleri için zorunlu olarak fazla mesaiye kaldıklarını anlatan işçiler, 80-90 saat fazla mesayi yaptıkları halde ay sonunda ellerine ancak 500 milyon lira geçiyor.

İşçinin fikri alınsın Mevcut ücretle geçinebilmelerinin imkânsız olduğunu, sadece ev kirasının 200 milyonun üzerinde olduğunu söyeleyen işçiler, asgari ücretin en az 550 milyon lira olmasını istiyor. İşçiler asgari ücretin belinlenmesi sırasında kendilerinin de fikirlerinin alınmasını istiyor.

Evrensel'i Takip Et